Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Rongyláb Party & Táncklub

Megint főzünk

"Mint azt bizonyára kitalálták már, ma csigát főzünk."

Reflexió

Medve, b@szd meg a fűnyíródat

Kaprun – Hiking Week 2004

Interjú Zoltai József tanár úrral

Kéri András (Nessie)

Loreena McKennitt

Borbély Zsolt

Csillagtúra

"Na, szépen énekelnek a fiúk?"

FeCat

MMMK

Tavaly új csoport jött létre a kollégiumban, Muzsika Mívelő Mérnökök Klubja néven. Sokan talán még nem tudjátok, mit takar ez a név, ezért készítettük ezt az interjút Zsivánnyal (polgári nevén Horváth Gergellyel).

– Honnan jött az ötlet, hogy megalapítsátok az MMMK-t?

Mivel én két zenekar tagja vagyok, így kicsit komolyabban is foglalkozom a dobolással. Szükségem volt arra, hogy mindennap gyakoroljak, ezért kellett egy helyet találni, ahol próbálhatunk és a hangszereket is tárolhatjuk. Ez sajnos első év elején nem valósult meg, de később megkaptuk a régi lézertermet az FNT színpada mögött. Nagyon örültünk neki, és úgy gondoltuk, hogy ezért valami ellenszolgáltatást is kellene nyújtani. Először csak az jutott eszünkbe, hogy majd adunk ingyen koncerteket, viszont utána kitaláltuk ezt a zenészkört, azaz hogy ha már van egy ilyen próbaterem, akkor lehetőséget biztosítunk azoknak a zenésztársainknak is itt a kollégiumban, akiknek szintén nincs hol gyakorolniuk.

– Sok ilyen ember van?

Pontos számot nem tudok mondani, mivel tavaly csak szóbeszéd útján terjedt, hogy van lehetőség a gyakorlásra. Ennek ellenére 15-20 ember már érdeklődött, sőt, lenn a teremben játszott is a hangszereken. Egyébként szerintem sok olyan ember van, aki szívesen dobolna, vagy gitározna, ezenkívül vannak teljesen kezdők is, meg biztos vannak olyanok, akik már játszanak valamilyen hangszeren és szeretnének gyakorolni.

– Ehhez ti biztosítjátok a hangszereket?

Ez eléggé kínos kérdés. Én tudom biztosítani a dobot, annak ellenére, hogy a dobom nagyon érzékeny és ráadásul drágább is, mint a többiek akármelyik hangszere, viszont a többi hangszer – elsősorban a gitár – még érzékenyebb, és személyesebb dolog, és a többiek nem szeretnék, ha azokon bárki játszana. A gitárosok inkább hozzanak hangszert, a dobosoknak csak dobverő kell. Viszont erősítőket és énekcuccot biztosítunk.

– Rajtad kívül kik tartoznak bele az MMMK-ba?

Egyelőre Rémusszal ketten rendezünk mindenfajta MMMK-val kapcsolatos ügyet. Még Horváth István nevét említeném meg, ő a bátyám, az egyik zenekarban gitáros, és az induláskor sokat segített nekünk. Egyébként ez nem olyan körtagság, ahol melózni kell, hanem ez egy szolgáltatás, amit élvezni kell, mint pl. a szauna.

– Az egyik lehetőség, amit nyújtotok, az a próba. Van ezenkívül más szolgáltatásotok is?

Tervezünk különböző oktató kurzusokat, én pl. doboktatást vállalok. Átfogó kurzusokat mindenképpen fogunk tartani a hangszerekről, pl. arról, hogy működik a gitár, milyen fából készült, ezenkívül szeretnénk előadást az erősítők használatáról is, akár még a vásárlásnál is tanácsot adunk. Szeretnék sztárvendégeket meghívni, híresebb magyar zenészeket, akik tarthatnának előadásokat. Ugyanis nagyon jó dolog, ha az ember foglalkozik valamivel, és lát valakit, aki abban a témakörben profi, az meg tudja dobni a lelkesedését.

– Mik a jövőbeni terveitek?

Azt szeretnénk elérni, hogy előbb-utóbb kapjunk egy FNT-től független helyet, mert jelenleg alkalmazkodnunk kell minden egyes emeleti illetve földszinti rendezvényhez. Később – ez már nagyobb távlat – szeretném, hogyha az MMMK-nak saját hangszerei lennének, mivel mi kiöregszünk, elmegyünk a hangszereinkkel, és nem biztos, hogy jönnek új emberek, akik hajlandóak felhozni, és "feláldozni" a hangszereiket. Ami nagyon távlati terv, hogy egy zenekari próbára alkalmas termet alakítsunk ki a Házon belül, amit esetleg külsősöknek bérbe lehetne adni. Mivel a városban nagyon keresett manapság az olcsó, de jó próbahely, így ezért elég nagy pénzt is kifizetnek, tehát egész komoly bevételi forrása lehetne a kollégiumnak.

– Azt nem tartod furcsának, hogy pont egy villanykaros kollégiumban működik egy ilyen zenészklub?

Úgy gondolom, elég megnézni azt a számos bulit, ami működik a Házban, mindegyiknek az alapja zene, pl. Táncklub, Banális, Deep Zone. Bulizgatni járni is egy nagyon jó dolog, de ha az ember felnéz a színpadra, és ott lát egy zenekart élő hangszerekkel, akkor biztos, hogy számos embernek megfordul a fejében, hogy de jó lenne a színpadon állni és kipróbálni, ezért van olyan, aki le is jön egyszer-egyszer próbálni, és néhányuk később is rendszeresen le fog járni hozzánk.

Bacsi, Balázs