Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Aikido a BME-n

Aranyásó Filmklub

Filmszemle

"Levlistánk gyöngyszemei" sorozatunk bemutatja...

Moszkva tér

Rövid hírek Házunk tájáról

Világlátás, jó közösség, szakmai programok

Kezdjük a legelején. Mikor kezdődött a történetetek?

"Spagetti Xabi-módra"

Hozzávalók – A szósz – A tészta – Magyarázatok

Impresszum

QnQ élménybeszámoló "válogatás"

XXX. Schönherz Qpa

Extrapoláció

Tatán jártunk, okosodni

Április első hétvégéjén került megrendezésre a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) 2001 tavaszi vezetőképzője. A helyszín a tatai volt KISZ tábor volt. (Igen, például 1999-ben itt rendezték a VIK-es gólyatábort.) Az ilyen táborokban több kurzuson folyik az ország minden pontjáról (sőt, külföldről) érkező HÖK-képviselők képzése.
Idén ebből öt volt:

A – Felsőoktatás és ifjúságpolitika
B – Felsőoktatási jogszabályok, a hallgatói ellátórendszer
C – HÖK-ök gazdálkodása
D – Hallgatói újságírás
E – HÖK-ök marketingje

HÖOK Vezetőképző, Hallgatói újságírás-kurzus

Különbusz vitte a Hősök teréről a helyszínre a tapsolóbrigádot, úgymint a legtöbb budapesti egyetem és főiskola HK-sait. Deutsch Tamás megérkezésére épp, hogy be tudtunk ülni a terembe, hangosan csapkodtuk össze tenyerünket. A miniszter úr politikushoz méltóan minden kérdésre válaszolt, ám érdemi információt csak keveset kaptunk: megtudtuk, hogy "nagyon sokat szenvedünk amiatt, hogy magyar meccseket kell néznünk élőben", ezért 20 milliárdot költenek az elkövetkező két évben stadionrekonstrukcióra. A magyar közbeszerzési rendszer a legfőbb oka a pénz elfolyásának, ezt példázza a BS-bontása: mivel nem volt tender, a tenderen be nem adott, de valószínűsíthető 800 millió helyett 600-ból megoldották a feladatot. Hmm... Örüljünk annak viszont, hogy hamarosan lesz egy télen-nyáron nyitva tartó jégcsarnok a Kisstadion mellett, majd a Kisstadiont jégpalotává alakítják. Megtudtuk azt is, hogy "nem lett leállítva a Sulinet-Írisz program, csak át lett alakítva" és hogy elindul (illetve már elindult) a http://www.ifjusag.hu/ oldal, mely a tervezett Ifjúsági törvény megvitatására szolgál.

Az este kicsit sokáig húzódó buli már a második nap reggelére leamortizálta a társaságot, de kezdésre mindenkinek sikerült odaérnie: a kurzus résztvevőlistája szerint a résztvevők száma alapján az Impulzus második helyen végzett a KVIF Agy-a-lapja után.

Voltak nagyon érdekes és voltak mondhatni furcsa előadások is: nekünk különös volt elképzelni egy nyereségorientált újságot, ahol főszerkesztői fizetés van és külső tördelővel dolgoztatnak. Ezzel szöges ellentétben állt egy jogászhallgató előadása, aki csupán hobbiból foglalkozik sajtójoggal, viszont minden kérdésünkre konkrét paragrafusszámmal tudott válaszolni és sok jogi érdekességet mondott ezeken kívül is. Sajnos nem tudta előadását befejezni, annyi kérdéssel árasztottuk el... Nagy József, a 168 óra újságírója néhány interjúélményét mesélte el magyar politikusokkal, hasonlóan Simándi Júliához: sok-sok jótanácsot kaptunk, amivel el lehet érni, hogy az interjúpartner megnyíljon előttünk, olyan dolgokat mondjon el nekünk, amit esetleg másnak nem mondana.

A sajtóetikáról tartott előadást Kövér Tamás, a MÚOSZ Etikai Bizottságának alelnöke. Tőle megtudhattuk az újságírói etika alapszabályait; azt, hogy műfajonként más-más etikai szabályok vonatkoznak, és míg egyeseknél nagyon komoly megkötéseket kell betartani, mások alkalmasak lehetnek arra, hogy bizonyos gondolatokat burkoltan eljuttassanak az olvasókhoz. Annak ellenére, hogy ma már sajtószabadság van, mégis a pénzügyi függőségek miatt sokkal több érdekkört ki kell szolgálnia egy-egy szerkesztőségnek, mint az egyetlen cenzúraközpont idejében. Az Etikai Bizottság többek között a szerkesztőségek védelmét látja el: az egyes ügyek megítélésében elsősorban az újságíró szándéka a fontos, nem a jog adta keretek. A Kassai Endre (HÖOK elnökségi tag) által vezetett beszélgetés során a hallgatói lapok és a kiadójuk közti ellentétet boncolgattuk: vannak olyan lapok, ahol nem a HK, hanem az Önkormányzat, maga az intézmény vagy más jogi személy adja ki a lapot – ezek mind különböző problémákat vethetnek fel az anyagi függés és az egyéb felelősségrevonások alkalmazhatósága révén.

