Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Kívül az időn

Fél hat, felkelek, felcsatolnám a karórám – és nem működik.

Interjú Füstöss Lászlóval

– A Borpatikában gyakran lehet Önnel találkozni? – A kötetlen diskurzus érdekében egy héten egyszer elő szoktam fordulni, de különösebb illúziói ne legyenek, mert általában egy hosszúlépéssel beérem.

Vekker

"...többet nem maradsz fenn hajnalig..."

Egy műegyetemista kalandjai falun

Hogy is van ez?

Hende Szabolcs Márton (Xabi), II. Vill.

Nyeregbe kollégista!

Fényképkészítés a belépőkhöz

Kereskényi Balázs

Korszakalkotó eredmény a chipgyártó történetében

Főzősarok

Helló kedves olvasók! A méltán nagyhírű nemzetközi mester útmutatása alapján ezúttal is ínycsiklandozó étkeket készíthettek otthonaitokban, megörvendeztetve a finomságok megkóstolására meginvitált vendégeiteket.

Kisebb technikai malőr után olvassátok tehát MonSenior Mó mester személyhez szóló szívélyes szavait:

Képzeld mennyire el voltam keseredve, mikor az újság szerkesztői közölték velem, hogy a korábban elkészített összeállításom elveszett. Tönkrement a fájl, nem olvasható, stb. Ez nekem semmit sem mond. Nekem, kinek a kezébe a fakanál való, kénytelen kelletlen ismét a tőlem oly idegen számítógép billentyűit kell keresgélnem. De minthogy nem hagyhatlak cserben, fogadd szeretettel megújult gasztronómiai összeállításom ezen baráti lap hasábjain!

A következő menü a világ számos pontjáról származó ételkülönlegességekből lett harmonikusan összeállítva.

Előétel: Giligulla (féreg aszpikban)

Főzzünk fel két marék jól megmosott trágya- (hiányában földi-) gilisztát egy marhahúskivonat kockával, kétszerannyi vízben. Amint megpuhult, dobjunk hozzá egy-egy marék fekete-, s vörös ribizlit. Rögtön húzzuk félre a tűzről, s keverjünk bele előzőleg langyos vízben oldott zselatint. Kevés csicskenyelekvárral tegyük pikánsabbá az ízét. Tegyük vissza a tűzre, s folytonos kavargatás mellett sűrítsük be vigyázva arra, hogy ne forrjon. Jól behűtött tálkákba csurgatva a hűlő szűrt léből, képezzünk egy 4-5 mm-es falat. Szép, egészséges málnával rakjuk körbe a forma tetejét, majd töltsük fel a zselével teljesen. Szobahőmérsékletig hagyjuk hűlni, majd szekrényben dermesszük tovább. Tálalás előtt a formákat meleg vízbe mártva könnyedén tányérra boríthatjuk a giligullákat. Tetejüket két kis fodormenta levélkével díszítsük, s tegyünk félbevágott fügét a tányérra.

Leves: American popkorn - zúzaleves

Kevés mogyoróolajon pirítgassuk a karikára vágott zöldséget, sárgarépát, karalábét, kevés vágott mangusz-hagymát. Engedjük fel kevés vízzel, s tegyük bele a jól megtisztított, nagyon apróra darabolt csirkezúzát. Fedő alatt főzzük puhára. Barna sört, ugyanennyi tejszínt, s egy kevés ketchupot keverjünk el pici kukoricaliszttel, s habarjuk be a levest. Tálaláskor szórjuk a levesbe a popkornt, szükség esetén sózzuk, s kistányérban adjunk hozzá mosómedvemirigy-krémet (készen, tubusban kapható).

Főétel I.: Sri denevérszárny szotter körettel

Figyelem! Kizárólag jól megtisztított denevérszárnyat vegyünk, ha nem akarunk magunknak kellemetlen perceket szerezni.

Forraljunk kevés rizsbort egy serpenyőben, menta, s citromfű darabokkal. Tekerjük be a szárnyakat vékony hájhártyába, s helyezzük bele a borba. Pároljuk el teljesen a levét, s a hájból nyert kevés zsiradékon pirítsuk meg a szárnyakat. Eztán sózzuk.

Tegyünk fel egy kisebb edényben kevés zsírt, s egy kanál lisztet. Hevítsük, míg aranybarna színt nem kap. Méregerős chili - paprika darálmányt, egy paradicsomot, csipetnyi thymiant tegyünk bele, majd öntsük fel kevés húslevessel. Az így nyert szósszal kínáljuk az ételt.

Pirítsunk kecskevajon árpagyöngyöt, vadrizst, engedjük fel hideg vízzel, s tegyünk bele egy kis citromsavat, majd helyezzünk bele egy felkockázott cukorrépát. Amint puhára főtt, szedjük a tányérra, morzsoljunk rá kecskesajtot, tegyük a szárnyakat a tányérra, s külön kistálkában mellé a csípős szószt.

Főétel II.: Kapros kakasjava pajorkrémmel, káposzta-körettel

A kakas javát jó alaposan tisztítsuk, majd főzzük enyhén sós lében körülbelül másfél órán keresztül, a főzővizet kétszer lecserélve közben. Ha megpuhult, szűrjük le, majd adjuk a serpenyőben pirított hagymához, s kaporhoz. Fűszerezzük sáfránnyal, ek. mákkal. Közben készítsük el a pajorkrémet. A fagyasztott áru kiengedése után tejben főzzük meg a pajort, pici sóval, martinival, fehérborssal ízesítve. Mixeljük, s sűrű szitán törjük át. Közepes lángon főzzük még picit, s fehérburgonya püréjével sűrítsük. A köretnek való vöröskáposztát gyaluljuk le, majd dinszteljük karamellen, töpörtyűzúzalékkal, kevés borecettel, kevés sóval.

Formázóval nyomjunk rózsákat a tányérra a krémből, helyezzük mellé a káposztát, végül szedjük rá a kapros kakasjavát.

Desszert: - Tevelepény mézzel, datolyával

Ezen rendkívül ízletes édességet sokhelyütt rossz módon készítik el, nem a megfelelő eljárást alkalmazva, kellemetlen élményt szerezve a turistáknak. Most közzéteszem azt a tradicionális módot, ahogyan ezt a remeket ősidők óta készítik a bumbaluaiak.

Vegyünk úgy kb. 4 marék félig száraz tevetrágyát (fontos, hogy egyen előtte szálas takarmányt). Egy nagy fazékban forraljunk meszes vizet, s felette gőzöljük ki a trágyát (fél nap). Ha nem így teszünk, ammóniás maradhat a trágya. Serpenyőben forrósított olivában süssünk karikázott póréhagymát, majd helyezzük bele a pogácsákra formált trágyát. Tegyünk rá gazdagon mézet, s adjuk hozzá a magozott datolyát. Süssük ropogósra. Vagdalt dióval, mandulával szórjuk meg, majd bőségesen locsoljuk meg calvadossal. Asztalnál flambírozzuk.

Jó étvágyat kíván az egész stáb nevében:

MonSenior Mó