Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Túlélhetjük-e a technikát? - III. rész

"Háború. Milyen furcsa is ez a szó – s milyen nagy szerencse, hogy többségünk nem tudja igazából, hogy mit is jelent."

Nyári Tábor

A péntek estére tervezett programok (tábornyitó, KB-beszámoló, szintközösségi pályázatok elbírálása, tábortűz) elmaradtak, a vacsora pedig a tervezett nyolc óra helyett csak éjfél környékére lett kész.

Cím nélkül

Vitorlás Club alakul az Sch-ban!

A szomszéd kutyája

Főszerkesztőként gyakran hallok olyanokat, hogy "ez biztos tetszene az olvasóknak", "mondták ismerőseim, hogy jó lett az újság", na meg olyannal is, hogy "ezt inkább ne írjuk meg". A mostani számot 15-20 ember készítette, s közel 100 ember (ismerősök, ismerősök ismerőse) véleményét vettük figyelembe – az újság pedig 5000 embernek jelenik meg.

VVER 440/213, Bzmot

HKnews

Helloween

A Helloween gyökerei valahol 79-ben képződtek, amikor Hamburgban Kai Hansen és Piet Sielck együtt zenélgetett a Gentry-ben, aztán a line-up mátrix birizgálás után az Iron Fistben, ahol már Ingo Swichtenberg dobos és egy Marcus Grosskopf nevű fazon is része volt a jónak.

Elsős kirándulás Doborgazon

A második este is vidámnak ígérkezett, miután megjött az aznapi adag 110 liter bor, ekkor már mindenki sejtette, hogy sokaknak ez az este igencsak csúnya lesz, és milyen igazuk is volt!

Cím nélkül

Az Informatika épület története

Egy évvel ezelőtt költözött be a Villanykar jelentős része az új Informatika épületbe. Ennek történetéről mesélt Dr. Harasta Miklós, az ELTE - BME Beruházási Iroda igazgatóhelyettese.

Az épület ötlete a Világkiállítás kapcsán merült fel. Az ilyen rendezvény után mindig kérdéses az utóhasznosítás, vagyis hogy mihez kezdjenek a drága pénzen felépített pavilonokkal (az épületek általában hosszú ideig üresen állnak, míg végül lebontják őket). Ezt elkerülendő a magyar állam úgy döntött, hogy olyan épületek készüljenek, melyek az EXPO elmúltával, kis átalakításokkal egyetemi épületként fogadhatják be az ELTE és a BME egyes tanszékeit. Az Informatika épületet a két egyetem közösen kapta meg, miután a két rektor elkészített egy tervezetet a leendő együttélésről. Ezután az állam kiírt egy pályázatot az épület megtervezésére, melyet Finta József nyert meg.

Sok külföldi cég látott fantáziát abban, hogy az informatika elméletét oktató ELTE, és az inkább gyakorlati képzést nyújtó BME egy helyre került. Az alapvetően szolgáltató jellegű cégek ígéretesnek tartották, hogy a szükséges kutatómunkát elvégeztethetik az egyetemeken, és ugyanitt jól képzett szakembereket is szerezhetnek. Így létesült az egyetemi területek mellett az Infopark.

A tervezgetésnek az vetett véget, hogy Magyarország visszalépett a Világkiállítástól. Ekkor hirtelen felmerült egy furcsa probléma. Az Informatika épület jelenlegi helyére eredetileg a magyar pavilont tervezték, amit később az Építészmérnöki Kar örökölt volna. Ám ennek még csak a kiállításra szánt tervei készültek el, az oktatás számára átalakított forma nem. Tehát míg az eredetit megépíteni fölöslegessé vált, tervek híján a végleges épület sem készülhetett el. Úgy tűnt, hogy a munkát egy időre le kell állítani. A már kiásott alapok azonban a telet nem bírták volna ki. A nagy anyagi veszteséget úgy tudták elkerülni, hogy az eredetileg a Műegyetem többi épületéhez jóval közelebbre tervezett Informatika épületet, melyhez akkorra már elkészültek a tervek, itt építették meg.

Megindult az építkezés, ám további gondok jelentkeztek. Mivel mindig csak egy évre előre volt ismeretes az építkezéshez rendelkezésre álló pénzmennyiség, ezért nem lehetett hosszú távra tervezni. A különálló munkafolyamatokra minden évben új versenytárgyalást kellett kiírni, amit nem mindig ugyanaz a cég nyert meg. Az épület különböző részeit mások építették meg, ezért az építkezés egy kicsit elhúzódott.

Végül 5,5 milliárd forint befektetésével, 3 év elmúltával elkészült az épület, melyen a BME és az ELTE 2/3 - 1/3 arányban osztozik. A tervek úgy készültek, hogy az épület - oktatási céljai mellett - pénzt is tudjon termelni az egyetemnek. A belső kialakítás és a beépített technika lehetővé teszi, hogy konferenciákat is rendezzenek itt. A kétszintes garázs egy részét máris kibérelte a Matáv. Ezekre a bevételekre szükség is van, mivel az épület üzemeltetési költségei a beépített eszközök miatt jóval magasabbak a szokásosnál.

1998. szeptemberében az épületben megkezdődött az oktatás. Bár a kezdéskor még akadt néhány probléma, reméljük, hogy ezeket az épület majd "kinövi", és hosszú ideig fog otthont adni a két egyetem informatikus-képzésének.

vIstván