Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A csapból is ez folyik!

"Igazából ennek az ügynek nem kéne ilyen undorítónak lennie."

A ház őrei

Beszélgetés a SchönherzŐrség vezetőjével

HKnews

Nemsokára tényleg áttérünk a frankó adatbázis alapú hírrendszerre.

Köztársaság!

Fiókmélye

Mi épül az A épületben?

"...valaha izotóp labor volt itt."

Fiatalság

Mint kertben a virágok...

A lányban egy pillanatra meghűlt a vér, és dolgavégezetlenül elment, hogy egy másik sírt keressen. Hamarosan megtalálta.

EHK-tükör

Piszkos anyagiak

HK news

Egyetemünk új neve

2000. január 1-jétől egyetemünk neve hivatalosan is megváltozott:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

Budapest University of Technology and Economics (BUTE)

Technische und Wirtschaftswissenschaftliche Universität Budapest (TWUB)

Ötven éves a VIK – Oktatási szünet

2000. február 18-án pénteken dékáni szünet lesz a Kar 50 éves évfordulója alkalmából rendezett egész napos megemlékezés miatt. Az I épületben megrendezendő jubileumi ülésen többek között meghívott külsős előadók (pl. Straub Elek, Steiner László, Havass Miklós) fognak előadást tartani a Villanykar képzésének különböző területeiről, az egyetem és a "végfelhasználó" ipar kapcsolatáról. A jubileum alkalmából készült egy összefoglaló könyvecske a Kar történetéről, valamint hamarosan egy multimédiás CD is napvilágot fog látni.

Egyetemi napok – Déltől oktatási szünet

2000. február 26. és március 4. között lesz az "Egyetemi napok" nevű rendezvénysorozat. Március 1-jén (szerdán) az "Ipari Nyílt Nap" alkalmából 12:00-től oktatási szünet lesz. Délelőtt a K épület Dísztermében előadások, az aulában pedig az egyes tanszékek kiállításai lesznek. A délután folyamán karonként más-más programokat tartanak.

Tanulmányi Ügyrend

1999. december 14-én elfogadásra került a TVSz mellékletét képező egyetemi Tanulmányi Ügyrend. Kari kiegészítés a félév során várható. A szabályzat szövegét megtaláljátok a HK weben (a "Szabályzatok" menüpont alatt).

Tandíjfizetés

Az őszi félévben nem teljesített kreditpontokért majd csak tavasszal kell fizetni a NEPTUN-ban való átutalással (előbb ne próbálkozzatok vele, az évfolyamelőadók majd időben szólni fognak!).

Az első nappali alapképzésben részt vevők által fizetendő tandíjban idén biztos, hogy nem lesz változás. Ez jelenleg:

Amíg valaki nem lépte túl a 330 felvett kreditet: kreditenként 840 Ft, de maximum 10500 Ft (a '97 előtt kezdetteknek) illetve maximum 35000 Ft (a '97 szeptemberében és azóta kezdetteknek).

Aki túllépi a 330 felvett kreditet, annak attól a félévtől kezdődően maximális tandíjat kell fizetnie (a teljesített/nem teljesített kreditpontok számától függetlenül).

A költésgtérítésesek és párhuzamos képzésben részt vevők tandíja várhatóan emelkedni fog (ennek mértékéről még nincs pontos információnk).

Tandíj és adóigazolások

A tandíj- és adóigazolások 2000. február 8-tól vehetők át a Dékáni Hivatalban, hétköznap 8:00-16:00-ig, pénteken 13:00-ig. A tandíjigazolásokat az előadóknál, az adóigazolásokat villanyosok a 3-as, infósok a 12-es szobában vehetik át. A Dékániban kérik, hogy a torlódás elkerülése végett akinek nem sürgős, az lehetőleg ne az első héten menjen érte!

Diákigazolvány

A diákigazolványok 2000. március 31-ig érvényesek. A Dékáni Hivatalban várhatóan február második felében kezdik meg az érvényesítést a második félévre.

Szakmai választható tárgyak

A választható tárgyakra való jelentkezés két lépcsőben zajlik: az előzetes tárgyfelvételi időszakban kell jelentkezni a meghirdetett tárgyakra. Azonban ezek közül csak azok indulnak el, melyre megfelelő számú hallgató jelentkezett! Az induló tárgyakról a végleges tárgyfelvételi időszakot megelőzően születik döntés. A végleges tantárgyfelvételi időszak alatt (regisztrációs hét) lehet átjelentkezni a nem induló tárgyakról olyanokra, amik indulnak.

Idén 60 szakmai választható tárgyat hirdettek meg, azonban ebből csak 34 fog elindulni, mert a többire annyira kevesen (1-3-5 fő) jelentkeztek! Elképzelhető, hogy idén sokan egyáltalán nem választottak tárgyat az előzetes időszakban, mondván, hogy ráér az a regisztrációs héten, hát ennek ilyen következményei vannak...

(Nem indul pl. az "Irodai elektronikus rendszerek", a "Számítógépes mezőszimuláció", az "Alkalmazott akusztika", a "Magasszintű logikai szintézis", a "Nagy-számítógépes ismeretek", az "Elektronikus kereskedelem" és az "Elektronikus tápegységek" című tárgy sem, pedig ezek régebben elég nagy népszerűségnek örvendtek!)

VILLAMOSMÉRNÖKI SZAK

Főszakirány beosztás

A tavasszal induló főszakirányokra a bekerültek névsorát, a szakirányátlagokat stb. megtaláljátok a HK weben. Idén a beosztás még időben, a regisztrációs hét vége előtt elkészült, ami Majoros Péter és Tasi Csongor áldozatos munkájának köszönhető (a szakirány besorolást a Dékáni Hivatal helyett már sokadik éve a HK csinálja). Kérdéseitekkel is őket, elsősorban Majoros Péter (torpi@sch.bme.hu), ha ő nem elérhető, Tasi Csongort (csongi@sch.bme.hu) kereshetitek.

