Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Bevezetés a PCSA használatába

avagy
Hogyan tudom elérni a Schönherz koleszban
a VAX szervert a PC-mről?

– Mi is az a PCSA?

A PCSA egy programrendszer, ami lehetővé teszi a VAX diszkjeinek, nyomtatóinak és egyéb szolgáltatásainak elérését PC kompatibilis számítógépek részére DECNET hálózaton. A szoftver egy része a VAX-on fut VMS operációs rendszer alatt, más része a PC-n fut a DOS-szal együttműködve. Most csak az utóbbiról hallhatsz néhány szót.

– Milyen szolgáltatásokat nyújt?

1. Disk server:

A VAX wincsijének egy – kizárólag erre a célra kijelölt – része a PC-n egy logikai meghajtónak látszik, és pontosan úgy lehet rá hivatkozni, mintha a PC valódi wincsije lenne. Szokásos használata: mindenki számára egyaránt elérhető programok tárolása írásvédetten.

2. File server:

Hasonló a Disk server szolgáltatáshoz, csak itt az e célra használt lemezterület a VMS operációs rendszer alatt is elérhető. Lényegesen lassabb, mint a Disk server. Szokásos használata: a VMS oprendszer alá felvett felhasználók a DOS alól elérhetik a VMS-es fájljaikat. Így egyszerű fájlátvitel valósítható meg a két oprendszer között mindkét irányban.

3. Printer server:

A VAX-hoz kapcsolt nyomtatók használatát biztosítja DOS alól.

4. Levelezés:

A MAIL program használatával lehetséges a VMS alá felvett felhasználók egyással történő levelezése DOS alatt.

5. Üzenetek küldése a hálózaton működő más PC-khez:

A BCAST paranccsal üzenet küldhető bármely PC-re, amelyen rezidensen be van töltve az RCV program.

6. SETHOST terminálemulátor:

A VMS operációs rendszer alá jelentkezhetünk be segítségével.

7. DECwindows:

XWindows-szerű felhasználói felület VMS-es felhasználók számára. A grafika- és ablakkezelő programrészek a PC-n futnak, maga a program VMS alatt a VAX-on.

8. Egyéb:

A hálózatot ill. a VAX szolgáltatásait figyelő, tesztelő, nyilvántartó stb. segédprogramok.

– Hardverigény:

Bármilyen IBM PC kompatibilis gép, legalább 512KB RAM-mal, 2MB szabad wincsiterülettel (szűkített változatban fut floppiról is), Ethernet kártyával (WD 8003, WD 8013). A DECwindows használatához legalább EGA monitor, 1 MB szabad(!) RAM, plusz 1MB szabad wincsiterület, és egér kell.

– Szoftverigény:

Ajánlott az MSDOS 4.0 vagy későbbi verzió használata. Régebbi DOS verzió esetén a 32 MB-nál nagyobb Disk server és File server szolgáltatások nem működnek!

– Elhelyezkedés a lemezen:

A szoftver installálás után a C:DECNET könyvtárba kerül, és kb. 1.6MB helyet foglal. Ez nem a teljes PCSA szoftver, csak annak az induláshoz feltétlenül szükséges része. A többi a VAX-on van, és a \SCHKOLPCSA Disk server szolgáltatáson keresztül érhető el. Mérete kb. 14MB.

– Indítása:

CONFIG.SYS-be az installáló program a következő sorokat írja:

DEVICE=C:DECNETHIMEM.SYS (* Csak 640K RAM felett *)
DOS=HIGH
LASTDRIVE=Z
DEVICE=C:DECNETLADDRV.SYS /D:4 (* Csak Disk server-nél *)
DEVICE=C:DECNETPROTMAN.SYS /I:C:DECNET
DEVICE=C:DECNETMACWD.DOS

Ajánlott még a következő:

SHELL=C:COMMAND.COM /E:1024 /P

Ezzel a környezeti változók számára foglalunk több helyet, mivel a PCSA sok ilyen változót használ.

Az AUTOEXEC.BAT-ban a PATH-on rajt kell lennie a C:DECNET könyvtárnak.

A hálózati szoftver a STARTNET paranccsal indul. A memóriarezidens programok 150-200 KB helyet foglalnak. A PC-n ezután használhatók a a plusz meghajtók. A PCSA meghajtó betűjele az első szabad meghajtó betűjele lesz. A következő betűre a PROGRAMS szolgáltatás (közhasznú programok) kerül, de ez a logikai drive a SUBST paranccsal az L: meghajtón is megjelenik. Erre azért van szükség, mert sok program csak adott meghajtóra installálható, és csak azon hajlandó ezután futni. A SUBST-olással megvalósul az a követelmény, hogy minden gépen az L: meghajtón látszanak a közhasznú programok. (És persze ezek oda is vannak installálva.)

Ha egy VMS-es felhasználó VMS-es könyvtárát szeretné DOS alatt látni, a következőt kell beírni:

CONNECT server username password

ahol server a File server szolgáltatást nyújtó szerver neve: SCHKOL
username a felhasználó VMS alatt használt neve
password a VMS jelszó.

