Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Túlélhetjük-e a technikát?

A futásíjászat múltja és jelene Magyarországon

Sítábor '93

QPak

Világnapok

A többiek

Műegytemi karok bemutatása

Orvos-biológus mérnökképzés

A búcsúzó KB

10 éves a vírus

"És ekkor tényleg megmozdult valami."

Túlélőtelefon

"...ezen kívül Rambo is ezt használta."

TDK C15

Mi az, ami ráfér egy tizenöt perces kazettára? Például Cseh Tamás egyetlen country száma igen, és a régi Spectrumos programjaimnak is kedvenc tartózkodási helye volt. Aztán épp elfér rajta egy egyetemi előadás teljes szünetanyaga, és... elfér rajta egy TDK előadás is.

Mindig csodálkoztam, hogy miért övezi hallgatói részről viszonylagos érdektelenség az előadásokat? Előadók az idén is többen voltak, mint tavaly, de az előadásokat a bírálókon és a különféle szekciók előadóin kívül nem hallgatta végig nagy tömeg. Persze kézenfekvő lenne a magyarázat: az egyetemistákat nem érdeklik az előadások, lusták bejönni tanítási szünetben az egyetemre, hogy előadásokat hallgassanak.

Szóval mi az, ami elfér egy tizenöt perces kazettán? A szoftver szekcó előadásai minden bizonnyal hivatalból elférnek, hisz ott ennyi volt az előadók időkerete. Kíváncsi is voltam rá, vajon a 3D-s animáció (mely megérdemelten vitte el a pálmát) hogyan fér fel elmélettel, megvalósítási megoldásokkal és demóval együtt arra a bizonyos tizenötpercesre. Felfért. Nem mondom, hogy sokat értettem az elméletből és az ötletekből, de a demó mindenért kárpótolt. Volt azután egy másik előadás, mely mint kezdő C++ programozónak érdekesnek tűnt számomra: "Az objektum-orientált programozás gyöngyszemei". Egy olyan srác tartotta, aki a másik elsődíjas szoftver egyik alkotója, szóval lehetnek tapasztalatai. Mit mondjak, alig tudott a tizenöt percben mondani valamit. Úgy tűnt, alig kezd bele, s már vége is van. És ez még a kisebbik baj, a nagyobb problémát a hallgatóság szemszögéből azok az előadások okozták, melyek a rendelkezésre álló időben igyekeztek felölelni a teljes feldolgozott témát, s így teljesen érthetetlenné váltak. Ezek után nem csodálom, hogy kevesen kíváncsiak az előadásokra, a rendelkezésre álló idő kevés arra, hogy az előadók az érthetőségre koncentrálhassanak, illetve ha ezt tekintik céljuknak, akkor pont a Bizottság számára legfontosabb dolog úszik el, az elvégzett munkájuk bemutatása.

A konferencia végén – mint résztvevő – vártam valamiféle személyre szóló értékelést, de nem kaptam. Így utólag nem is tudom, mikor mondhatták volna el. Az előadások után biztosan nem, hisz akkor még a Bizottság sem tudott sokat, este az eredményhirdetés így is sokáig tartott, pedig csak neveket és előadáscímeket soroltak. Szóval ott sem, pedig nagyon hiányzott. A konzulensem persze értékelt már jónéhányszor, de azért én kíváncsi lettem volna, hogy egy erre a célra összeült Bíráló Bizottság mit hiányol a dolgozatomból, mi az, amit érthetetlennek tart, hogyan értékelte az előadásomat stb. Gondolom – bár lehet, hogy rosszul –, hogy az előadásra és a dolgozatra különféle szempontok alapján kapott pontok valahol megtekinthetők, ha mást nem, legalább ennyi visszajelzést szívesen vennék.

Azért mindezek ellenére csöppet sem gondolom, hogy a TDK konferencia nem fontos és jó dolog. Azok, akik vették maguknak a bátorságot, kötelező tanulnivalójukon kívül is sok időt fordítottak a TDK-jukra, biztosan jól jártak. Két olyan dolgot is kaptak (a díjakon felül), mely mindenképp hasznos számukra. Írtak egy igazi, alaposan átgondolt dolgozatot, mely jó gyakorlatot jelent akár egy diplomadolgozathoz, akár egyéb szakmai publikációkhoz. Megtapasztalták, hogyan kell felépíteni egy ilyen írásművet, mit szabad leírni és mit nem. Másrészt – talán életükben először – "hivatalos" előadást tarthattak, melyre alaposan fel kellett készülniük. Megtapasztalhatták, milyen érzés egy jobbára ismeretlenekből álló hallgatóságnak elmagyarázni valamit úgy, hogy lehetőleg értsék is, és főleg úgy, hogy világossá váljon, micsoda hatalmas nagy feladatot oldottak meg. Egyik sem kis feladat, s aki sikeresen megoldotta, vagy igyekezett megoldani, sokat nyert a TDK konferenciával.

Azt sem állítom azonban, hogy minden jól van így. Jó lenne a szervezőknek eltöprengeniük azon, vajon érdemes-e kicsit bővíteni a konferenciát, mondjuk például egy értékeléssel, mely minden bizonnyal javára válna az előadóknak. Talán az előadások idejét is lehetne növelni, bár igaz, így is egy egész délelőtt eltelt velük. Lehetne a szekciók számát is növelni, de azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a színvonalas TDK dolgozatokat egy külön napon, afféle bajnokok tornáján lehetne részletesebben bemutatni, hogy az érdeklődő egyetemisták megértsék, mi is a lényegük.

- cséb -