Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A guberáló

Boldog születésnapot, J.R.R. Tolkien!

Füzessy Tamás, a Társaság egyik alapítója beszélt a nyelvek közötti különbségekről, "nyelvjárásokról", a helyesírási szabályokról, kalligráfiáról, elmondta az ékezetesítés és a toldalékolás mikéntjeit, és mindezt meglepően sok példával és fordítással illusztrálta – akárcsak egy idegennyelvi órán.

Tűnő gondolatok

"csak ülök a söröző padján, és nézek."

Néhány adalék...

...a villamosmérnöki és informatikai tudományok poétikai előzményeihez Füstöss László tanár úr tollából.

[Email Svájcból]

Világvége

EHK-tükör

Impresszum

Járjunk nyitott szemmel, és aminek lehet, örüljünk

Tanárinterjú dr. Palasik Máriával. "Ez még a második világháború előtt volt, de évtizedek múltak el a Műegyetemen anélkül, hogy nő hallgatóként betehette volna ide a lábát."

Villamoskari induló

Villanykari nóták

Rövid hírek házunk tájáról

Kollégiumi felvételi, 1999/2000-es tanév, tavaszi félév

A tavaszi féléves felvételiben nem történt változás az eddigi rendszerhez képest: a kisebb fluktuáció érdekében azoknak, akik eddig is kollégisták voltak valahol, ahhoz, hogy ott maradhassanak, csak a bentmaradási kritériumnak kellett megfelelnie, míg a kollégiumba kívülről való bekerüléshez külön bekerülési feltételt határoztak meg.

A felvételit az ösztöndíjátlagok alapján bonyolították le, a szociális helyzetet csak néhány szignifikáns esetben vették figyelembe. A felvételi nem volt kettéválasztva elsős és felsős felvételire, a különbség csak annyi volt, hogy az elsőéveseknél csak az utolsó aktív félév ösztöndíjindexét vették.

A tavaszi félévben 1384 kollégiumi férőhely pályázat érkezett be, ebből 40 külföldi és 50 doktorandusz hallgató volt.

A bennmaradási feltétel a Schönherz Zoltán kollégiumban 2.0, a Vásárhelyi kollégiumban 1.8 volt, míg a Tétényi úti kollégiumban elegendő volt a hallgatói jogviszony megőrzése.

A bekerülési feltétel a Schönherz Zoltán kollégiumban 2.3, a Vásárhelyi kollégiumban 2.0, míg a Tétényi úti kollégiumban 1.945 volt.

A határon túli magyarok (HTM) esetében szintén élt a bennmaradási feltétel, tehát ha megütötték az adott határt, abban a kollégiumban maradhattak, ahol addig is laktak, viszont ők, ha nem jutottak férőhelyhez, a Márton Áron kollégiumban nyertek elhelyezést. A doktoranduszok helyzete szintén változatlan maradt, amennyiben megmaradt az érvényes hallgatói jogviszonyuk, oda kaptak férőhelyet, ahová kérték.

Ezzel a Vásárhelyi és a Tétényi úti kollégiumot sikerült teljesen feltölteni (a Vásárhelyiben 121, a Tétényi úti kollégiumban 60 férőhelyünk van), míg a Schönherz Zoltán kollégiumban hagytak egy minimális biztonsági keretet (fellebbezők, hazatérő németesek stb. számára), ide egyelőre 945-en költöztek be. Elutasítva nagyjából 250 ember lett.

Az idő rövidsége miatt nem volt alkalom külön fellebbezési idő tartására, ezért az Érdekvédelmi Reszort csak a péntekig leadott kérelmekkel és igazolásokkal tudott foglalkozni. A beérkező pótlásokat még az első oktatási héten igyekszünk elbírálni, ennek tükrében változhat az eredmény.

Hálózatfejlesztés

A Hilteam az eltelt néhány hét alatt készre szerelte a 16-18. emeleteket, az elosztóhelyiséget, és majdnem teljesen kész a 13-16. szinthármas is. Ezeken a helyeken már kiépítésre került a gerinc is. A vizsgaidőszak vége felé a Hilteam néhány szorgalmas tagja átszerelte a felső szintek dobozait, így megkezdődött az új hálózat karbantartása (Healteam :-)).

Sajnos igen sok időt vesz igénybe az egész házban az elöregedett koax hálózat karbantartása. Éppen ezért a problémás szinteken előbbre hozzák az UTP hálózat kiépítését. A 100 megabites eszközök tavasszal érkeznek, minél hamarabb szeretnének áttérni ezek használatára. Nem tervezik a már meglévőnél lényegesen több 10 megabites végpont biztosítását.

