Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A Microsoft segít a tanulásban!

Az előadások egy kb. egy órás bemutatóból állnak, és utána baráti légkörben, tea mellett tetszőleges témában lehet kérdéseket feltenni, beszélgetni. Jelen esetben lehetőség volt egy picit kézbe venni és kipróbálni a TabletPC-t.

A KB-jelöltek bemutatkozása

EHK-tükör

Mottónk: "...Már hó takará be a bérci tetőt."

Mi vár rám?

Szülőket tessék otthon hagyni, több mint háromszázan lesztek, feleslegesen ne várjanak rátok a kollégium előtt órákon át.

Schönherzes szobahelyzet

Ödön helyett kakaóscsiga

"Van salátabár, sőt meleg étel készítésére is felkészültek."

Villanykari dalok

10 éves a vírus

"One Half"

Kari BME ösztöndíjasok

"Omega – @" kategória, jutalmuk 21000 Ft

Aikido a BME-n

Az edzések nagyon jó hangulatban telnek el, ez, kérem, nem a sztrítfájter-őrző-védő-bulldog-képző.

Bitek a budiban

A villanykaron keringő történetek egyike szerint a csekély népszerűségnek örvendő Mérnöki alapismeretek c. tárgy előadója az órák színesebbé tétele érdekében egy napon a haszontalan mérnöki tevékenységekről szóló okfejtést a következő példával illusztrálta: "Mert kérdem én, kollégák, kinek jutna eszébe mondjuk egy elektromos tücsökherélő megszerkesztése?". S bár ily módon az UV valahányba való bejutással halhatatlanná tette nevét, távolról sem biztos, hogy effajta kijelentések mindig megállják a helyüket. A következő sorok ugyanis nem egy Schönherz-kupa feladatból származnak, hanem a japán TOTO fürdőszoba-felszerelést gyártó cég egyik legújabb termékét ismertetik.

A Washlet névre hallgató WC-ülőke mindazon szolgáltatásokat biztosítja, melyet egy (átlagos igényű) felhasználó a high-technology eme vívmánya nélkül maga kénytelen elvégezni. Gombnyomásra az ülőke hátsó része alól egy csövecske bújik elő, melyből meleg víz spriccel fölfelé. A sugár intenzitása 350 ml/perc és 550 ml/perc között ízlés szerint állítható, hőmérséklete pedig 35 Celsius-fok és 41 Celsius-fok között beprogramozható az ergonómiai szempontok figyelembevételével kialakított kezelőpulton. A hagyományos folyamatos víztartály-fűtésű megoldásokkal szemben a gondos tervezők sokkal energiatakarékosabban, a csőből való kiáramlás előtti intenzív fűtéssel melegítik fel a vizet. A szerkezetben háromféle védelem is található annak érdekében, nehogy a kívánatosnál melegebb sugár lövelljen érzékeny testtájainkra:

– ha a beépített hőcserélő egységben nincs elég víz, egy úszókapcsoló megszakítja a fűtőszál tápellátását;

– ha a hőcserélőben lévő víz hőmérséklete a kelleténél magasabbra szökne, bimetálos kapcsoló szakítja meg a fűtőszál áramkörét;

– s végül, ha a bimetál valami okból kifolyólag nem kapcsolna ki, egy termo-biztosíték lép működésbe, mely kikapcsolja a fűtést, s elzárja a hőcserélőbe áramló víz beeresztő szelepét.

Miután a vízsugár megtette mindazt, mit vártunk tőle, a csövecske néhány elhaló spriccentés közepette visszahúzódik, s gombnyomásra működésbe lép a légfúvó egység, mely áramló meleg levegővel szárítja meg frissen mosott testrészeinket. A levegő hőmérséklete 44 °C és 56 °C között programozható, a túlmelegedés ellen a fűtést lekapcsoló termo-biztosíték véd. A tervezők gondoskodtak arról is, nehogy túl hideg legyen trónusunk, mikor helyet foglalunk rajra: beépített fűtőszál segítségével hőmérséklete 33 °C és 39 °C között programozhatóan beállítható. A bonyolult szerkezet vezérlését mikroprocesszor végzi, mely ezenkívül folyamatosan figyeli és szintentartja a beállított hőmérséklet-értékeket is.

A cég azonban gondolt azokra is, akiknek a µP technológia tanulmányozása előtt bizonyos alapismeretek elsajátítására van szükségük: a mellékelt matricáról megtudhatják, milyenek is azok a testhelyzetek, melyek kisebb- vagy nagyobbszabású céljaink eléréséhez a maximális hatásfokot biztosítják. A Tokió belvárosában lévő bemutatóteremben csinos és szakavatott kislányok ismertetik az érdeklődőkkel a Washlet nyújtotta gyönyöröket, s ha kedvük szottyan, a nagyközönség rendelkezésére álló csendes szobácskák egyikében személyesen is kipróbálhatják őket. És ha dolguk végeztével immár könnyű lélekkel (és testtel) távozunk a tett színhelyéről, a szintén a cég által terjesztett, rejtettebb testrészeink tisztaságát hirdető jelvény kitűzésével büszkén hozhatjuk a világ tudomására azt, amit szívünk mélyén szeretnénk, ha enélkül is feltételeznének rólunk.

-ki-