Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

EHK-tükör

"Néhány relaxációs jellegű elbóbiskolás közben kedvenc kari lapunk gyengéden plántálja belénk a híreket."

Választható tárgyak...

Regatta Objektív

"...a szervezők remélik, hogy segítették az egészséges életmód népszerűsítését."

Egyetemi nagyszótár

HKNews

December 3-án megkezdte munkáját a Központi Tanulmányi Hivatal az R épület földszintjén. Vizsgaidőszak végén, illetve a regisztrációs héten az indexek leadása már ott történt, bár ezt valószínűleg mindenki tapasztalta.

Impulzus

Interjú Serény Györggyel

Nagyon sokszor van olyan is, hogy dolgozom és még arra is nagyon nehezen szánom rá magam, hogy a WC-re kimenjek, mert nincs hozzá energiám, hogy megszakítsam a munkámat. Igazából ez a késéseim oka is.

Az új tanterv és a szigorlatok

Sikeres mérkőzések

Sporthírek

Powered by Schönherz DSK

Anno universitas

Zipernowsky Károly (1853-1942)

Bécsben született 1853. április 4-én. A pesti kegyesrendi gimnáziumban az érettségi letétele után, majd a kecskeméti gyógyszerész évek után (3 évi patikusság) jelentkezett a Műegyetemre. Intézményünket kitűnő eredménnyel elvégezte. Már a diákévek alatt is foglalkozott villamos szerkezetek konstruálásával, majd a diploma után a Ganz gyárba hívták. Az akkori elnök Mechwart András új ágazatott nyitott a gyárban, mégpedig a villamos osztály létesítésével. Ide várták a kiváló fiatalembert, Zipernowsky Károlyt is. Itteni tevékenykedése során pontosan 40 szabadalommal és újítással gazdagította hazánk műszaki történelmét. Meg kell említeni az 1883-ban megkonstruált első öngerjesztésű váltakozó áramú generátort, amit Déri Miksa és Bláthy Ottó munkatársaival szerkesztett meg. Ennek a megoldásnak viszont volt egy hátulütője, mégpedig, hogy nem lehetett párhuzamosan kapcsolni a generátorokat. Ezt a problémát Mechwart András oldotta meg, a mágneskereket egyesítették a gőzgép lendítőkerekével.

Meg kell említeni a Bláthy, Déri, Zipernowsky találmányt az 1885-ben bemutatott váltakozó áramú transzformátort, melynek segítségével út nyílt a villamos energia nagy távolságú, kis veszteséggel történő szállítása.

1894-ben Kandó Kálmánnal együtt nyújtotta be szabadalmát "Újítás forgóáramú indukciós motorokra" címmel, amelynek célja az indukciós motorok indítási viszonyainak javítása volt.

Nagy szerepe volt a hazai vasúti villamosításban, a közcélú áramszolgáltatásban is.

A 90-es évek elején a Műszaki Egyetem vezetése változtatásokat vezetett be, hogy a kor kihívásainak megfeleljen. Ilyen volt példánkban a Gépészkaron belüli elektrotechnikai tanszék felállítása is. Ide Zipernowskyt pályázati kiírás nélkül professzornak hívták meg. Akkor már a Ganz gyár igazgatójaként felállt az igazgatói székből és elfogadta a meghívást 15 évi munka után. Munkálkodása alatt a kísérleti osztályként induló gyárrészleget, s így a Ganz gyárat a világhírnév magasába emelte, forradalmi szabadalmakkal, a folyamatos műszaki fejlődéssel. Ez a szemlélet az egyetemi tanítása során semmit sem változott, inkább nőtt és a tanítás színvonalát emelte intézményünkben.

Tanár kollégái között nem kisebb személyiségek voltak, mint Bánki Donát, Kherndl Antal, Schimanek Emil és Wartha Vince. Előadásain a hallgatók megismerkedhettek a dinamók és transzformátorok méréseivel, az elektromos telepekkel. Továbbá a mechanikai munka átvitelével, szállításával villamos energia segítségével, a vasút villamosításának rejtelmeivel. A szerény keretek ellenére eredményesen fejlesztette a villamostechnikai laboratóriumot. Ötletessége kifogyhatatlan volt, mindent megtett a diákokért, ismereteik bővüléséért. A tanszékre külföldi szakmai folyóiratokat járatott és megkövetelte munkatársaitól azok olvasását.

Így vallott: "Ha a világ előtt akarunk járni, tudni kell, merre mennek mások. Ne csak kövessük őket."

A "Dynamogépek" című tárgy keretében foglakozott az egyen- és váltóáramú gépekkel.

1924-ig a Műegyetemen tanított, 32 év után hagyta el intézményünket. 1893-ban az MTA levelező tagja, majd 1905-ben a Magyar Elektrotechnika Egyesület elnöke.

Kertje - ahol idős korában festegetett - messze híres volt virágjairól, különösen orchideáiról.

1942. november 29-én itthagyta eme árnyvilágot. Példás élete mutasson mindig utat életünk útvesztőiben.

LeZo