A Hilteam a tavaszi félévben tervezi minél több szint kiépítését, ebben a szintlakókon kívül az elsősök segítségére is számítanak!

"Elsősök, nem lesztek hálózatfüggők!"

Az első félévben a kollégiumban nevtanári és seniori javaslatra, a KKB döntése értelmében az elsősök csak korlátozva férhettek hozzá a hálózat nyújtotta élvezetekhez. Történt mindez a fiatalság óvása-nevelése, a tanulásra és közösségi életre való buzdítás érdekében.

A módszernek rengeteg ellenzője és pártolója van, de az biztos, hogy senki nem maradt semleges a kérdésben. A KKB Szonda is napirendjére tűzte ezt a kérdést, a szavazás eredménye a következő:

Elsős vagyok és egyetértek vele: 13,

Elsős vagyok és nem értek vele egyet: 146,

Felsőbbéves vagyok és támogatom a korlátozást: 81,

Felsőbbéves vagyok és nem tartom jónak: 162

(Itt megemlítendő, hogy a szavazás eredménye mindössze tájékoztató jellegű, hiszen a szavazás nem ellenőrzött, egy ember tetszőleges számú szavazatot leadhat.)

Úgy tűnik tehát, hogy a vita a továbbiakban is nyitott. A regisztrációs hét alatt feloldották a korlátozást, arról pedig, hogy mi lesz a második félévben, még nincs KKB döntés.

Lift-helyzet van...

Azt hiszem, mindenki nap mint nap találkozik azzal a problémával, amit liftjeink rossz állapota jelent. Meddig lesz ez így még... egyáltalán lehet-e még ennél rosszabb...?

A helyzet az, hogy a Schönherz liftjei majdnem 20 évesek, anno a Schindler kísérleti példányaiként kerültek beépítésre prototípusként. Az akkori technikában a csúcsot képviselték, mára viszont elavult ócskavas lett az egész. A mechanikát leszámítva minden cserére szorul, azaz a hosszútávú karbantartást el kellene végezni. Ez a projekt 100 milliós nagyságrendű lenne a Schindler árait tekintve. A terv is megvan a felújításra, de az anyagi keretek annyira szűkösek, hogy 3-4 év alatt tudnának mindössze egyetlen liftet teljesen rendberakni.

Más cég, vagy kollégisták segítsége pedig nem nagyon jöhet szóba, hiszen ekkor elveszne a Schindleres felelősségi garancia, és emellett is több 10 millió Ft-ba kerülne a felújítás, ami a gyakorlatban valószínűleg azt jelentené, hogy hosszú ideig maximálisan 2 lifttel kellene beérni (ami ismerve a házat, járhatatlan út).

Egyelőre marad tehát a tűzoltás jellegű hibaelhárítás. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy sajnos a lifteket havi rendszerességgel megrongálják (tönkreteszik a fotocellát, sörrel leöntik a kezelőtáblát, beverik a kijelzőt), és ezért bizony 50-60 ezer Ft-os büntetéseket fizetünk... Pedig bizony ennél sokkal jobban oda kellene figyelni a liftekre, mert ha egyszer "nagyon" tönkremennek, akkor aztán járhatunk gyalog... :-(

Tűzvédelmi rendszer

A Schönherz tűzvédelmi szempontból a különösen veszélyes épületek kategóriájába tartozik. Ám (feltehetően gazdasági okokból) felépítésekor nem fektettek erre különösebb hangsúlyt, a kb. 60 db beütős tűzjelzőn kívül semmilyen tűzmegelőzési rendszer nem működött a házban. A tűzoltóság sokszorosan kötelezte az egyetemet, hogy lépjen az ügyben, míg 1998 nyarán végre hozzáfogtak a kiépítéshez [akkor erre kaptunk pénzt az egyetemtől – és ezért nem fogunk hosszú ideig kapni másra, pl. a liftek karbantartására].

Az új rendszerben minden szinten 10 füstjelző és 2 benyomós tűzjelző kapott helyet, valamint készült 2 automata vészkijárat. A lépcsőházakat vész esetén füst-mentesíteni kell, ezt egy-egy szellőzési rendszerrel oldották meg, melyek képesek a lépcsőházban a szintekhez képest nagyobb nyomást létrehozni, ennek eredményeképpen a füst nem juthat be a lépcsőházba. A lépcsőházi ablakokról le fognak kerülni a kilincsek és ezentúl nem lehet majd őket kinyitni, mivel egy nyitott ablak üzemképtelenné teszi a rendszert. A lépcsőházi és liftközi ajtókra mágnestámasztók kerültek, melyek segítségével vész esetén automatikusan záródnak. (Ha valaki normál esetben szeretné valamelyik ajtót bezárni, azt a mágnes tetején levő piros gomb megnyomásával teheti meg.) A liftközökben, az 1. emeleten és a földszinten kétszárnyú ajtók vannak, ezek ajtófék nélküli szárnyának mindig zárva kell lennie. Csak akkor és addig szabad kinyitni, amíg valaki ott túlméretes tárgyat szállít, azután azonnal zárni kell. A mágnestámaszos ajtókat mechanikai akadállyal kitámasztani tilos! (Ha rossz a mágnes, azt jelenteni kell a gondnoknőnél vagy a portán.)

