Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Sínek hosszán moccan a MÁV

Húsz percet állunk Csornán – teljesen tiszta időben. Tíz percet állunk Győr és Tatabánya között – a távolban néhányszor nagyot villámlik.

Az üvegfúvó

"Könnyed, női tündéralak volt, légies vonásokkal..."

Mozdulj magadért!

Interjú Dr. Osváth Péterrel

Kórus Est

Túrakör

Piszkos anyagiak

Rejtvény – KAO lemezekért

Őszi féléves kollégiumi rendezvénynaptár

2000/2001-es tanév, őszi félév

Szakmai könyvtár

A KSZK jelenti...

HK news

Ösztöndíjtábla, szociális támogatás

Elkészült az ösztöndíjtábla. A normatíva emelkedése jó hatással volt az összegekre, a tavaszi félévhez képest jelentősen emelkedtek.

Megszülettek a szociális támogatás végleges eredményei is. Az idei évben jelentősen változott a pályázat feltételrendszere. Ennek következtében örömmel állíthatjuk, hogy nagy mértékben – a hallgatói normatíva emelését meghaladó módon – növekedtek az egyes támogatási összegek. Bízunk abban, hogy ez a rendszer a jövőben is fenn tud maradni, így egy igazságosabb rendszer alakulhat ki a szociális juttatások odaítélésénél.

Amennyiben kérdésetek van, a kdjb@hk.sch.bme.hu címen kaphattok bővebb információt.

Kifizetési időpontok

Az első kifizetési időpontban (október 9-én) kifizetésre került a szeptember-októberi szociális támogatás és ösztöndíj, ezek már nagy valószínűséggel megérkeztek a számlátokra. A következő időpontok: november 6. (novemberi ösztöndíj és szoctám) és december 4. (december-januári és tizenharmadik havi ösztöndíj és szoctám). Az esetleges maradékkeret ("karácsonyi pénz") kifizetése december 18-ára lett ütemezve.

Lakhatási támogatás

Elkészült a készpénzes lakhatási támogatás végleges eredménye, ennek kifizetése várhatóan egy-két héten belül megtörténik. Készpénzes lakhatási támogatásra – az elmúlt évhez hasonlóan – csak az jogosult, akinek a hiánytalan kollégiumi felvételi pályázata férőhely hiányában lett elutasítva. Részletek a HK Weben.

Köztársasági ösztöndíj

Hivatalossá vált a Köztársasági Ösztöndíjat elnyert hallgatók listája. A Kari Tanács október 15-i ülésén gratulációját fejezte ki a pályázat nyerteseinek.

Kari BME ösztöndíj, Kari Jutalom

Kiírásra került a Kari BME ösztöndíj és a Kari Jutalom pályázata. A pályázatok célja ösztöndíjat illetve rendszeres jutalmat biztosítani azon hallgatók számára, akik az előző félévben szakmai, tudományos és/vagy kari közéleti tevékenységet végeztek magas színvonalon. A kiírást és az adatlapot a HK Weben találjátok.

Esélyt a Tanulásra Közalapítvány pályázata

Hosszú várakozás után kiírásra került az "Esélyt a Tanulásra" pályázat. A kiírást a http://www.ph.hu/esely/ címen találhatjátok, a leadási határidő október 28., helye a Dékáni Hivatal.

Nyelvvizsgadíjak

A szeptember 1-jétől érvényes szabályzat szerint – bizonyos számú próbálkozás alatt – az Egyetem visszatéríti a hallgatók részére a nyelvvizsga díját (vagy annak egy részét) a vizsga sikerétől függetlenül. A rendszer pontos menete még kidolgozás alatt áll, de várhatóan hamarosan elkészül, így a következő Impulzusban már konkrétumokkal tudunk szolgálni. Addig is mindenki őrizze meg a szeptember 1-je óta tett nyelvvizsgájáról a számlát!

Vizsgaidőpontok

Még korainak tűnik, de érdemes tudni, hogy a TVSZ szerint a vizsgaidőpontokat legalább a vizsgaidőszak kezdete előtt egy hónappal ki kell hirdetni. Ha valamelyik vizsgával záruló tárgyatokból ez elmaradna, kérjétek meg az oktatót, hogy tegye közzé, hiszen így lehet minél hamarabb észrevenni és korrigálni az esetleges komoly ütközéseket.

Szakiránybesorolás

Az idei szakiránybesorolás rejtelmeiről egy részletes cikket olvashattok ebben a számban. A villamosszakos besorolást Hende Szabolcs Márton és Tóth András, az infósat Csorba Kristóf végezte.

Révkomárom

Szeptemberben beindult a BME révkomáromi kihelyezett képzése. A képzésről a következő számban részletesen olvashattok.

Hallgatói Gyűlés

Idén október 2-án került megrendezésre a szokásos éves villamoskari Hallgatói Gyűlés. A napirenden idén a HÖK tisztségviselőinek beszámolói voltak, de az érdeklődők meghallgathatták Arató Péter dékán úr és Krázli Zoltán leköszönő EHÖK elnök tájékoztatóját, valamint egy összefoglalót a készpénzes szociális támogatás kari kiosztási rendszerének jelenlegi problémáiról.

