Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Állásbörze

Jó, azt tudtam, hogy recesszió van, de hogy ennyire...

Otthonunkban a természet – bemutatkozik a TeOTT

Új tavasz jő – 1. rész

Bemutatkozik a Vackor Család

A mostani és a jövő félévre már vannak konkrétabb elképzeléseink. Az idei Qpán a színdarabok között néhány Monty Python jelenetet fogunk előadni, majd november végén, a Kultúr Reszort fesztiválján is szeretnénk egy vagy két előadással fellépni.

AC Stúdió & Live

Cím nélkül

Kollégiumi Küldöttgyűlés – 2002. május 9.

2002. május 9.

Kollégiumi Küldöttgyűlés

"A várban végre megfelelő számú és minőségű rendező található"

EESTEC kongresszus beszámoló,

Egy nem is olyan pokoli történet

Eltévedni jó dolog

"Lesz egy hótúránk várfoglalással, meg eltévedéssel."

Mottó: "Bár gondolataim picik,
Lesz belőlük Impi-cikk."

(saját)

Filmszemle

Először is kénytelen vagyok visszautalni az előző Filmszemlémre, amelynek utolsó mondata valamilyen szeszély (és szerkesztői lustaság) folytán kimaradt a megjelent újságból. Épp arról írtam előtte, hogy megvádoltak: a Playboy filmszakírója (a magazin egyik számában) és jómagam (az Impi azelőtti számában) gyanúsan hasonlóan vélekedtünk a Férfias játékok című alkotásról (valójában persze egymástól teljesen függetlenül; hacsak a Playboy-fiú nem olvasta előtte az Impit). A kimaradt zárómondat lényege pedig az lett volna, hogy ezek után teljesen felesleges mindkét folyóiratot olvasni (elég csak az Impulzust).

(Elnézést a kitérőért, csak azért írtam erről ilyen hosszan, mert a szerkesztőség terjedelem szerint fizeti az embert.)

De térjünk rá legutóbbi filmvadászataim zsákmányaira. Az Örökmozgó filmmúzeumban láttam egy csodálatos némafilmet, Fritz Lang német rendező 1926-os Metropolis című alkotását. Ez a félig-meddig science-fiction film annyira fölötte áll a manapság moziban látható filmes mezőnynek, hogy hirtelenjében nem is tudom, milyen jelzőkkel illessem. Az ember lelkét melegség járja át mind a szép témaválasztás (antiutópia: a gépek és az "agy" eluralkodik az emberi szív, a lélek felett), mind pedig a mesteri filmes kifejezésmód miatt. Ha bárhol ráakadtok erre a filmre, kedves Olvasóim, lehetőleg kerítsetek sort a megnézésére: az ember gazdagabb lesz általa.

Még egy filmről szeretnék írni, ez pedig A navigátor – egy középkori Odisszea című új-zélandi alkotás. Egy színfolt! Egy derűs kikapcsolódás! A film feliratos (sajnos elég sok jelenet játszódik hóban, és ilyenkor a fehér felirat fehér alapon nem túl informatív), egyébként pedig szerintem angolul beszélnek benne, de nagyon aranyos akcentussal. A sztori röviden a következő: valamikor a középkorban, valahol Nagy-Britanniában, egy nagy pestisjárvány idején egy kisfiú csodálatos álmot ("vunderfúl drrrííím") lát, amely szerint ha lyukat fúrnak a földbe, akkor hamarosan a Föld túlsó oldalán fognak kiérni, méghozzá egy ausztrál nagyvárosban, úgy az 198O-as évek végén. Van ott egy katedrális, amelynek a tetejére feltétlenül fel kell állítaniuk egy keresztet, és akkor a falu megmenekül a járványtól. Az álmot a kisfiú elmondja a falubelieknek, köztük a bátyjának (erre már el is telik a film kb. kétharmada), akik nem fúrják ki a hatalmas alagutat, mert közben kiderül, hogy a vész már elkerülte a falut. Egyedül a kisfiú lesz beteg (illetve előtte a bátyja is az volt, de ő valami hatására meggyógyult). A kisfiú meg is hal. A film persze kicsit bonyolultabb, de nézés közben azért megérthető a történet. Ez az alkotás egészen ügyesen egyensúlyozik a komikum és a tragikum között, és a kettő szintéziseként végül valamiféle szelíd szeretet támad a néző lelkében. Szerencsére ez az egész dolog eléggé megfoghatatlanul megy végbe, nincs itt különösebb harsány, szemkiszúró mondanivaló. Ja, és még valami: ebből a filmből – leírni is szégyellem – teljesen hiányzik a trágár beszéd és a gyilkolászás; de még csak ágyjelenet sincs benne. Akik szerint mindez szerves része kell hogy legyen egy mai filmnek (lásd: A játékos), azok messze kerüljék el A navigátor-t.

-bn-

U.I.: Olvasóimtól elnézést kérek, hogy ezúttal nem tudtam igazán rosszat írni egy filmről sem. Eredetileg terveztem volna megnézni a Hideg, mint a kő című akciófilmet, de sajnos lapzártáig nem került rá sor. Sebaj, legközelebb.