Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Email

HK news

Te & én

Vers

EHK-tükör

Ha sokat tettél Karod vagy az Egyetem hírnevéért, hamarosan érkezik a Kari illetve az Egyetemi BME ösztöndíjkiírás.

Kék Osztriga

Igen, de...

Rövid hírek Házunk tájáról

Impresszum

Impresszum

Zengő

Nem álltak mindig tornyok a hegycsúcsokon. Régen még a hegységek legmagasabb csúcsaira is föl lehetett jutni. Kilátót építettek oda, hogy onnan gyönyörködjenek a tájban az emberek.

Stigmata

"Isten országa bennetek van...
Hasítsd szét a fát és ott leszek,
Emeld fel a követ és megtalálsz"

Egy isten háta mögötti brazil városkában furcsa dolgok történnek. Egy öreg pap halála miatt a templomban lévő Mária-szobor könnyezni kezd. A Vatikán, amint tudomást szerez erről, egy tudós papot küld a helyszínre, egy csodakeresőt, Andrew Kiermant (Gabriel Byrne). Ő a tudomány embere, s feladata, hogy leleplezze a hamis csodákat. Szerte a világon történnek csodák, pusztán a hatalom és a pénz miatt, de eddig mind lelepleződtek. Eddig. Erre az egyre azonban sehogy sem találnak magyarázatot. A szobor valóban vért, emberi vért könnyezett.

Eközben a nagyvárosban is különös dolgok történnek. Frankie (Patricia Arquette) a 23 éves fodrászlány éli az őrült fiatalok nem mindennapi életét. Egy nap csomagot kap anyjától, ami óriási fordulatot hoz életében. A csomagban ugyanis a brazil kisfaluban meghalt pap rózsafűzérjét találja. Az egész filmen keresztül csak sejthetjük, hogy ez okozza a bajokat, mert ki nem mondják soha. Az első roham a fürdőkádban éri. A kórházban epilepsziára gyanakodnak, csuklóján pedig két egyforma lyukat találnak. A második roham a metrón éri, ahol egy földöntúli erő megkorbácsolja. Ő sem tudja miért, de egy név jár az eszében, Andrew Kierman. A biztonsági kamera felvételét elküldik a Vatikánba, ahonnan Andrew érkezik a lány megsegítésére. A tudós pap stigmatára gyanakszik. A stigmata az, amikor a mélyen hívő embereknek olykor annyira erős a hitük, hogy lélekben átélik Jézus utolsó kínszenvedéseit. Az élmény pedig annyira erős, hogy kihat a testükre is, és az minden ok nélkül vérezni kezd. Öt ilyen seb létezik. Az első, mikor átszúrták a csuklóit a kereszten, a második amikor megkorbácsolták. A harmadik a töviskoszorú által okozott fájdalom, a negyedik a lábfejbe vert szögek, az ötödik pedig a dárda, amit átszúrtak rajta. Ebbe halt bele.

A stigmata vége tehát a halál.

A leghíresebb ilyen ember Assisi Szent Ferenc volt, ám ő is csak a második stigmatáig jutott el. Ám Frankie abszolút nem hívő ember, tehát elvileg nem foghatna rajta ez.

A lány flörtölni kezd a pappal, de mivel az ellenáll neki, újból önkívületbe esik. Számtalan megmagyarázhatatlan dolog történik. A lány állandóan virágillatot érez, ami – mint később kiderül – a sebeiből árad. Frankie néha, amikor nem tud magáról, arámiai nyelven ír és beszél, felemelkedik a levegőbe mint a kifeszített Jézus.

Hogy miért is történik mindez? A papok olyan dologra bukkannak, olyan Evangéliumra, ami megdöntheti a mostani egyház hatalmát. És hogy miért történik mindez Frankie-vel? Mert ő a közvetítő. Többet nem árulok el a filmről, meg kell nézni. Előre csak annyit, hogy a lány eljut a negyedik stigmatáig is.

A filmet El Salvadorban és Amerika több területén betiltották vagy szót emeltek ellene, mert az egyház elleni támadásként tekintettek rá. A Stigmata jól teljesített azonban a jegyeladásban is, az első hétvégén 18 milliós bevételre tettek szert. A filmet azoknak is érdemes megnézni, akik nem az egyházban, hanem Istenben hisznek. A végén kicsit elgondolkodhat az ember, hogy vajon biztosan úgy van-e minden, ahogyan mi gondoljuk?

Tücsök