Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Hallgatói Képviselet 1999/2000

Címlapsztori

Szakmai könyvtár

EHK-tükör

Sporthírek

Powered by Schönherz DSK

Musicmania – Ghymes

A zenekar összesen vagy negyvenféle hangszert szólaltat meg mesteri módon.

NetPincér

A liftes gyilkos

"..egy végső, halálhörgésszerű sikolyban tört ki..."

Műegyetem–Siemens együttműködés 2003-ra

HK News

Sajnos a jegyzet kérdését sem sikerült megoldani – bár az előző félév végén ígéretet kaptunk, hogy augusztusra lesz jegyzet, de sajnos ez nem teljesült.

Szíjjelvágta

Aki november 30-án a 1615-ös szoba felé járt, az igencsak elcsodálkozhatott az ott uralkodó állapotokon. Berúgott ajtó, a szobában szerteszét heverő papírdarabok. A BSTV hétfői adása is foglalkozott az üggyel, mégis elég sok legenda kering kollégiumszerte. Ezeket tisztázandó kerestem meg Radnóti Tibort, a KKB tagját, aki részt vett a kollégiumi fegyelmi tárgyaláson.

– Miért Téged kértelek fel a beszélgetésre?

– Gondolom azért, mert szemtanúja voltam az ügynek...

– Igen. Kérlek, mondd el, mi történt nov. 29-én éjjel!

– Este 10-11 fele hangoskodást hallottam a folyosón. Mivel a zaj nem akart csillapodni, kimentem megnézni, mi okozza. Major László (a továbbiakban Pajor) dühöngött a folyosón.

– Miért volt "dühös"?

– Miután ittas állapotban visszatért a kollégiumba, bement a szobájába, hangoskodott, nem hagyta szobatársát tanulni, mire az az első adandó alkalommal kizárta. Pajor ezen kapta fel a vizet, és be akarta rúgni az ajtót. Próbáltuk győzködni, hogy ne tegye, de miután otthagytuk, mégis megtette.

– Nem próbálta meggyőzni az őt kizáró embert?

– Megpróbálta először szelídebben, aztán egyre kevésbé szelíden; már amennyire tudott akkor angolul beszélni. Az illető szobatárs ui. amerikai volt.

– Mi történt ezután?

– Megnyugodni látszottak a kedélyek: az amerikai srác elment máshova tanulni, majd egy jó félóra múlva Pajor összekapott egy másik szobatársával valami csekélységen és..., de Te is láttad a szobát utána.

– Igen. Láttam a BSTV felvételeit. Mi történt másnap?

– Hétfőn reggel a takarítónő természetesen felfedezte a nyomokat, szólt a gondnoknak, ő Sándor Lacinak. Laci nagyon felháborodott a dolgon, meg a dékániból is noszogatták, mert az amerikai srác bement panaszkodni a Nemzetközi Kapcsolatok osztályra. Este aztán összeült a fegyelmi bizottság, és a tanúkon kívül sok önkéntes ügyvéd is megjelent a tárgyaláson.

– Például?

– Kajos Robi, Batka, Szlabó, Vankó Győző...

– Hogyan döntött a bizottság?

– Ittas állapotban elkövetett szándékos rongálás és kollégistához méltatlan magatartás miatt Major Lászlót kizárta a kollégiumból. Felmerült Kiss László neve is vádlottként, de a bizottság nem talált rá nézve terhelő dolgokat.

– Te hogy értékeled a döntést?

– Szerintem megalapozott és bölcs döntés volt.

– Ezzel le is zárult az ügy?

– Nem. Sándor Laci kari fegyelmi eljárást kezdeményezett Major László és Kiss László ellen.

– Szerinted mi lesz ennek a vége?

– Nézd, a döntés egy alapos vizsgálat után született; én a magam részéről nem látok okot további szankciókra, de ennek megítélése nem az én dolgom.


Meglepett, hogy ennyi önkéntes védő jelent meg a tárgyaláson. Megkerestem kettőt közülük, mert érdekelt, vajon mi vezette őket oda. Beszélgetőpartnereim Vankó Győző és Batka.

– Kérdésem elég egyszerű: miért mentetek le a tárgyalásra?

– Az az igazság, hogy Pajort évek óta ismerjük, és jó srácnak tartjuk. Gondolhatod, hogy egy nulla-húsz kollégista miatt nem mentünk volna le. Tartottunk attól, hogy ügyéből példát akarnak statuálni, s ettől akartuk megvédeni őt.

– Tudtok arról, hogy a dékániba is ment fegyelmit kérő levél?

– Éppen ez az. Jó, én sem mondom azt, hogy szép dolog, ami csinált. Nyilván el kell ítélni érte. De ott van az amerikai srác... Azt az ajtót ugyanis neki kellett bezárnia ahhoz, hogy Pajor berúghassa. A tárgyaláson azt mondta, hogy eddig nem volt semmi baja Lacival. Akkor miért kell az első alkalommal a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályára rohanni? Az egész elkerülhető lett volna, ha szól Slacinak vagy valakinek, hogy nem tud abban a szobában rendesen tanulni. Biztos adtak volna neki egy másik szobát.

– Ezek szerint Pajor nem is hibás...

– Ezt egy szóval sem mondtuk. Igenis el kell ítélni azért, amit tett, de csak a tett súlyának megfelelően. Ezért tartjuk salamoninak a fegyelmi bizottság döntését. Ez elég nagy pofon Lacinak ahhoz, hogy összeszedje magát. Ha tudja bizonyítani, hogy nem ez az igazi arca, akkor szerintünk vissza lehet majd venni a koleszba, de ha még valamit csinál, akkor végleg el kell küldeni. Akkor mi sem fogunk kiállni mellette.

A lapzárta sajnos lapzárta, s az ügynek egyelőre nincs vége. Reméljük azért, hogy mindeki számára kedvező döntéssel zárul majd ez a nem mindennapi ügy, és én is visszatérhetek kedvenc cikktémámhoz, a pillangók násztáncának elemzéséhez.

svm