Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Lard

Aki manapság arra szánja magát, hogy elmegy bevásárolni, egyre gyakrabban találkozik nyugati termékekkel. S hiába keresem a zsírt, az nincs. De van LARD. Milyen jó! Már ezt is lehet kapni. Sőt, nem csak ezt, szinte bármi mást. Mert a nyugati termék jobb. Egy kicsit drágább, esetleg egy kicsit olcsóbb, de olyan is van, hogy lényegesen drágább, mint a magyar megfelelője; feltéve, ha egyáltalán lehet még magyar terméket kapni. S ugyan, kinek kell amaz? Van jobb, szebb, csillogóbb. Mennyivel jobban hangzik, hogy persziltől habzik a mosógépem (no meg a szám dicsekvés közben). Nekem ilyen van, én ilyet veszek. A magyar disznó már nem is tojik elég jó tojást – akarom mondani zsírt.

Holland zsír! Az eszem megáll! Közelebb nem is lehet találni? Messzebről hozzák, mint Makótól Jeruzsálem meg vissza. De tudjátok mit?! Ne hozzák be! Ha valaki fizeti az útiköltséget, kimegyek és megeszem helyben.

Közben persze az sem árt, ha elgondolkodunk picikét. Miből futja nekünk ezekre a dolgokra, amiért valutával kell fizetni? Most persze sokan legyintenek, ne legyek már ennyire agyas. Nyilván megéri a kereskedőnek, különben nem hozná be az országba. Meg egyébként is.

Arra talán kevesen gondolnak, hogy ha a magyar termék már itthon sem kell, akkor mi a frászt fognak csinálni a magyar munkások, parasztok. Mit fognak termelni? És ha nem dolgoznak, akkor miből fogják megkeresni a LARD-ra való pénzt? Na? S egyáltalán szükség van itt dolgozóra, aki termel. Ugyan, kérem, ki kell rakni az állásából, dögöljön éhen a szemét csóró. A fű csak nekünk, ügyesebbeknek zöldelljen. Mit érdekel engem, hogy mi lesz másokkal.

Viszont aktatologatásból pedig nem fog megélni az ország. Mindenki csak menedzser, közgazdász, orvos meg tanár akar lenni. Úgy tűnik, a "produktív" munka becsülete erősen lecsökkent. Még szerencse, hogy nem vagyunk egy lakatlan szigeten, ahol mindent magunknak kellene elkészíteni. Mert akkor mihez kezdenénk? Na?

Egyébként meg mit érdekel engem, mérnökféle állatfajtát, hogy mi van a munkásokkal(?). Aztán nehogy meglepődjek, hogy egyszer csak a magyar mérnök se elég jó idehaza, s hogy külhonit kell hí'ni abból is. Sőt, egyetemi oktatókat is csak külföldieket alkalmazunk. Micsoda jó világ lesz. Nekünk ilyen kell, nem adjuk alább! (?)

-ncs-