HÖK SZMSZ, rendkívüli HGY

A Hallgatói Gyűlés napirendjén eredetileg szerepelt volna a kari Hallgatói Önkormányzat SZMSZ-ének (Szervezeti és Működési Szabályzat) módosítása is. (Ennek elsődleges oka, hogy a közelmúltban több olyan felsőbb szabályzat is módosult, amit valamilyen mértékben az SZMSZ-nek figyelembe kell vennie.) Viszont az előkészítő munka során több olyan probléma is felmerült, amire megnyugtató megoldást a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem sikerült találni, így a HGY elé nem sikerült javaslatot terjeszteni. Mivel a szabályzat módosításának határideje a 2002. év vége, rendkívüli HGY-t kell majd összehívni, amely megvitatja az új javaslatot. Figyelembe véve a kérdés komolyságát, a HK az előkészítő munkába minden külsős érdeklődőt szeretne bevonni, ennek jegyében várhatóan november 2. hetében egy nyilvános vitafórum kerül majd megrendezésre. Ezután november végén várható majd a HGY. Kérünk mindenkit, mérlegelje a kérdés súlyát, és vegye komolyan a dolgot.

TVSZ, TJSZ változás

A 2002. júniusi Egyetemi Tanács több, a hallgatókat komolyan érintő szabályzatot is módosított, mint pl. a TVSZ-t (Tanulmányi és Vizsgaszabályzat), illetve a térítések és juttatások egyetemi szabályzatát. Az aktuális szabályzatok a HK honlapján olvashatók.

Előtanulmányi rend változás

Megváltozott a villamosmérnöki és a műszaki informatikai szak előtanulmányi rendje is. Helyszűkében itt nem tudjuk az új táblázatokat leközölni, de azok megtalálhatóak a Dékáni Hivatal weboldalán. (http://www.vdk.bme.hu/stud.htm)

Schönherzes villamos hálózat

A Schönherz Kollégium villamos hálózatát 20 évvel ezelőtti igényekre tervezték. Ennek és az amortizációnak következtében a hálózat nem képes ellátni a jelenlegi igényeket, elsősorban a számítógépek megnövekedett száma és energiaigénye, illetve speciális hálózati terhelése (csúcsegyenirányítós tápegység) miatt.

A probléma megoldásáig Sándor László, a kollégium igazgatója fogyasztói korlátozást vezetett be az esetleges meghibásodások és balesetek megelőzése érdekében. A korlátozás a kollégium Nyári Táborában kidolgozott rendszer szerint működik. Eszerint minden szobának van egy rugalmas (az adott szinttől és a környező szobáktól is függő) "kerete", amelyet tetszés szerint használhatnak ki a szobában lakó kollégisták. A fogyasztók teljesítményigénye a KIR-ben (Kollégiumi Információs Rendszer) található adatbázis alapján van meghatározva, ahová minden általuk használt fogyasztót kötelesek a kollégisták beregisztrálni.

Mivel a számítógépek jelentős fogyasztók, sajnos a korlátozás azzal járt, hogy sokan nem hozhatták be a kollégiumba a gépüket – amely Karunkon kiemelten szükséges a tanulmányokhoz –, mert nem fért be a szoba keretébe.

A problémáról tájékoztattuk az Egyetem vezetését, és kértük, hogy minél hamarabb teremtse meg a feltételeket a korlátozás feloldására, a villamos hálózat biztonságos használatára. Jelenleg a helyzet felmérése és árajánlatkérés folyik, majd a közbeszerzési eljárás lefolyása után elkezdődnek a munkálatok a hálózat felújítására.

Mivel a felújítás megkezdését néhány félreértés is hátráltatta, néhány dolgot szeretnénk itt, az Impulzus hasábjain is kiemelni:

  • A probléma a szobai hálózat túlterheltségéből fakad. Tehát nem a kollégium áramellátásával van probléma, és nem a rendezvények, szakmai körök áramfelvétele terheli túl a hálózatot, mivel ezek nem a szobai hálózatról üzemelnek.
  • A nem engedélyezett fogyasztók használata fegyelmi kérdés, ezekre természetesen a folyamatos ellenőrzések során fény derül. A kollégistáknak viselni kell a következményeket, ha ilyen berendezést használnak a szobákban.
  • A korlátozás bevezetése a Hallgatói Önkormányzattal egyetértésben, hallgatók által kidolgozott rendszerben történt. A kollégistáknak beköltözéskor felhívtuk a figyelmét a villamos hálózat állapotára és az ehhez kapcsolódó intézkedésekre. A rendszer informatikailag megtámogatottan, a lehető legrugalmasabb változatban került bevezetésre a berendezések illetve maga a villamos hálózat védelme érdekében.
  • A korlátozás nem a számítógépekre vonatkozik, hanem a fogyasztókra, de mivel a számítógépek jelentős fogyasztók, ezért a korlátozás komolyan kihat a számítógépek számára. A legtöbb szobában a 4 számítógép már magában sem fér bele a megengedhető korlátba.

Választások

Közeledik a kari HK választások időpontja, idén november 4. és 8. között járulhattok majd az urnákhoz. Szavazati joga van minden villamoskari hallgatónak, tekintet nélkül a képzési formájára illetve tagozatára. A szervezés már folyik, hamarosan megjelennek majd az első tájékoztató plakátok a hirdetőkön. Mivel nyilvánvalóan nem mindegy, hogy kik képviselik majd a következő egy évben a villamoskari hallgatókat, mindenkinek érdemes lesz tájékozódni, illetve eljönni szavazni. A jelöltek bemutatkozóit illetve fényképeit nemsokára megtalálhatjátok a http://www.sch.bme.hu/hk/valasztas/ címen illetve az Impulzus HK választási számában is találkozhattok majd velük.

Medu, Nessie, Tom


A HK honlapja: http://www.sch.bme.hu/hk/

Itt kihirdetünk minden fontos információt.

A HK levelezőlistája: hk@hk.sch.bme.hu

A HK munkalistája, a HK-sok és a HK munkája iránt érdeklődők vannak rajta. Általános problémákkal ide fordulhatsz.

KDJB-s témákban (ösztöndíj, szoctám, lakhatási) a kdjb@hk.sch.bme.hu címre írj levelet.