Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Moonsorrow

MusicMania

Kovács Csaba Tamás (Tsaby)

Egy levélváltás margójára

HK News

"Minden hallgató jelölhető."

Járjunk nyitott szemmel, és aminek lehet, örüljünk

Tanárinterjú dr. Palasik Máriával. "Ez még a második világháború előtt volt, de évtizedek múltak el a Műegyetemen anélkül, hogy nő hallgatóként betehette volna ide a lábát."

Új KB

Szakmai tevékenységek a Szakkollégiumban

Most a szakkollégium egyik fő irányvonalát, a tanulmányi területet mutatjuk be.

Táska

"Az informatikához való kötődését egyedül a cím jelzi..."

EHK tükör

DSK – Sporthírek

Sportoljatok, csá!

Közösségi pontosztás

A Schönherzben az évfolyamok, körök minden év végén értékelik tagjaikat eme toronybeli éves tevékenységük alapján. Ebből alakul ki az a 100 pont, ami a 3*100-as rendszer részeként számít a kollégiumba való bekerülésnél a következő félévben.

Sajnos nem lehet embereket és munkájukat pontokkal értékelni – ez talán az elsős évfolyamoknak a legnehezebb, hiszen nekik új még a dolog. Ez a rendszer azért alakult ki, hogy kifejezze a kollégiumon belüli értékrendet: szükség van azokra az emberekre, akik hozzájárulnak, hogy a Schönherz ne csak egy diákotthon legyen, hanem kiemelkedjen mind társaság szempontjából, mind szakmailag a többi kolesz közül.

Ez a pontozási rendszer tűnik eddig a legjobbnak. Persze sokan megkérdőjelezik az egész értékelés szükségességét, mondván: elsősorban az egyetem miatt van itt az ember, számítson a tanulmányi eredmény, ne csináljunk már itt mini szocializmust. Az azonban tény, hogy aki aktívan dolgozik egy körben vagy évfolyamon (esetleg több helyen is), annak – hacsak nem zseni – rosszabb átlaga lesz, sokkal kevesebb ideje marad a tanulásra. Hajlamos az egyetem elé helyezni a közösség érdekeit, mert jól érzi magát a többiekkel vagy felelősséget érez irántuk. Ezekre az emberekre szükség van, ha szívünkön viseljük a 6 cm-rel fentebbieket.

Igen ám, de hogyan pontozzunk? Igazságosnak kell lennünk, viszont minden ember szubjektív. A munka értékelése szempontjából az lenne a legszebb, ha lenne valaki mindenki felett (fiktív isten), aki mindent lát, és mindenkit objektíven tudna értékelni. Véleményem szerint ebbe a pontozásba azonban (főleg az évfolyamoknál) erősen szubjektív vélemény is benne kell legyen az emberekről: mennyire tetszik nekem ez a valaki, mennyire szeretnék jövőre is egy társaságban lenni vele.

Szomorú, hogy az értékelés lebonyolítása felesleges vitáknak ad teret. Haverok esnek egymásnak, megsértődnek, megsértenek másokat. Egyesek ki akarják "cselezni" a pontosztást (minek a pestieknek pont, úgysem akarnak koleszosok lenni, adjuk inkább magunknak), mások a saját értékrendjüket akarják mindenkire ráerőltetni, az ő szempontjaikat tűzön-vízen keresztülvinni – hiszen nagy szájjal sok mindent el lehet érni.

Nem erről szól az egész!

Muszáj legyen mindenkiben annyi becsület, hogy a pontozás célját szem előtt tartva értékel, és nem lobbyzik, nem csal, nem árulja sörért a közösségi pontot. Maradjon meg a Schönherz egy kis falu, ahová nem furakszik be a mai csodálatos világ a politikával és az üzleti szemlélettel.

Tom