Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja

Info '99

Április 27-30-ig a BNV területén újra nagy nyüzsgés támadt, kedden nyílt az Info '99 szakkiállítás és vásár. A 13 ezer négyzetméterre jutott 333 kiállító és több tízezer látogató.

Az idei évben a vásárt már nem az az osztrák cég szervezte, aki az előd Ifabo-t. Felmerültek bizonyos problémák a kiállítással kapcsolatban: neves kiállítók elégedetlenségüknek adtak hangot, "nevetséges zsibvásár"-nak titulálva a rendezvényt meg sem jelentek. Így egyes cégek versenytárs nélkül maradtak, ami esetleg jó lehet eladói szemszögből, de a vásárlói oldalt ez minden esetre nem igen vigasztalta.

A műsor a kapukban kezdődött, mivel egyes kiállító cégek már itt elkezdték reklámanyagukat szórni, így a kedves vásárlátogatónak először ügyesen át kellett jutni a kapu előtti akadálypályán, melyet az esetlegesen kedves, máskor szemtelen és tolakodó szórólaposztók állítottak. A bejutás második szakaszában az ilyenkor szokásos biztonságiak előtti megmérettetésen kellett megfelelni a páciensnek. Pfhuu, végre bent – gondolná az ember, de nem ilyen egyszerű a dolog, fő a biztonság, ezért újabb jegyellenőrzés a pavilonok bejárati ajtajában. A dolog csattanója pedig az, hogy kedden délután néhány órai nyitvatartás után az expoiroda hostesseit kirabolták, kb. 10 méterre a biztonságiak orra előtt. A lopást a kisebbség egy kisebb csoportja követte el. Vittek mobiltelefont, iratot, pénzt és mindent, ami érték.

A pavilonokban hatalmas zsivaj volt hallható, az Ericsson nevű ősóriás például hozzá nem illő módon hiányos öltözetű táncos lányokkal próbálta felkelteni a látogatók figyelmét, és a standhoz csábítani őket. Az összekötő műsorszámot a Fókusz műsorvezetői biztosították, és próbálták elhitetni velünk, hogy a kolléga a másik telefonnal egy alaszkai jégkunyhóban várja a hívását. Kár, hogy az emberük egy szál öltönyben olyan jól érezte magát ott az igluban. A vetélytársak sem voltak restek és megpróbálták tartani a lépést. A Nokia cég kifutóján az Unisex playback nyomult, minden nap pontosan ugyanúgy előadva a siker dalaikat, hozzá a "most fog megjelenni a következő CD-nk" duma, de lehetett telefon kirakót játszani, valamint kitöltős űrlappal szórakozni és pályázni a megnyerhető telefonok egyikére. A műsorszámok közötti részeket Hevesi "Jeremy" Tamás haknizta át. Szórakoztatta közönségét és próbálta megtapsoltatni a legújabb Nokia mittudoménhányast nem kis leégéssel kísérve. A vásáron ott volt Polgár Judit, aki a Fritz 3.52 nevű sakkprogramot próbálta a sarokba szorítani, mindhiába. Ez a Fritz annyit gondolkodott, hogy a végén a szupergyors sakknagymester nem győzte kapkodni a fejét, no meg pörgetni az agyát nehogy csúfosan alul maradjon a géppel szemben. Természetesen voltak nagyon korrekt kiállítók is, például a Magyar Rádió a kiállítás területéről adott folyamatosan élő műsor.

Az INFO '99 fő témája természetesen az Y2k (a 2000. év problémája) volt, de az igazi ínyencek valószínűleg most is megtalálták, amit kerestek, míg az átlaglátogató filmvetítésekkel, számítógépes játékokkal és az említett műsorokkal tölthette kellemesen az idejét.

Gáspár Zsolt