Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

"Újabb biztonsági rés az Outlook Expressben..."

Aranyember menzája

"Azt nem ma kell. Hol volt csütörtökön?"

Fesztivál7

A legnépszerűbb program a Pintér Béla társulata által hétfőn bemutatott Népi rablét című színdarab volt.

HK news

Választások után – Volt nyílt nap – Lesz KTH – OHV – Pályázatok

MusicMania levlista

Minden kultúrált, nem-periódikus zenéről is szó eshet, ahogy azt a tagok szeretnék.

Nőidomítás

–Jön a barátnőd este bulizni? –Nem, azt mondta, inkább otthon marad. –Jól van idomítva, tudja, hova nem kell jönnie

Majoros Zoltán

Elnézést kérünk...

InfoBörze Y2K

"... e kimagasló kereslet a fiatal informatikus szakemberek iránt még évekig jelentkezni fog."

Vörös Kakas

Mi épül az A épületben?

Egy ideje az A épület földszintjén az előtér nagy részét leválasztották, és nagy erőkkel építkeznek. Sok embert kérdeztünk meg arról, hogy szerintük mi is készülhet, és a lehető legkülönbözőbb tippeket kaptuk. Volt, aki úgy tudta, hogy mozi épül, és volt, aki gyorsétkezdére gondolt. Még olyat is hallottunk, hogy megfordítják az előadótermet, mert a hallgatók szemébe sütött a nap... A sok mendemonda hallatán úgy gondoltuk, hogy jó lenne megtudni a valóságot is. Erről beszélgettünk Török Imre gazdasági és műszaki főigazgató úrral.

– Ezek a pletykák elég valószínűtlenül hangzanak. Valójában mi készül az A épületben?

– Az említett ötletek közül egyik sem. Egyszerűen arról van szó, hogy az egész A épület nagyon lepusztult volt, felújításáról még 1993-ban hozott határozatot az Egyetemi Tanács. Először a felső szinteket hozattuk rendbe, és tavaly kezdték el a földszinti előadóterem felújítását és átépítését. A cél az, hogy egy olyan színvonalú termet építsünk, amely - egyetemi funkcióinak ellátása mellett - konferenciák rendezésére is alkalmas lesz. Ezért lesz itt hangosítás, kivetítési lehetőség, valamint több tolmácsfülke. A széksorokat megfordítottuk, hogy az eddig jobbról eső fény balról jöjjön, így kényelmesebb a jegyzetelés. Egyúttal felújítjuk a terem melletti két WC-t, és az első emeleten kialakítunk egy előadói szobát, ahol az oktatók felkészülhetnek az előadásokra.

Ez a terem egyedülálló lesz a maga nemében. Igaz ugyan, hogy vannak más termek is, melyek hasonló funkciókat láthatnak el, például a megújult Ch. Max., ahol a rekonstrukció után már ismét folyik az oktatás, vagy az Informatika épület nagyelőadótermei. Ez a terem azonban konferenciák rendezésére alkalmasabb lesz, kényelmesebb székek lesznek benne, a padsorok nem lesznek olyan meredekek, mint az Informatika épületben, sőt itt normál filmeket is vetíthetnek majd.

– Mikorra fog elkészülni az új terem?

– Ebben az évben elkészülünk a munkálatok első felével, de a befejezésre már csak a jövő évi keretből lesz pénz. Remélhetőleg a következő év szeptemberében megkezdődhet az oktatás itt is.

– Ebben a teremben régebben a Villanykarnak sok órája volt. Ez az arány megmarad a felújítás után is?

– Nem, hiszen a Villamoskar most kapott új termeket az Informatika épületben. Az, hogy teremgondok vannak, annak is a következménye, hogy a meglevő termekkel nem jól gazdálkodnak. Már megkezdődött egy olyan órarendkészítő program fejlesztése, ami ezt a problémát meg fogja oldani.

Ebben az új teremben hagyományos oktatás is lehet. Sajnos azonban a tapasztalat szerint az általános célokra nyitott termek sokkal gyorsabban amortizálódnak. Egy ilyen magas színvonalú teremre gondosan kell felügyelni. Ezért az elkészült terem várhatóan a K.I.46-hoz hasonlóan az Oktatástechnikai Osztály vagy a Rektori Hivatal rendelkezése alá kerül majd, tőlük igényelhetik a karok az előadásokhoz.