MŰSZAKI INFORMATIKA

Új és átmeneti infós tantervek

Az új és átmeneti infós tantervek felkerültek a HK webre! (egyelőre számotokra még csak itt elérhető, a Dékáni Hivatal nem fektetett energiát a hallgatók tájékoztatására... :( )

Az új előtanulmányi rend ellenben sajnos még nem készült el. Ezért a tavaszi féléves tárgyfelvételnél még a régi szabályzat volt a mérvadó (ami az új tárgyakra nem vonatkozik). Aki valamilyen okból ettől el akart térni, a Dékánhelyettes Úrhoz benyújtott kérvény formájában tehette meg.

A végleges, új előtanulmányi rend egyeztetés alatt, végleges változata a tavasz folyamán várható.

Megszűnő tárgyak

Az új tanterv bevezetésével néhány régi tantárgy meg fog szűnni. A Kar garantálta, hogy az adott tárgyakat az utolsó "hivatalos" meghirdetésüket követően még legalább kétszer meghirdeti, tehát ennyi lehetőség áll a lemaradók rendelkezésére. A pontos lista:

Az új tantervben nem szereplő tárgyak listája

TantárgyUtolsó meghirdetés
Elektronika I. (2,5)1999/2000. tavasz
Elektronika II. (5)2000/2001. ősz
Elektronika III. (5)2000/2001. tavasz
Jelek és rendszerek I. (5)1999/2000. ősz, de már csak vizsgalehetőséggel! (tanórák nélkül, konzultációs lehetőséggel)
Jelek és rendszerek II. (5)1999/2000. tavasz
Matematikai logika (5)1999/2000. tavasz
Mérés laboratórium III. (3)2000/2001. tavasz
Számítógép labor V. (2,5)2000/2001. ősz
Programozási paradigmákA Deklaratív programozás tárgy helyettesíti.

Aki a régi képzés keretében már szakirányra került (vagy kerül az utolsó alkalommal), és alapképzésbeli elmaradását a tárgy utolsó meghirdetéséig sem sikerül teljesítenie (ez csak az Elektronika II-III., Számítógép labor V., illetve Mérés laboratórium III. esetében fordulhat elő, hiszen a többi megszűnő tárgy szakiránykritérium), az a továbbhaladása tekintetében egyéni elbírálás alá fog esni, így a Dékánhelyettes Úr fogja meghatározni, hogy számára milyen tárgyakat kell majd kötelezően hallgatni a megszűnők helyett.

Aki a régi képzésben kezdte az egyetemet, de régi szakirányok utolsó indításakor (2000 szeptemberében) sem kerül szakirányra, az választhat az új képzésbe való átkerülés lehetőségei közül.

A régi képzésből lemaradók, átkerülés a régi képzésből az újba

A Műszaki Informatika szak új tantervéhez kapcsolódva 2001. szeptemberétől a szakirányok is megváltoznak. A régi szakirányok utoljára 2000. szeptemberében indulnak. Aki ezt megelőzően nem tudja teljesíteni a szakirányra kerüléshez szükséges kritériumokat, az a következő lehetőségek közül választhat (a lehetőségeket itt csak felsoroljuk, bővebb információért lásd a HK webet!):

Szakirányra kerülés könnyített kritériumokkal (ez csak most, a 2000. szeptemberében induló szakirányokra érvényes!)

Keresztbecsatlakozás az elindult (régi) szakirányokra (Itt megemlítendő, hogy csak azokra a szakirányokra van lehetőség becsatlakozni, ahol előzőleg nem telt be a létszámkorlát, illetve a szakiránygazda tanszék erre lehetőséget biztosít.)

Aki ezekkel a lehetőségekkel sem tudja a régi képzésben folytatni a tanulmányait, annak már csak az a lehetősége marad, hogy átkerül az új képzésbe: ez a meglevő tárgyainak akkreditációjával jár. Itt is két lehetőség közül választhat:

Blokkos akkreditáció

Tárgyankénti akkreditáció

A fenti lehetőségekről részletesen olvashatsz a HK weben: http://www.sch.bme.hu/hk/ a Képzés menüpont alatt.

Kérdéseitekkel pedig Varga Istvánt ostromolhatjátok (vistvan@bagira.iit.bme.hu).

HALLGATÓI JOGVISZONY FOLYTONOSSÁGA

A Tanulmányi és Vizsgaszabályzat megváltozásával a hallgatói jogviszonyra vonatkozó minimum kritériumok nem nehezedtek.

Aki még a régi TVSz érvényességének idején kezdte meg egyetemi tanulmányait, és most olyan helyzetbe kerül, hogy az új TVSz által meghatározott kritériumok miatt elbocsátanák, de a régi szerint nem (ez csak a 7-8-9. féléveknél fordulhat elő az n*17 kreditek miatt), akkor azt a hallgatót nem kell elbocsátani. Ez nem csak a múlt félév végén volt így, hanem folyamatosan érvényes!

TVSz 25. § 2. bekezdése:

"Amennyiben a tanulmányait az 1999/2000-es tanévet megelőzően megkezdett hallgatót a 8. paragrafus (4) pontja szerint el kellene bocsátani, de a korábban érvényes, 1997. május 26.-án elfogadott TVSz 4. paragrafus (1) pontja szerint nem, így a hallgatót nem kell elbocsátani."

Csilla