Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Villanykari Szakestélyek

Szponzorok

"...itt van a hátamon!"

Ismerkedj meg hóhéraiddal!

@-O.K.

Vándor

Csak hogy tudjátok...

Idézet a Gazdasági Versenyhivatal weboldaláról

EHK-tükör

"Ezt az országgyűlés szavazta meg."

Schönherz DSK hírek

SCHFreestyle

Rövid hírek házunk tájáról

Zűr a villamos Dékániban

Néhány héttel ezelőtt gyors egymásutánban két üzenet is megjelent a Neptunon, melyek szerint a Villanykaron rendszeres szoctámban részesülők közül néhányan több pénzt kaptak a kelleténél, amit most vissza kell fizetni. Mivel ez viszonylag keveseket érintett, a legtöbben nem is igazán értették, hogy mi is ez az egész. Így talán érdemes ennek néhány sort szentelni.

A történet ott kezdődött, amikor a szoctámok első elosztásával nem mindenki értett egyet, ki azért, mert keveset kapott, ki azért, mert egyáltalán nem. A sikeresen fellebbezőket két csoportra lehetett osztani: voltak, akiket eredetileg elutasítottak, de végül mégis hozzájutottak némi havi juttatáshoz (nevezzük őket A csoportnak), és voltak, akik eredetileg is kaptak pénzt, de most az összeg megemelkedett (ők pedig legyenek a B csoport).

Mivel a fellebbezések elbírálása már az első két kifizetés után történt, azokat, akik akkor kevesebbet (vagy semmit sem) kaptak, valahogy kárpótolni kellett. Kézenfekvő lett volna, hogy aki nem kapott semmit, az kapja meg a pénzt visszamenőleg, aki pedig kevesebbet kapott, az jusson hozzá a különbözethez.

Be is indult a Dékáni Hivatal gépezete, ám sajnos kissé rozsdásnak bizonyult. A feladat első fele még gond nélkül ment, az A csoport hozzájutott a pénzéhez, ám amikor a különbözet kifizetése jött sorra, becsúszott egy hiba. Ugyanis ahelyett, hogy a B csoport megkapta volna a különbözetet, valami oknál fogva inkább az A csoport kapta meg ismét azt a pénzt, amit már egyszer kifizettek... Bár ez kétségtelenül nem lenne rossz hír az érintetteknek, mégsem örülhet együtt velük a Kar, hiszen ez a pénz a hallgatói normatívából ment el, amiből mindannyian kapjuk az ösztöndíjat, szoctámot, karácsonyi pénzt stb. Szóval az a kb. 600 000 forint, ami most rossz helyre ment, mindannyiunk kára lenne. Persze azért a helyzet nem ilyen szörnyű, hiszen a hiba - igaz, picit későn - kiderült. Ekkor született meg a következő terv a pénz visszaszedésére:

Azok, akik a hiba miatt több pénzt kaptak, valami módon kötelesek azt visszafizetni (ez törvényben van rögzítve, jogalap nélküli gazdagodásnak hívják). Hogy ne kelljen mindenkinek a Neptun pénzügyi modulját böngésznie, hisz az (szerintem legalábbis) felér egy izmosabb logikai rejtvénnyel, minden érintett levelet kap, hogy mennyi az, amit vissza kell adnia, és ezt milyen módon tegye.

Aki kap tanulmányi ösztöndíjat is, és ez elég sok ahhoz, hogy fedezze az "adósságot", annak semmit se kell tennie, mert ezt le fogják tőle vonni. Aki viszont nem kap, vagy csak kevesebbet, mint szükséges, annak csekken kell befizetnie. A csekkért - a korábbi hírekkel ellentétben - nem kell a Dékániba bevándorolni, azt a fent említett levél mellékleteként mindenki meg fogja kapni. Ha valaki mégis beszerezte volna az utalványt a Dékániból, esetleg már be is fizette a pénzt, annak a levéllel már semmit nem kell tennie, csak az igazoló szelvényt kell gondosan megőrizni, biztos, ami biztos.

Egy hasonló tartalmú cikk általában a Dékáni Hivatal képességeinek nem túl hízelgő jellemzésével szokott véget érni. Szeretném azonban, ha ez most mégsem így lenne. Inkább azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy mi az, ami a tévedéseket, torlódásokat és csúszásokat okozza. Azt persze nem tagadom, hogy vannak problémák, van sok dolog, amit jobban is lehetne (és kellene) csinálni. De a hibát ne csak ott keressük, ahol szembesülünk vele. Ha a munka lassan, esetleg hibásan megy, azért nem biztos, hogy csak az ügyintéző felelős. Lehet, hogy hiba máshol is, esetleg a hivatal más szintjén is van...

vIstván