Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A Napsugár Játéka

Gyorsan összekészülődtem, felöltöztem, s mire megállt a vonat, épp odaértem az ajtóhoz. Felnéztem az égre, mely még mindig csodálatosan ragyogott, a felhőkön táncot járt a megannyi napsugár, és éreztem: mégiscsak szép az élet, még akkor is, ha holnap vizsgám lesz...

(El)Kerítés

Irodalomóra helyett

Medveczki Gábor (medu)

Info '99

Borbély Zsolt

Kedves Új Diákjaink!

Mi kell a nőnek

"Amerikai."

Oz, a csodák csodája: politikai tanmese

Ajánló

MusicMania
A fantasy/klasszikus/középkori témájú zenék sorozata idén is folytatódik, ezúttal egy projecttel és egy hagyományos társulattal. Párosításuk nem véletlen, mivel a project anyaegyüttese és a másik zenekar április folyamán Magyarországra érkezik koncertadás céljából, mely egyedülálló eseménynek ígérkezik.

Luca Turilli - King of the Nordic Twilight

Luca Turilli nem más, mint a sorozatban már szerepelt Rhapsody gitárosa és egyik fő dalszerzője. Szólóalbuma tavaly jelent meg, a zenéje pedig kétségkívül az eddig összegyűlt szép számú rajongótábornak szól. Elég csak a borítóra és a számcímekre pillantani (Black Dragon, Legend of Steel, The Ancient Forest of elves), máris sejthető, Turilli kolléga annyira nem rugaszkodott el az eddigi zenei világától, talán egy kissé kevésbé epikus és szimfonikus hatásokkal nem annyira fűszerezett /tényleg csak kicsit :-)/ módon próbálta megfogalmazni a mondanivalóját. A billentyűk néhány szóló és hasonló finomság kivételével visszafogottabban szerepelnek a fémesebb hangzás érvényesülése érdekében. Az énekhang terén sem történt igazából akkora változás, Luca-nak Olaf Heyer személyében sikerült egy egész jó torkot találnia. A zenekar többi tagja – Sascha Paeth stúdióvarázsló kivételével – ismeretlen arc, de ettől függetlenül korrekt zenész. Magát a muzsikát tekintve: természetesen a jó öreg, speed-es fantasy témák, a Turilli féle klasszikus és folk-os elemek, hatalmas refrének, nagyívű dallamok, most sem maradtak el, így aki eddig rokonszenvezett ezekkel a dolgokkal, az a Nordic Twilight-on is megtalálja számítását. A megénekelt történet újfent egy mese, amely ráadásul egy trilógia első része, tehát valószínűleg nem marad folytatás nélkül.

Az albumot a már megszokott, bom-basztikus nagyzenekaros, kórusos intro indítja amely Ira Tenax 2 helyett a "To Magic Horizons" címet viseli. Ez aztán átcsap a kellemesen gyors Fekete Sárkányba, melynek egyenes folytatása a csemballó-fuvola kettőssel nyitó Legend of Steel. Ezt követi a Skaven féle "Catch that Goblin.s3m" hatású betéttel rendel-kező Lord of the winter snow, majd a lírai, filmzene-szerű Princess Aurora, ebben egy szép hangú vendég énekesnő veszi át Olaf szerepét. Az Ancient Forest of Elves simán ráfért volna a Legendary Tales-ra, a Throne of Ice pedig a Symphony of Enchanted Land-en található 2 perces jó értelemben elborult átvezetések sorába is beférne. A korongot a Where Heroes Lie egy újabb lendületes dal, és a monumentális epikus Warrior's Pride zárja.

Akik szeretik a Rhapsody féle világot, azoknak elsőre talán hiányzik az a végletekig kimunkált, szinte nagyzenekari szintű zenei háttér, de idővel rájön az ember, hogy ez az album nem erről szól, az maradjon a Staropoli-féle felállás dolga. Ezeket a számokat, mint egy "kis" kitérőt érdemes többször meghallgatni, akkor jön elő igazán az ereje.

http://hem.passagen.se/tobiasha/rhapsody/luca_solo.htm

Stratovarius

A Stratovarius legénysége erősen északi jellegű, így aztán nem csoda, ha stílusuk klasszikus vonásokat mutat. Az eredetileg finn, mára egészen nemzetközinek mondható zenekar történelmének gyökerei egészen 1984-ig nyúlnak vissza. Az igazi ismeretség 1993-ban indult meg harmadik, Dreamspace című albumukkal, majd a 94-es Fourth Dimension meghozta a nagy áttörést is. Ez egyúttal a változások kora is volt, a korábbi tagság már nem egészen tudta követni a két Timo, Tolkki és Kotipelto, a gitáros illetve énekes elképzeléseit, így természetszerűleg tagcserére került sor. Az újonnan érkezett emberek nem akárkik voltak, nevük már akkor jól csengett a szakmában. A dobok mögé Jörg Michael ült be, aki korábban megjárta többek között a Rage-et és a Mekong Delta-t is, az új billentyűs pedig az a Jens Johansson lett, aki Malmsteen oldalán már többször bizonyította kivételes tehetséget. Az ő csatlakozása dupla nyereség volt, hiszen Tolkki játéka nagyban az Yngwie féle klasszikus világba tartozik.

A felfrissült felállással készített első album az Episode igazi szimfónikus korong lett, a készítésben egy 40 tagú kórus és egy kisebb fajta kamarazenekar is közreműködött. A következő mű, a Visions aranylemez státuszt ért el Finnországban, a megjelenést követő turné valamint az abból készült 100 perces Visions of Europe koncertlemez mind anyagi, mind szakmai szempontból újabb sikereket hozott. 99-ben érkezett a Destiny, amely első helyen indított a listákon s rövidesen bearanyozódott. Az együttes egy válogatásalbum keretében kiadott váltott, majd megkezdte a munkálatokat a következő anyagon. Ez február végén fog megjelenni, élőben pedig a már említett koncerten lesz hallható.

http://www.stratovarius.com

-Cham