Nagyon sok szempontból hasznos volt ez a három nap, új ismerősök, három-négytucatnyi e-mail cím és persze sok újdonság.

Felsőoktatási jogszabályok, a hallgatói ellátórendszer

A vezetőképző összes kurzusának vendége volt:

Deutsch Tamás Ifjúsági és sportminiszter

Dr. Pálinkás József az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára, mellesleg leendő oktatási miniszter

Dr. Kiss Ádám az OM felsőoktatási ügyekért felelős helyettes államtitkára

Az általuk tartott előadások közösek voltak az összes kurzus számára. Sajnos azonban igazuk lett azoknak, akik nem vártak túl sokat tőlük: az előadások túl sok új információt nem tartalmaztak, a kérdésekre pedig Kiss Ádámon kívül mindenki csak általánosságokat és kevés konkrétumot mondott. Hozzá kell viszont tenni, hogy ő kimerítően és alaposan megválaszolt provokatívabb jellegű kérdéseket is (emelkedik-e a normatíva? – 2002-ig gyakorlatilag teljesen biztos, hogy nem).

Következzen egy rövid áttekintés arról, hogy a B kurzuson milyen további előadásokat hallgathattam meg: Dr. Nagy Zoltán (HÖOK elnöki tanácsadó) a hallgatói egyéni jogok védelméről tartott előadást: milyen jogai vannak törvényileg a hallgatóknak, milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk. Őt követte Kucsera Tamás Gergely (a HÖOK volt elnöke), aki a felsőoktatási intézmények autonómiájának kialakulásáról és annak mibenlétéről tartott érdekes szemléletű előadást.

Vincze Tibor (HÖOK elnökségi tag) előadása két fő részből állt: először a HÖK-ök jogi státuszával foglalkozott. Jelenleg a HÖK-ök nem minősülnek jogi személynek, ami komoly hátrányt jelent például pályázatoknál. Lehetséges lenne ezen változtatni, erre van törekvés a HÖOK-on belül. Látni kell viszont, hogy a jogi személyi státusz sok szempontból tovább növelné a HÖK-ök felelősségét, ezért nem egyértelmű, hogy cél-e annak elérése. Előadásának második fele a HÖK-ök vállalkozási tevékenységének jogi kereteivel foglalkozott, vázolva a lehetséges gazdálkodási formák jellemzőit (egyesület, közhasznú társaság, alapítvány).

Talán a legérdekesebb és leginkább aktuális Lasztovicza Gábor (HÖOK elnökségi tag) Diákhitellel kapcsolatos előadása volt. A témában máig sok a nyitott kérdés, ezekben folyamatos és hatékony az egyeztetés a HÖOK és az OM között. A Diákhitelt szabályozó rendelet hamarosan várható, azonban ami már biztosnak látszik:

– a felvehető összeg havi 10.000-21.000 forint lesz;

– a törlesztés a tanulmányok végeztével, az SZJA köteles jövedelmek max 6-7%-ának levonásával fog történni;

– a hitelt egy ember egy diploma megszerzésének időtartamára veheti fel (2. diploma megszerzéséhez már nem).

Ezenkívül sok, csaknem biztosnak tekinthető részletet megismerhettünk, ezek leírása azonban kissé hosszadalmas lenne. Az azóta elkészült előzetes anyagot megtalálhatjátok a http://www.hok.hu/ címen.

A szombat délután teljes egészében kollégiumokkal kapcsolatos témákról szólt: az előadók egy meglehetősen borús helyzetet tártak elénk, természetesen elsősorban financiális szempontból. Mindenesetre törekvések vannak a helyzet megoldására, viszont mindenképpen szükséges lenne többletforrások bevonására, amire jelenleg nincs túl sok esély. Érdekesség, hogy a háromból az egyik előadó korábban Schönherzes volt, egy másik pedig Sándor László :). Ezek után nem meglepő, hogy a Schönherz elég sokszor merült fel példaként.

Nos, röviden ennyi lett volna. Persze ez csak rövid és messze nem teljes vázlata volt a hétvége eseményeinek, ha valakit érdekelnek a részletek, megkereshet. Igyekszem minden kérdésre választ adni (wplus@hk.sch.bme.hu).

Csilla, nessie, Medu