Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

"Impi és Téki"

Bár, az impik és tékik is igen rendes népség, így (majdnem) mindenki tartózkodott a sörtől, a hangulat egyre kötetlenebb lett.

Pályázat

...a kollégium legjobb elrendezésű szobája...

Mi kell a nőnek

"Amerikai."

ELTE

Sziget 2004

Villanymérnök, villanymérnök...

Vroccs pörkölt készítése, a "zamatos" recept szerint

"Körülbelül huszonnégy óra alatt az egész csillámossá, ezüstössé válik..."

HK news

A félév eddigi eseményeiről, aktuális dolgok

EHK tükör

"a kari HÖK-ök egy része szkeptikus a hivatal létrehozásával kapcsolatban"

Impresszum

Miért érdemes egy állásbörzére ellátogatni?

Ahogy közeledik az egyetem utolsó éve, érdemes már a nagyvilágban zajló eseményekre koncentrálnod, így például figyelni kell a munkaerő-piaci változásokat: melyek a legkeresettebb munkaterületek, mik a követelmények, illetve milyen a bérezés. Természetesen tisztáznod kell magadban egy csomó fontos dolgot is: milyen szakterület érdekel, mivel szeretnél foglalkozni? Ha eddig nem tetted volna, itt az idő, hogy alaposan elgondolkodj ezen!

Az állásbörzék egyik célja, hogy ezekre a kérdésekre minél megalapozottabban tudj válaszolni. Szeretnénk megkönnyíteni tájékozódásod, és segíteni abban, hogy a lehető legjobb álláshoz juss a diplomád megszerzése után. Ahhoz, hogy minél sikeresebb legyél az álláskeresés időszakában, érdemes igénybe venned az Állásbörzék kínálta lehetőségeket.

Ezeken a rendezvényeken számos hasznos tanácsot kap-hatsz arról, hogyan indulj neki az álláskeresésnek. Nagyon sok hasznos információt tartalmaznak a börzék weboldalai (http://www.infoborze.bme.hu, http://www.allasborze.bme.hu), nemcsak a felkészülésről, hanem a vállalatokról is. Nem árt, ha tudod jó előre, mely vállalatok milyen álláslehetőségekkel jönnek a börzére. Elkövetkezendő éveid munkaterületét, karrierlehetőségedet határozza meg, hogy milyen munkahelyet találsz. Fontos, hogy minél többet megtudj a megpályázandó állásról, a munkahelyi körülményekről, a vállalati légkörről.

Azok a nagyvállalatok, amelyek szívesen alkalmaznak pályakezdő fiatalokat, többnyire megjelennek a különböző állásbörzéken. Munkatársaik szívesen válaszolnak kérdéseidre, de természetesen írásos bemutatkozó anyagokat is találsz. Ez többnyire tartalmazza a vállalat felépítésére, működésére, tevékenységi területére és célkitűzésire vonatkozó fontosabb információkat. Bátran kérd ki a börzén megjelenő szakemberek véleményét, hogy valódi és átfogó rálátásod legyen a munkaerőpiaci helyzetre, és megismerhesd saját lehetőségeidet.

Ne sajnáld a fáradságot: személyesen keresd fel a kiszemelt cégek standjait! Ha sikerül találnod valakit, akivel elbeszélgethetsz, akinek felteheted a kérdéseidet, máris közelebb jutottál annak eldöntéséhez, hogy valóban ott szeretnéd-e tölteni az elkövetkezendő éveket. Az állásbörzén megtudhatod a kiszemelt céggel kapcsolatban, hogy mivel is foglalkozik a vállalat, valamint, hogy a tevékenységi köre a gazdaság mely területére terjed ki. Tudj meg minél többet a célkitűzésekről, terveznek-e további bővítést, terjeszkedést. Lényeges ismerned, hogy az Általad megpályázandó állás, munkakör hol helyezkedik el a szervezetben, kik lesznek a főnökeid, kikkel kell majd együtt dolgoznod. A dolgozók létszáma, összetétele, átlagéletkora, végzettsége, a nemek aránya is rengeteget elárul a vállalati kultúráról.

Gondolnod kell arra is, hogy a folyamatos fejlődés és változás világában élünk, s az új ismeretek elsajátításával, a készségek elmélyítésével lépést kell tartanunk. Ezért fontos kérdés, támogatja-e a vállalat a munkatársak továbbtanulását, valamint lényeges az is, hogy létezik-e a vállalatnál karriertervezés, vezetés-utánpótlás. Jövőbeni terveid megvalósításához elengedhetetlen szempont e lehetőségek ismerete. A rendezvényen történő személyes találkozás megfelelő lehetőséget kínál arra, hogy feltedd azokat a kérdéseket, amelyekre előzetesen nem sikerült választ kapnod, s az így megszerzett ismeretek birtokában hozd meg az elhelyezkedéssel kapcsolatos döntéseidet.

Az állásbörzéken – így az október 29-30-án megrendezésre kerülő InFoBörzén is – érdemes ellátogatni a megjelenő cégek bemutatkozó előadásaira. A börze két napján több cég prezentációjára is sor kerül. Ezeken az előadásokon olyan információk birtokába juthatsz, melyek egy későbbi kerülő interjú során hasznodra válhatnak. Felteheted kérdéseidet, kötetlen formában érdeklődhetsz az adott céggel, vállalattal kapcsolatos bármilyen témában.

A vállalatok többféle módszert alkalmaznak a kiválasztási folyamat során, amelyekről szintén tájékozódhatsz az InFoBörzén. Próbainterjúkon vehetsz részt, melyeket követően profi kiválasztási szakemberek "elemzik" viselkedésed, előnyös és javítandó megnyilvánulásaid, tanácsokat adnak. Intelligencia és személyiségtesztek kitöltésére és kézírásod grafológiai elemzésére is lehetőséged nyílik. A próbainterjúk lehetőséget teremtenek arra, hogy kipróbáld magad, hogyan viselkedsz, milyen válaszokat adsz, hogyan reagálsz bizonyos kérdésekre. Interjún való szereplésed elemzésekor pedig megtudhatod azt is, mi az, amin javítanod, változtatnod kell, hogy még inkább sikeres lehess az "éles" helyzetekben.