Ha nem akarjuk a jelszót kiírni a képernyőre, írjunk *-ot, ekkor a gép kérni fogja, vakon kell begépelni.

Mindezek hatására a következő meghajtón (az M:-en) megjelenik a kívánt login directory.

– Leállítása:

STOPNET paranccsal.

A parancs lezárja a szerverrel való kommunikációt, és kiszedi a memóriából a STARTNET óta betelepedett összes rezidens programot, beleértve természetesen a hálózati szoftvert is. Figyelem! Mindig adjuk ki a STOPNET parancsot a hálózat használatának befejezése után, ill. újrabootolás előtt, különben a szerver nem tudja elvégezni az ilyenkor szükséges adminisztrációkat.

– A STARTNET.BAT fájl:

Feladata: A hálózati szoftver elindítása.

Helye: a C:DECNET könyvtár (rajta kell lennie a PATH-on). Először a szükséges környezeti változókat állítja be, majd indítja az ütemezőt (SCH – scheduler), a kártya meghajtóját (DLL), a hálózatkezelőt (DNNETHAT), az átviteli protokoll programot a Disk serverhez (LAST), az átirányítót a File serverhez (REDIR), a Disk server PC-s oldalát (LAD). Ezt követi a Disk server szolgáltatások drive-okhoz történő hozzárendelése a USE paranccsal (először a helyi szerverrel próbálkozik, ha nem sikerül, más szervert keres), majd a PROGRAMS drive SUBST-olása az L:-re. A PATH-ra felkerül a PCSA drive PCAPP és DECNET könyvtára valamint a PROGRAMS TOOLS könyvtára. Végül az RCV üzenetfigyelő indul el. Lehetőség van még terminálprotokollok (LAT, CTERM), és más rezidens programok indítására (NML). Ha kevés a memóriánk, néhány – adott esetben – szükségtelen programot kiszedhetünk belőle (eléjük írjunk REM-et), pl.: ha nem akarunk mások által küldött üzeneteket venni, felesleges az RCV. Vigyázat! Ilyenkor nem kapjuk meg a rendszergazda figyelmeztetését sem, ha pl. a rendszert le akarja állítani. Ha nem akarunk File server-t, szükségtelen a REDIR. Ha nem akarunk Disk server-t, szükségtelen a LAST, a LAD, valamint a CONFIG.SYS-ben a DEVICE=C:DECNETLADDRV.SYS /D:4 sor is.

– Hogyan alkalmazzuk?

A Disk server szolgáltatásnál az L: meghajtón rendelkezésre állnak a közhasznú programok. Hívásuknál egyre nagyon ügyeljünk: mindig a saját (C:) wincsiről vagy floppiról indítsuk őket, sohasem az L:-ről!!! Az L:TOOLS könyvtárban vannak azok a batch fájlok, amelyek beállítják a program környezetét, és meghívják azt.

A File server szolgáltatás eléréséhez használjuk a CONNECT parancsot! (lásd előbb) A szolgáltatás kikapcsolása a STOPNET-tel megtörténik.

Levelezés:

Mindenképpen VMS alá felvett felhasználónak kell lenni. (Ezt a VAX rendszergazdáknál lehet nyélbe ütni.) El kell indítani a MAILSETU programot C:-ről, majd ezután bármikor hívható az adott gépen a MAIL paranccsal a menüs, egeres program. (MAILSETU-nál vigyázzunk, állítsuk be a képernyő típusát, miután F10-zel ADVANCED módba váltottunk, különben a MAIL hívása után esetleg semmit nem fogunk látni!)

Üzenetküldés más gépeknek:

Normális esetben STARTNET-re elindul az RCV üzenetvevő program. (Ha nem, szedjük ki a REM-et előle a STARTNET.BAT-ban!) Ha küldeni akarunk üzenetet, használjuk a

BCAST node[,node,node,...] "message"

parancsot, ami a felsorolt gépekhez elküldi a "message" üzenetet. A gépeknek szerepelniük kell az állandó adatbázisban (permanent database, lásd később).

Terminálemulátor:

Hívható a SETHOST paranccsal. F3-mal válthatunk a terminálképernyő és a SETUP képernyő között. A SETUP képernyőn a fel-le nyilakkal mozoghatunk a menüben, a PgUp-PgDn-nel mehetünk át egy másik menüre. A Communications menüben a Comm Port 1 helyett válasszuk a Network Communications Port-ot! A Service Type legyen LAT! Session 1-re lépve választhatjuk ki a kívánt szervert. Ez egyelőre, míg az egyetemhez való csatlakozás meg nem valósul, csak az SCHKOL lehet. Ha nem jelenik meg elsőre az SCHKOL választás, ne csüggedjünk, próbálkozzunk, míg nem sikerül. Ha kiválasztottuk a szervert, PgUp-pal menjünk vissza az Actions menübe és mentsük el a beállítást, így legközelebb nem kell ezt a procedúrát végigjátszani! Most már F3-mal átmehetünk a terminál-képernyőre, és bejelenkezhetünk a VMS alá. Ha nem vagy felvéve VMS felhasználónak, de próbálgatni szeretnéd, bejelentkezhetsz WORK néven 123456 jelszóval.

