Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Varga István, IV. Info.

Az elnyomott kistestvér

Fegyelmi határozat

Sajnos elég gyakran van...

Kari Tanács

Kiküldött tudósítók jelentése Karlsruhéból

Utcanevek nyomában

Goldmann György, a vasutas családból származó realista szobrászművész ugyanolyan szigorú volt másokkal, mint saját magával és munkájával szemben.

Cím nélkül

Túrakör

EHK-tükör

Eltűnt egy dal

"...úgy fejeződött be a NoHAB-ok pályafutása, ahogy elkezdődött: egy gyorsvonattal."

Stigmata

"Isten országa bennetek van...
Hasítsd szét a fát és ott leszek,
Emeld fel a követ és megtalálsz"

Egy isten háta mögötti brazil városkában furcsa dolgok történnek. Egy öreg pap halála miatt a templomban lévő Mária-szobor könnyezni kezd. A Vatikán, amint tudomást szerez erről, egy tudós papot küld a helyszínre, egy csodakeresőt, Andrew Kiermant (Gabriel Byrne). Ő a tudomány embere, s feladata, hogy leleplezze a hamis csodákat. Szerte a világon történnek csodák, pusztán a hatalom és a pénz miatt, de eddig mind lelepleződtek. Eddig. Erre az egyre azonban sehogy sem találnak magyarázatot. A szobor valóban vért, emberi vért könnyezett.

Eközben a nagyvárosban is különös dolgok történnek. Frankie (Patricia Arquette) a 23 éves fodrászlány éli az őrült fiatalok nem mindennapi életét. Egy nap csomagot kap anyjától, ami óriási fordulatot hoz életében. A csomagban ugyanis a brazil kisfaluban meghalt pap rózsafűzérjét találja. Az egész filmen keresztül csak sejthetjük, hogy ez okozza a bajokat, mert ki nem mondják soha. Az első roham a fürdőkádban éri. A kórházban epilepsziára gyanakodnak, csuklóján pedig két egyforma lyukat találnak. A második roham a metrón éri, ahol egy földöntúli erő megkorbácsolja. Ő sem tudja miért, de egy név jár az eszében, Andrew Kierman. A biztonsági kamera felvételét elküldik a Vatikánba, ahonnan Andrew érkezik a lány megsegítésére. A tudós pap stigmatára gyanakszik. A stigmata az, amikor a mélyen hívő embereknek olykor annyira erős a hitük, hogy lélekben átélik Jézus utolsó kínszenvedéseit. Az élmény pedig annyira erős, hogy kihat a testükre is, és az minden ok nélkül vérezni kezd. Öt ilyen seb létezik. Az első, mikor átszúrták a csuklóit a kereszten, a második amikor megkorbácsolták. A harmadik a töviskoszorú által okozott fájdalom, a negyedik a lábfejbe vert szögek, az ötödik pedig a dárda, amit átszúrtak rajta. Ebbe halt bele.

A stigmata vége tehát a halál.

A leghíresebb ilyen ember Assisi Szent Ferenc volt, ám ő is csak a második stigmatáig jutott el. Ám Frankie abszolút nem hívő ember, tehát elvileg nem foghatna rajta ez.

A lány flörtölni kezd a pappal, de mivel az ellenáll neki, újból önkívületbe esik. Számtalan megmagyarázhatatlan dolog történik. A lány állandóan virágillatot érez, ami – mint később kiderül – a sebeiből árad. Frankie néha, amikor nem tud magáról, arámiai nyelven ír és beszél, felemelkedik a levegőbe mint a kifeszített Jézus.

Hogy miért is történik mindez? A papok olyan dologra bukkannak, olyan Evangéliumra, ami megdöntheti a mostani egyház hatalmát. És hogy miért történik mindez Frankie-vel? Mert ő a közvetítő. Többet nem árulok el a filmről, meg kell nézni. Előre csak annyit, hogy a lány eljut a negyedik stigmatáig is.

A filmet El Salvadorban és Amerika több területén betiltották vagy szót emeltek ellene, mert az egyház elleni támadásként tekintettek rá. A Stigmata jól teljesített azonban a jegyeladásban is, az első hétvégén 18 milliós bevételre tettek szert. A filmet azoknak is érdemes megnézni, akik nem az egyházban, hanem Istenben hisznek. A végén kicsit elgondolkodhat az ember, hogy vajon biztosan úgy van-e minden, ahogyan mi gondoljuk?

Tücsök