– Azt hallottuk, hogy az Informatika épületet eleve úgy tervezték, hogy oktatási funkciója mellett pénzt termelhessen az Egyetemnek. Ez itt is így lesz?

– Az előadótermet külső szervezők is igénybe vehetik majd konferenciák rendezésére. Természetesen erre elsősorban nyáron, illetve hétvégéken lesz lehetőség.

– Több évtizeddel ezelőtt itt végzettektől úgy tudjuk, hogy régen ebben az előadóteremben hétvégénként mozielőadások is voltak. Most erre lesz lehetőség?

– A terem kialakítása lehetővé fogja tenni, de ezzel kapcsolatban még semmi sem biztos. Egy filmforgalmazó céggel már folyattunk puhatolózó tárgyalásokat, de nem sikerült megegyezni. Úgy tűnik, hogy egy ilyen különálló, kis befogadókapacitású termet manapság nem nagyon tudnak gazdaságosan üzemeltetni a mozik. A 60-70-es években a K.I.48-ban is működött egy filmklub, de aztán érdeklődés hiányában elsorvadt. Ráadásul itt nem lehet majd nagyon széleskörű előadásokat rendezni, ugyanis a környéken lakókat érthető módon zavarná, ha késő éjjel 150 ember özönlene hazafelé. Így is van elég panasz a kollégiumok miatt. Mindenesetre a jövő félévben fel fogjuk térképezni a lehetséges cégeket.

– Egyetemi szinten felmerült a Központi Tanulmányi Hivatal ötlete, és ennek egyik lehetséges helyeként felmerült a V1 épület és az A épület földszintje. Ha ez megvalósul, akkor nem fog gondot okozni, hogy az előadóterembe igyekvőknek esetleg több száz hallgatón kell majd "áttörniük"?

– Először is a KTH létrejöttéről még nem született döntés, így nem dőlt el annak helye sem. A V1 épület földszintje valóban szóba került, mint legalkalmasabb hely, de egyelőre erről korai lenne beszélni. Az A épület egyébként sem válna a hivatal részévé, az teljes egészében a V1 épület földszintjén helyezkedne el. Az A épület szerepe annyi lenne, hogy ha nagyon sok hallgató gyűlne össze egyszerre, akkor ennek előterében kényelmesebben lehetne várakozni. Ez azonban egy évben csak néhányszor fordul elő, így az előadóterem forgalmát nem zavarná. Néha persze okozhatna átmeneti kellemetlenségeket, de a termet igénybevevőknek bele kell törődniük, hogy nincsen egyetem hallgatók nélkül, azaz mégiscsak az oktatás az elsődleges.

– Az alagsorról is furcsa hírek terjengenek, például az, hogy gyorsbüfé fog oda épülni.

– Jó lenne, ha lenne olyan vállalkozó, aki meleg ételt is árulna ott. Sajnos eddig még nem sikerült ilyet találni. Az építkezést egyébként sincs értelme elkezdeni addig, amíg a földszint nem készül el, hiszen vezetékeket kell áthúzni, fúrnak-faragnak, egy kész létesítmény teljesen tönkremenne. Régebben volt más probléma is, nevezetesen az, hogy valaha izotóplabor volt itt. Azonban mostanra megtörtént az izotópmentesítés, az ÁNTSz előírásainak megfelelően. A terület ki van takarítva, készen áll a beépítésre.

– Végezetül azt szeretnénk megtudni, hogy milyen további fontos beruházások voltak még az utóbbi időben?

– A K épületben az Aula körül felújítottuk a WC-ket, valamint rendbe hoztuk több épület tetőzetét. Ezen kívül ebben az évben 60 millió forintot költöttünk a kollégiumokra, például folytattuk a tűzjelző rendszer kiépítését a Schönherzben. Erre szükség lenne a többiben is, de nincsen elég pénz. A következő valószínűleg a Bercsényi lesz. Ez a két kollégium elsőbbséget élvezett, mivel itt a lépcsőházak miatt tűz esetén gyakorlatilag lehetetlen a menekülés.

Sajnos szintén pénzhiány miatt nem került sor a Schönherz liftjeinek felújítására sem. Egyébként ezek sokkal jobb állapotban lehetnének, de rendszeresen túl vannak terhelve. Általában véve, sokkal több mindenre maradna pénz, ha mindenki egy kicsit jobban vigyázna a környezetére.

Csilla, vIstván