Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Szitázó

Fejes Róbert (Sziffrid)

Kaprun – Hiking Week 2004

ARTulcsapás

HK news

"Nézegessétek gyakran"

A Schönherz Kolesz ajtaját ha bezárja...

"...semmiképp sem fordulhatnak elő lopások..."

Csapatok honlapjai

Hallgatói képviselő-választás eredménye

Kutyaszarató

"És üdvözlöm a kisfiát! Meg a kutyáját is..."

Tudni kell... Blues szöveget írni

Ügyelni kell arra, hogy nyelvtani szabályokat ne nagyon tartsunk be, mert rögtön kibukna, hogy fehérember írta!

A Windows 50 napja

Nem olyan régen fény derült a Windows 95-ök és 98-ak egy "apró" hibájára: ezek a rendszerek 49,7 nap folyamatos működés után beadják a kulcsot. Természetesen sokkal hamarabb le szoktak fagyni (valószínűleg ezért nem tűnt fel ilyen sokáig a probléma senkinek), de ha a bolygók együttállása kedvez a biteknek, és egy biciklista sem halad el az utcán, akkor előfordulhat, hogy ennyi ideig bírják.

Hogy miért pont ekkor, arra a következő feltételezés a legvalószínűbb: 32 bites egészként pont ennyi időt tudnak ábrázolni (amennyiben ezredmásodpercben kezeli az időt a Windows lelke), és ezt elérve a számláló túlcsordul.

Az időzítő algoritmus (és így a hiba) a Microsoft szerint a vtdapi.vxd file-ban található – javítás ellenben a cikk írásakor még sehol...

Ez már nem annyira elhanyagolható és nehezen reprodukálható hiba, mint hogy a 98-at 2359 és 000 között újraindítva a rendszerben elmászhat a dátum. A Microsoft ki fog adni egy service pack-et, amiben orvosolják a problémát.

Nagy megbízhatóságot igénylő feladatokra eddig sem a Windows-t ajánlották – ezek után főleg nem fogják. Viszont Starcraft-ozáshoz nagyon jó...

Végül egy bölcsesség a Word-től: A kancsó nem dől meg, ha a szövegdobozok között valamilyen okból nem lehetséges létrehozni a csatolást.

Tom