DECwindows:

Ha van több mint 1MB RAM-od, legalább EGA kártyád és monitorod, egered és legalább 1 MB szabad hely a wincsiden, használhatod a DECwindowst. C:-ről indítsd a DWCONFIG-ot, válaszd ki a monitortípust, a billentyűtípust, a többire általában jó az alapértelmezés. F10-zel kimented. DWINFO2-vel megvizsgálhatod a szabad memóriát 286-os gépen, 386-on ugyanerre a DWINFO3 szolgál. Az egérnek és a meghajtójának is üzemelnie kell. Ha minden rendben, ezentúl a DWDOS286, ill. a DWDOS386 paranccsal indíthatod a DECwindows-t abból a könyvtárból, ahová a DWCONFIG mentette a DWDOS.INI-t.

Ha bejött a menü, az egérrel klikkelj rá a Start-ra! A Session Manager fog megjelenni, ahol ki kell töltened a szerver nevét (SCHKOL), a VMS nevedet, jelszavadat. Ha nincs ilyen, használd a WORK nevet az 123456 jelszóval! Végül az Application-nál meg kell adnod az indítandó DECwindows alkalmazás nevét. Célszerű elindítani az ablakkezelőt a DECW$WINMGR névvel. Működik még a DECW$CLOCK, DECW$BOOKREADER DECW$PAINT, DECW$TERMINAL, DECW$CARDFILER, DECW$CALENDAR, VUE$MASTER.

Kilépés: tüntesd el a megnyitott ablakokat, majd a legelsőnek megjelent menüben válaszd az Exit-et!

Megjegyzések: ne várj nagy sebességet, egyrészt a MicroVAX II sem túl gyors, másrészt a PC sem fog 16MHz-cel villámgyorsan ablakot rajzolni. Ha csak 1MB RAM-od van, de ügyesen bánsz a memóriával, van rá esély, hogy elindul a DECwindows, de RAM-nak nézi még a wincsidet is, és ez pokolian lassúvá teszi.

Egyéb programok:

DECNET: csokorba gyűjt néhány, a hálózat kezeléséhez szükséges programot.
Menüvezérelt, HELP mindenhol van.

NCP: Network Control Program

Hálózati adatbázisok, információk lekérése, módosítása. Egyszerű hálózati teszt.

Használata: NCP

NCP prompt jelenik meg. Kilépés: EXIT, HELP-re a használható parancsokat listázza. Minden parancsról kérhető HELP. A korábban ígért módszer gép felvételére az állandó adatbázisba:

DOS-ból: NCP

NCP DEFINE NODE node-szám NAME node-név

node-szám: installálásnál adják pl.:

10.827
node-név: szintén, pl.: KSZK5

pl.:

NCP LIST KNOWN NODES – kiírja a permanent database-t
NCP EXIT – visszatér DOS-ba

NET: PCSA parancsok gyűjteménye

Használata: NET parancs

A parancsokat a NET HELP-pel tudjuk meg. Az egyes parancsokról is ad HELP-et.

pl.:
NET TIME A pontos időt kéri le a hálózatról.
NET LIST Ismert gépek az állandó adatbázisból.
NET DISK \SCHKOL Disk server-ről információk.
NET TEST SCHKOL Működik-e a szerver?

Konvertáló programok:

A DOS és a VMS karakterkészletei különböznek egymástól. Ezt a problémát áthidalhatjuk a DOS2VMS és a VMS2DOS parancsok használatával, a következőképpen:

DOS2VMS dosfájl vmsfájl, illetve
VMS2DOS vmsfájl dosfájl

ahol dosfájl és vmsfájl az adott oprendszeren írt szövegfájl. A programok az első paraméternek megadott fájlt konvertálják át, az eredmény a másik néven kerül elmentésre. Ezen parancsok lehetővé teszik az ékezetes betűket tartalmazó szövegek átvitelét a másik rendszer alá.

A legtöbb hálózati program /?-re vagy /HELP-re kiírja használatát.

– Összeférhetőség más programokkal:

Tapasztalataink szerint a hálózati szoftver biztonságosan tud együttműködni más programokkal. Nem szokott lefagyni, sem az adatátvitelben hibázni. A DECwindows-nál nagyon ritkán szoktak előfordulni lefagyások, de ezek megfelelő hardver és szoftver környezetben, a tárrezidens programok számának minimálisra csökkentésével elkerülhetők. A hálózati szoftver viszonylag nagy memóriát foglal, néhány sok memóriát igénylő program esetében csak memóriaspóroló taktikával érhetünk célt.

– Ha még vannak kérdéseid a PCSA-val kapcsolatban, ha VMS felhasználó szeretnél lenni, keresd a VAX rendszergazdát:

Simon Gábor (Simi)

vagy küldj levelet Simi névre!

(Ne feledd, WORK néven 123456 jelszóval Te is VMS felhasználó vagy, tehát használhatod a MAIL-t!)

Simi (Simon Gábor 1808)