Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Vas, halál, cserebogár

Chilis kakaó

HKNews

December 3-án megkezdte munkáját a Központi Tanulmányi Hivatal az R épület földszintjén. Vizsgaidőszak végén, illetve a regisztrációs héten az indexek leadása már ott történt, bár ezt valószínűleg mindenki tapasztalta.

Nagyernyei Nemes Dániel

Infós tárgyak

Infós tárgyak, tanárok.

IAESTE Hungary

Interjú Zoltai József tanár úrral

Schreiner Csaba (edward)

Irodalomóra helyett

OHV a matematika tanszéken

VERS-ELŐ

Mi a cél?

Az egyetemi hallgatókat csak az ösztöndíj és a szociális támogatás érdekli – olvashatjuk a JM 30. számában. Valóban ez lenne a helyzet? Erről kérdeztem néhány kollégistát a liftek között.

– Tudtok-e arról, hogy reagálnotok kellene dolgokra?

– Milyen dolgokra? – kérdez vissza Tibor.

– Hát, őszintén szólva nem is tudom. Ugye itten vannak dolgok. (?)

– De miféle dolgok?

– Például, hogy bejárogattok az egyetemre, havonta felveszitek az ösztöndíjat, megírogatjátok a ZH-kat, vizsgázgattok. A többi nem érdekel.

– Mi kellene, hogy érdekeljen? – veszi át a szót Lajos.

– Az előadások egy része olyan, hogy nem lehet hasznát venni. Gyakorlat alig van. Négy óra előadásra jut két óra gyakorlat. Az oktatók pedig nem a tudást akarják átadni és ellenőrizni, hanem azt akarják bebizonyítani, hogy hülye vagy.

– Na meg a vizsgán meg van határozva, hogy hány százalékot kell kirúgni – mondja Endre.

– Bezzeg hogy fognak majd egy-két év múlva rimánkodni – szól közbe Péter –, hogy az ember ne menjen el máshova. Olyan potya ketteseket fognak osztani.

– Ennyire népszerűtlen a Műszaki?

– Nézd – mondja Lajos. – Az öcsémet most rúgták ki a közlekről. Elment albérletbe, dolgozott. Összeszedett egy csomó pénzt és esze ágában sincs ide visszajönni. Egy haverom elment a Közgázra. Frankó jegyei vannak. Amellett jut ideje sportolni. Színházba jár és még egy csomó dolgot csinál. A másik haverom beiratkozott egy magániskolába. 60.000 forint a tandíj. De azért kapnak is valamit: a gyakorlatban hasznosítható ismereteket. Az oktatás figyelembe veszi, hogy nem tudsz folyamatosan figyelni. És a tananyagot is így építik fel. Az emberek vidámak. Ott az órán megtanulják a dolgokat. Nem kell görcsölni. A haverom az iskola mellett egy kft. ügyvezetője.

Nálunk bezzeg mi van? Beáll az előadó a tábla elé. Egész órán folyamatosan beszél és ír. Nem lehet másolni, nem lehet megérteni. A csúcs az volt, amikor a múltkor fizikából a fazon jobbkézben krétával, balkézben szivaccsal dolgozott. Amit felírt az egyik kezével, szinte rögtön le is törölte a másikkal. Persze hogy pozitív példát is mondjak, ott van az Orosz Laca. Az tud tanítani.

– Tavaly meg az volt – veszi át a szót Endre –, hogy egész évben alig haladtunk az anyaggal, mert az előadó folyton a mértékegységekkel kötözködött.

– Ja – mondja Lajos: " Sebesség = v = út/idő = s/t. Mértékegysége: m/s = méter per szekundum..."
És mikor szól az ember, hogy ennyire talán nem vagyunk hülyék, meg hogy ezt mindenki ki tudja találni, akkor az a válasz, hogy "ebben azért nem vagyok olyan biztos, kollégák".

– Aztán az egyik órán helyettesítő tanár jött be – folytatja Endre. – Mikor bementünk, mind a 4 tábla tele volt írva, alig győztük másolni. Aztán amikor végére értünk – na nem az órának –, s már azt hittük, hogy fellélegezhetünk, akkor a tanár még bekapcsolta az írásvetítőt. Egy óra alatt több anyagot vettünk, mint az egész félév alatt.

– Hát ez az! – mondja Péter. – Ezt nevezik oktatásnak?!

– Dehát az előadókat mindenféle szempontok alapján válogatják.

– Igen: tudományos munka, publikációk, kutatások. De sehol nem szempont, hogy az illető tud-e, akar-e, szeret-e oktatni.

– Újabban az idegen nyelvű előadóknak próba órát kell tartaniuk, amit egy bizottság hallgat meg.

– És szerinted ki fogja azt mondani egy professzornak, hogy ne akarjon előadni, ha beszélni sem tud értelmesen magyarul?

– Talán majd a hallgatók? Hiszen egy nagyszerű OHV kezd kialakulni – előbb-utóbb.

– És ebbe beleszólhatunk mi is, hogy hogyan lenne jó? – kérdezi Endre.

– Igen, a múltkor is elmondtuk a gondjainkat – vág közbe Lajos –, aztán nem sok hatása lett.

– Szóval lehet itt durrogni – mondja Péter –, hogy nem nyilvánítunk véleményt. Mert hát vagy meg sem kérdeznek minket, vagy ha mondunk valamit, azt meg nem veszik figyelembe, s jó, ha esetleg megmagyarázzák. De hát nem értem. Mi lenne a cél? Megint tömegek tomboljanak vezényszóra?!

– Ez az. Ki kellene nyitni a fülét néhány embernek, és nem csak azt meghallani, ha üvöltözik a tömeg – zárja le a vitát Lajos. – Gyerünk gyalog, nem jön a lift!

A fordulóból Péter még visszaszól: Igaz, hogy az látványosabb lenne.

Kincses