Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Fair

Rácsok

"Akkor én is csak idomítható vagyok?"

Pólódizájn-pályázat

Nyerjetek díjakat!

Műegyetemi Antirasszista Charta

Kari Tanács

Fürgerókalábak...

Kedves Hallgató Kolléga!

Elsős kirándulás Doborgazon

A második este is vidámnak ígérkezett, miután megjött az aznapi adag 110 liter bor, ekkor már mindenki sejtette, hogy sokaknak ez az este igencsak csúnya lesz, és milyen igazuk is volt!

Programozás 24 órán át

A Balaton festője

>Vannak vidékek, melyeken örök nyomot hagyott az a művész, aki – miután rácsodálkozott egy tájra – felejthetetlen szavakkal vagy vizuális memóriánkból kitörölhetetlen kompozíciókkal ránk hagyta a maga tájélményét.

Néhány hír a számítástechnika világából

A Nagytestvér figyel téged... – Igen, de hány...?

A RealNetworks is csatlakozott az illegálisan adatokat gyűjtő software-cégek közé: RealJukebox nevű programjuk csendben elküldözget néhány adatot a RealNetworks adatbázisába. Így megtudhatják, milyen zenék vannak a gépemen – persze csak és kizárólag statisztikai célból, hogy minél jobban a userek igényeihez igazítsák a programot.

72x CD-ROM

A Kenwood kihozott egy TrueX nevű technológián alapuló CD meghajtót, amely a lemez minden területén 72x sebességgel olvas – halkabb működés mellett. A többi mostanában kapható hűdegyors meghajtó állandó szögsebessége miatt a belső sávok felé egyre lassabban tud olvasni. Az új Kenwood drive párhuzamosan képes hét sáv olvasására, így a lemez lassabb forgatása mellett is képes erre a hatalmas sebességre. Csak azt nem értem, miért tartott ilyen sokáig a (tudtommal) első ilyen technológia megjelenése, amikor már évekkel ezelőtt szó volt erről a megoldásról. Most már nemsokára úgyis mindenki DVD-t vesz.

Red Hat 6.1

Nemrég megjelent a Red Hat legújabb Linux disztri-búciója, a 6.1-es verzió, 2.2.12-es, stabil kernellel. Először is a legfeltűnőbb a grafikus install, amely szebb és használhatóbb, mint a Windows-é, bár természetesen nem árt hozzá némi előzetes ismeret, mert egyébként több óráig tartana, mire kiválasztja az ember az installálandó csomagokat. A régebbi változatokkal ellentétben installáláskor nem ismerte fel az SMC EtherEZ háló-kártyámat, úgyhogy ez az első boot utánra maradt. Bootkor találkozunk a Kudzu nevű entitással, amely felismeri és bekonfigurálja a hardware-t – ettől először megijedtem, mert a Windows jutott róla eszembe, de mostanra már megbarátkoztunk. Múltkor meg is nevettetett: közölte, hogy talált egy SB Live-ot, be akarom-e állítani? Mondom igen. Erre közölte, hogy bocs, de az SB Live még nem támo-gatott. J

Jó úton halad a Linux, hogy ő legyen a jövő operációs rendszere. Egyre jobb disztribúciók vannak, és már odafigyelnek a user-interface kényelmessé tételére is.

Tom