Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Ajánló

Elsős kirándulás Doborgazon

A második este is vidámnak ígérkezett, miután megjött az aznapi adag 110 liter bor, ekkor már mindenki sejtette, hogy sokaknak ez az este igencsak csúnya lesz, és milyen igazuk is volt!

Tánctanfolyam

Kórus Est

Az időt csak térben tudom elképzelni

MASTERPLAN / MASTERPLAN

Bocsánatkérés

Vers

Tatán jártunk, okosodni

"Április első hétvégéjén került megrendezésre a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) 2001 tavaszi vezetőképzője."

Létezhet-e jósgép?

Csajozási tanácsok, amiket érdemes betartani

Filmszemle

Mottó: "Nem akarok bólogató jánosokat magam körül.
Azt akarom, hogy mindenki mondja meg az igazat, akkor is, ha az állásába kerül."

(Samuel Goldwyn amerikai filmproducer)

Mostanában többször voltam moziban. Elsőként A játékos című amerikai filmről írnék, amelyet a Vörösmarty moziban láttam. A film voltaképp tetszett, meleg szívvel ajánlanám másoknak is (Neked például, kedves olvasó), igazán számos érdekesség található benne. (Cannes-ban kapott is két díjat, bár ez még nem jelent semmit, lásd pl. az Oscar-díjas filmek időnként gyatra művészi színvonalát.) A játékos-ban néhány régi, klasszikus alkotásra, illetve néhány újabb izére (pl. Ghost, Pretty Woman, stb) is történik utalás (legtöbbször talán csak úgy, hogy a szereplők ezekről beszélnek), de nem kell megijedni: a filmtörténetben meglehetősen járatlan néző is könnyen eligazodhat a cselekmény közvetlen vonalában, az elmúlt évek sikeres "divatfilmjeinek" ismerői pedig pláne.

Most pedig néhány szót ejtek egy másik filmről, ezt elég könnyű mostanában megnézni, mert sok mozi játssza. Ha tudod, kedves Olvasó, azért próbáld meg kikerülni. A címe: Mint a tűz. Nagy hiba volt megnéznem (ismét pillanatnyi elmezavar), egyetlen haszna, hogy legalább másokat megpróbálhatok lebeszélni róla. Ez egy ún. karatés (vagy kung-fus) akciófilm. Sajnos minden várakozást alulmúl. A színészi játék, a sztori körülbelül az ötévesek színvonalán mozog, bár ezt rögtön visszavonom, mert például kis unokaöcsém (nincs még 1 éves) százszor értelmesebben néz, mint a filmben egy-két szereplő (amikor pedig tán épp ez lenne a szerepük). A film producerével kapcsolatban két eset lehetséges:

1. olyan értelmi színvonalon áll, hogy neki ez tetszett

2. a közönséget nézi olyan értelmi színvonalúnak, hogy bízvást belevágott a vállalkozásba, hasznot remélve.

Egyik lehetőség sem megnyugtató, valószínűleg sajnos a második az igaz, és az is sajnálatos, hogy a kasszasikerhez jómagam is hozzájárultam.

A Közgáz és a SOTE filmklub azonban továbbra is működik (a programokat lásd az előző Impulzusban). A SOTE-n ingyenesek a vetítések, ami igazán nem drága a mai mozijegyárak mellett. A Közgázon ugyan mintegy 5O Ft-ot kell fizetni egy-egy jegyért, de azért néhány esetben még ez is megéri. (A Közgáz-bérlet tudomásom szerint 4OO Ft, de most már nem igazán érdemes bérletet venni.) A program mindenesetre mindkét helyen felülmúlja a Mint a tűz-et.

-bn-

U.I.: Nemrég utolért a vád, hogy múltkori filmszemlém erősen hasonlított a Playboy hasonló rovatában leírtakra (a Férfias játékok című filmmel kapcsolatban). A szóban forgó Playboy-cikket a mai napig nem olvastam, így két eset lehetséges:

1. vagy az az illető olvasta az Impit

2. vagy rokonlélekről van szó.

Tanulság: elég csak az Impulzust olvasni.