Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Impressziók – I.

még a számítógépnek is megvan rólam a véleménye...

Amorphis

Már megint ezek a finnek... :)

TVSZ-feeling

szinhaz.nemesis.hu

Mivel ekkorra már nyakig merültünk a programok rengetegében, nem okozott gondot, hogy életet leheljünk az oldalba.

A mentál – első rész

Bálint a magáncellában ült, morózusan, összetörve. A tegnapra gondolt. Nem tudta elhinni, nem lehet, hogy miatta történt volna. Olyan nincs, hogy harminchárom gyerek megindul az útnak, csak mert ő átment.

Inzultus nyereményjáték

Megkérjük a 2003/2004-es tanév elsőseit, hogy a kiküldött szóróanyagot az Impulzus cimére küldjék vissza.

A Villamoskari Hallgatói Képviselet

Ballada

"Ifjonti szíve emésztő lánggal ég..."

Változások az infós programozásoktatásban

Az a probléma, hogy az oktatók és a HK közti együttműködés nem mindig a legfényesebb, nagyon sokszor történik olyan, hogy egy kisebb oktatói csoportban felmerül egy tantárgyreform-ötlet, és ezt megpróbálják a HK mellett elvinni, a HK-t nem vonják be.

Műegyetemi Ajándékbolt

HK news

Lakhatási támogatás

Lezajlott a jelen féléves lakhatási támogatások elbírásása, a pályázók közül mindössze egy embert kellett elutasítani. Pályázat lesz a következő félévben is, de ne felejtsétek el, hogy az erre vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően csak azok kaphatnak lakhatási támogatást, akik pályáztak kollégiumi férőhelyre, ám kérelmüket elutasították!

Műszaki informatika szak tanterv reformja

Értesüléseink szerint a következő Kari Tanács napirendjében szerepel ennek elfogadása. És hogy lesz-e addigra kész, alaposan kidolgozott javaslat? A Kar immáron egy éve foglalkozik a dologgal, úgy tűnik, a kép lassan összeáll. Olvasd el az ezzel a témával foglalkozó cikket a 16. oldalon!

Új kari TVSz

A Kari Tanács május 18-án elfogadta az új egyetemi TVSz kiegészítéseként megalkotott kari szabályzatokat. Ez az egyetemivel együtt 1999. szeptember 1-jén lép majd hatályba. Az elfogadott anyag előkészítésében a Kari HK is aktívan kivette a részét, úgy gondoljuk, hogy az új egyetemi szabályzatot a kari specialitásaink, a kialakult és eddig is jól működő szokásoknak megfelelően sikerült a Karhoz idomítanunk. Az új szabályzatok életbe lépésével bekövetkező változásokról egy külön cikkben olvashatsz a 8. oldalon!

Előregisztráció

A tárgyfelvételi időszak június 14-én hétfőn reggel 9 órakor kezdődik. Ekkor kell elkészítenetek az előzetes tanulmányi rendet, amelyet a szorgalmi időszak első, regisztrációs hetében már csak módosítani lehet (lejelentkezni az általad nem felvehető vagy nem induló tárgyakról, azok helyett az indulók közül esetleg újat választani). Ha most nem veszel fel egyetlen tárgyat sem, akkor ezt a regisztrációs héten már csak különeljárási díj befizetése ellenében pótolhatod. A választást (főleg a szakmai választható tárgyaknál) érdemes jól átgondolni, hiszen azok indítása létszám-minimumhoz van kötve, így az, hogy elindul-e, nagymértékben függ attól, hogy most mennyien jelentkeztek rá. (Ugyancsak emiatt induló választható tárgyról valószínűleg már nem lesz mód lejelentkezni szeptemberben.)

Szakmai választható tárgyak

Múlt félévben elég sok kavarodás, félreértés volt a szakmai választható tágyakkal kapcsolatban, ebből okulva ezeket ebben a félévben megpróbáltuk megelőzni. Már május közepe óta elérhető a Dékáni Hivatal homepage-én(http://www.vdk.bme.hu) az 1999/2000-es tanév őszi félévében meghirdetésre kerülő szakmai választható tárgyak leegyeztetett, végleges listája, valamint a tárgyak adatlapjai. Mostantól megint mindegyik tárgy mindkét szak számára választható lesz majd, valamint a követelmények specifikálását is sikerült pontosítani.

Érdemes tudni, hogy a mintatantervben előírt 3 szakmai választható tárgy felvétele mellett az eddigi TVSz lehetővé tette további 2 felvételét (ami után ösztöndíj is járt), most az új TVSz szerint gyakorlatilag bármennyivel túlléphetjük ezt a keretet, és a teljesített tárgyak beleszámítanak az ösztöndíj meghatározásába! Egyetlen dologra figyeljetek oda: a felvett tárgyak mindegyike fogyasztja az "ingyenesen" felvehető 330 kreditpontot!

Dékáni túlfizetés

Ha mostanában jártál a "Neptunon", biztosan értesültél róla, hogy a Dékáni Hivatal a legutóbbi kifizetés alkalmával téves összegeket utalt ki néhány hallgatónak. A túlfizetés szerencsére nem olyan sok hallgatót érint, így reméljük, hogy a hivatalnak sikerül megoldania a pénz visszakerülésével kapcsolatos problémát. A lényeg: ha téged nem keresnek meg levélben vagy személyesen, akkor nem vagy érintett az ügyben; illetve a tudtod nélkül nem fognak pénzt visszatartani tőled. A részletekkel kapcsolatban bővebben olvashatsz a "Zűr a villamos Dékániban" című cikkben.

Tandíj!!?

A 144/96. Kormányrendelet, valamint a BME térítések és juttatásokkal foglalkozó szabályzatának megfelelően sajnos ettől a félévtől az államilag finanszírozott első nappali alapképzés nappali tagozatos hallgatói is ismét tandíjat fognak fizetni a felvett, de nem teljesített tárgyak után. A pénzt jövő szeptemberben fogják majd behajtani rajtunk (valószínűleg a Neptunon keresztül kell majd ezt is átutalni), az összeg bukott kreditenként 840 Ft.

A beszedhető tandíj értéke maximálva van, ám ezt a limitet a hallgató egyetemi tanulmányainak megkezdése szerint különböző értékben határozták meg:

Az 1997. január 1-jén hallgatói jogviszonyban álló hallgatók esetén a beszedhető maximális tandíj a hallgatói normativa 15%-a, azaz jelenleg 10 500 Ft.

Az 1997. szept. 1-jétől kezdődően hallgatói jogviszonyban álló hallgatók esetén az első aktív félév tandíjmentes, a második aktív félévben a hallgatói normatíva 15%-át, jelenleg 10 500 Ft-ot, a harmadik és további félévekben a hallgatói normativa 50%-át, jelenleg 35 000 Ft-ot lehet beszedni tandíj címen.

Neptun

Jó tudni: vizsgaidőszakban a Neptun napközben csak a HSzK-ból elérhető... :(

HK ülések helyett főleg levlista

Kitört a vizsgaidőszak a HK-ban is, ilyenkor mi is ritkábban tartunk gyűléseket. Ám folyamatosan elérhetőek vagyunk, ha bármi problémád van, írj bátran a HK levelezőlistájára: khk@gigant.sch.bme.hu.

Még mindig fel lehet iratkozni a HK hivatalos, információközlő levelező listájára, melynek címe hknews@hszk.bme.hu. Feliratkozni a listproc@hszk.bme.hu-nak küldött subscribe hknews [neved] tartalmú levél elküldésével lehet.

Csilla