Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Béke

Megérti majd saját magát, és a múlton már úgysem változtathat, már csak tanulni lehet és kell belőle...

Kovács Csaba Tamás (Tsaby)

Rövid hírek házunk tájáról

"a nagyon rücskös szobák feketelistára kerülnek..."

Ülünk a buszon I.

"Busszal."

Tichy-Rács Bence, III. Vill.

Gyűjtés

Mit együnk?

"Kicsit kezdünk elkényelmesedni."

Csulyák Gábor (Csucsu), VI. Vill.

Apróhirdetés

Bosnyák Tamás (Rémusz)

Tragédia az erdőben

A Nyuszika értetlenül bámulta az aznapi újságot. Már megint a Medve írt az első oldalon. A nyuszika egyre nyugtalanabb lett, ahogy a cikket olvasta. Lehet, hogy a medvének van némi igaza? Eddig mindig csak jókat mosolygott magában, ha arról hallott, hogy Ő meg a Róka gyűlölik egymást. Azaz hogy csak a róka gyűlöli őt. Badarság, mondogatta, hiszen nap mint nap együtt játszanak az erdei játszótéren, s a minap még színházat is együtt csináltak! Ostobaság, gondolta most is, De hát akkor mit akar a medve??? Talán most az egyszer téved(!) az igaz ügyek szószólója. Talán. De mi van, ha nem? Egyetlen kiút maradt. Ki kell találni, mit akarhat a medve. Mi minden jöhet szóba? Igen, halotta, hogy a róka csinált valami sokaknak nem tetsző dolgot. Valakiről mondott vagy írt valamit. Ködös a dolog, de azért rémlik, hogy bár szerinte is igazat mondott akkor a róka, mégis sokan hazugnak kiáltották ki. Még a bölcs (bár sokak szertint már szenilis vén) bagoly is a róka ellen fordult. Sokak szerint megvolt rá az oka! Ezt a nyuszika nem igazán értette. S bár nem ismerte a medvét, a lelke mélyén érezte, hogy nem lehet olyan aljas, hogy segítsen elkaszálni a rókát. Főleg nem egy ilyen igaz ügy mögé rejtőzve! Bár mit lehet tudni? Manapság már minden megeshet. És ha a medve is csak eszköz?

Nem. Ez túl összevissza. A nyuszika nem gondolta tovább a dolgokat, s igyekezett nyugtatgatni magát. Badarság ez az elképzelés! De a kétely megmaradt.

És mi van, ha a medve csak reklámot akar? Mert amit leírt, az igaz. Valóban mondta a rókakölyök egyszer, hogy mocskos nyúl, de ez játék közben volt! És igaz ami igaz, csak azután, hogy a nyuszika vörös-parókás tolvajnak nevezte Őt. Tehát nem komoly a dolog. Másnapra már el is felejtették. S ha a medve valóban(!) a nyuszikát akarja védeni, miért nem a Farkast támadja, aki már többször is megverte a nyulat? Miért szegény játszópajtását szekálja, mikor az igazi veszélyt az ordas jelenti, akitől az erdő minden pici lakója retteg? Még a rókakölyök is, pedig a farkas után ő a legerősebb!! Szóval miért a róka? A medve nem látja az igazi veszélyt? Látnia kell, hiszen mindenki erről beszél!! A medve is fél a farkastól?!? Ez nem valószínű. Talán csak úgy gondolta, ahhoz, hogy beszéljenek róla, elég, ha csak a rókát veszi célba, nem kell az igazán veszélyes ellenféllel harcolni. Az igaz ügyek harcosa így is sikert arat majd. Gyanús és hihető elmélet, de hát a medve nem ilyen(??!??).

Inkább csak nem látja az igazi veszélyt, vagy úgy gondolja, hogy a meglévő gondok melett fontos, hogy a kialakulni látszó gyűlölettel is leszámoljunk. Szent elhivatottsága és jogos félelme miatt nem látja hogy ez csak játék? De akkor valakinek meg kellene mondani, szólni kellene, hogy itt nincs semmi baj. Köszönjük az aggodalmat, de feleslegesen tetszik izgulni. Hát senki nem mer szólni a medvének? Vagy csak nem akar?? A medve igaz, de oktalan félelme talán jól jön valakinek? Ki tudja??

A nyuszika tanácstalanul hánykolódott a gondolatai között. Nem tudta, mi lehet az igazság, nem tudta, milyennek képzelje a medvét, mit gondoljon erről az egészről. Tanácstalanságából egy kusza gondolat ragadta ki. Gyerünk, induljunk a játszótérre!! Ott a róka, vele mindig jól lehetett játszani!! Gyorsan vette a kabátját, majd rohant az ajtóhoz. A keze a kilincsen volt már, amikor megtorpant. Homlokán furcsa ráncok jelentek meg. Lassan visszasétált a szobába, levetette a kabátját, majd egy könyvet kezdett olvasgatni. Lassan ízlelgette a gondolatokat, szemlélte a képeket. A könyv címe MODERN HARCMŰVÉSZETEK volt.

* * *

Az erdőre lassan ránehezedett a félelem. Már mindenki hitte, hogy az állatoknak tartaniuk kell egymástól. A medve cikkeire már csak kevesen emlékeztek. Sok idő eltelt már azóta. Már semmi jelentősége sem volt annak, hogy a róka gyűlölte-e a nyuszikát, vagy sem. A harag elszabadulásához nyilvánvalóan semmi köze sem volt a medvének, bár sokan úgy gondolták, hogy ő volt az első, aki rámutatott a veszélyre! Mert a gyűlölet bennünk lakik, mi állatok már csak ilyenek vagyunk(!).

* * *

S bár a medve emlékirataiban található egy sor, melyen mindenki átlép, hiszen nem igazán illik bele a képbe. A medve ugyanis azt találgatja, mi lett volna, ha valaki rászól azokban az ominózus napokban....

Ennek persze már nincs semmi jelentősége. Semmi...

Riz Péter