Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Néhány hír a számítástechnika világából

A Nagytestvér figyel téged... – Igen, de hány...?

A RealNetworks is csatlakozott az illegálisan adatokat gyűjtő software-cégek közé: RealJukebox nevű programjuk csendben elküldözget néhány adatot a RealNetworks adatbázisába. Így megtudhatják, milyen zenék vannak a gépemen – persze csak és kizárólag statisztikai célból, hogy minél jobban a userek igényeihez igazítsák a programot.

72x CD-ROM

A Kenwood kihozott egy TrueX nevű technológián alapuló CD meghajtót, amely a lemez minden területén 72x sebességgel olvas – halkabb működés mellett. A többi mostanában kapható hűdegyors meghajtó állandó szögsebessége miatt a belső sávok felé egyre lassabban tud olvasni. Az új Kenwood drive párhuzamosan képes hét sáv olvasására, így a lemez lassabb forgatása mellett is képes erre a hatalmas sebességre. Csak azt nem értem, miért tartott ilyen sokáig a (tudtommal) első ilyen technológia megjelenése, amikor már évekkel ezelőtt szó volt erről a megoldásról. Most már nemsokára úgyis mindenki DVD-t vesz.

Red Hat 6.1

Nemrég megjelent a Red Hat legújabb Linux disztri-búciója, a 6.1-es verzió, 2.2.12-es, stabil kernellel. Először is a legfeltűnőbb a grafikus install, amely szebb és használhatóbb, mint a Windows-é, bár természetesen nem árt hozzá némi előzetes ismeret, mert egyébként több óráig tartana, mire kiválasztja az ember az installálandó csomagokat. A régebbi változatokkal ellentétben installáláskor nem ismerte fel az SMC EtherEZ háló-kártyámat, úgyhogy ez az első boot utánra maradt. Bootkor találkozunk a Kudzu nevű entitással, amely felismeri és bekonfigurálja a hardware-t – ettől először megijedtem, mert a Windows jutott róla eszembe, de mostanra már megbarátkoztunk. Múltkor meg is nevettetett: közölte, hogy talált egy SB Live-ot, be akarom-e állítani? Mondom igen. Erre közölte, hogy bocs, de az SB Live még nem támo-gatott. J

Jó úton halad a Linux, hogy ő legyen a jövő operációs rendszere. Egyre jobb disztribúciók vannak, és már odafigyelnek a user-interface kényelmessé tételére is.

Tom