Sajnos már az építés alatt tönkrement 6 mágneszár (ami 60.000 Ft-os kárt jelent), valamint a cigarettafüst miatti hamis risztások sem ritkák. A rendszer átadása a jövő héten várható, ezután már minden rongálás és hamis riasztás komoly pénzek fizetését is fogja jelenteni, a büntetést a tűzoltóság fogja kiszabni!

A dolog anyagi vonzata is jelentős (sőt, akár még fegyelmi is lehet a dologból), de ennél még komolyabb indok, hogy a rendszer egyszer még életet menthet. Tehát mindannyiunk érdekében vigyázzatok rá!

Újabb lopások a kollégiumban

"Január 31-én hétfőn délután 3/4 5 és este fél 8 között ellopták a 17. emeleti konyhából a kisszekrénybe zárt mikrohullámú sütőt. Az ajtaját felfeszítették, a kábelét elvágták..."

Később fény derült rá, hogy a "cuccot" a keleti lepcsőház alagsori tűzrendészeti vészkijáratán vitték ki. Ez az ajtó alapesetben zárva van, ám ők a láncot lecsípték és távoztak, a menekülés irányában egy leejtett és összetört fritőz szétszórt darabjai is megtalálhatóak voltak.

Nagy valószínűséggel tehát a tolvajok külsősök voltak, ráadásul megfelelő célszerszámmal felfegyverkezve. Mivel jelenleg a házban elég sok munkaruhás alak dolgozik (a tűzjelző berendezés, liftszerelés, kábelezés, tető felszerelés kapcsán), elég könnyű egy idegennek is észrevétlenül tevékenykednie idebenn. Mi egyetlen módon tudunk védekezni a rongálók ellen: hogy minden idegenre odafigyelünk.

Téli Tábor, február 11-13.

A szerkesztés ideje alatt [igen, mi azért nem vagyunk ott, mert Impit csinálunk...] folyik a kollégium Téli Tábora. Itt a KKB beszámolóján kívül sor kerül az új gazdasági rend bemutatására, a szintközösségi rendszerrel kapcsolatban felmerült kérdések, ötletek megvitatására, valamint döntés születik az ÁB-t érdemlő kollégistákról, és arról, hogy a kísérleti stádiumban ki nyeri el a Szintközösség címet.

Szintközösségi rendszer!!?

Az 1999. november 3-ai Kollégiumi Küldöttgyűlésen nem született döntés a "szintközösségi rendszer" elfogadásáról, mert a küldöttek akkor nem tartották megfelelően előkészítettnek az előterjesztést: a "Szintközösségi Szabályzat" (melyet a Kollégim SzMSz-ének mellékleteként való elfogadásra terjesztettek elő) elég sok részletét illetően támadt vita, és ez alapján a rendszer azonnali bevezetését nem támogatták. Döntöttek viszont arról, hogy a leírtakat irányelvként elfogadják, és ezzel felkérték a rendszer kidolgozóit, hogy ennek szellemében folytassák a "gondolkodást", és később alaposabban átgondoltan (esetleg egy próbafélévet követően) terjesszék újra a Küldöttgyűlés elé.

Az elvi támogatásra támaszkodva a Titkári Reszort 2000 januárjában kísérelti jelleggel pályázatot hirdetett Szintközösségi cím elnyerésére. Erre bármely kollégiumi közösség pályázhatott. A pályázat beadási határideje a Téli Tábor kezdete volt, az elbírálás szintén a Téli Táborban történt. A döntést az Elbíráló Bizottság hozta meg, mely négy kollégistából és négy kollégiumi tanárból tevődik össze. Szintközösség lett:

Csernozjom – Jani (8. emelet)

MI – Fater (13. emelet)

Sch.ü.sch.ü. – BKV (16. emelet)

Butabi Gájz (17. emelet)

Szakkolégium

Újdonság a Budavári Schönherz Stúdióban!

A Stúdiónak az őszi félévben egy pályázat útján sikerült hozzájutnia egy igen jó számítógéphez, mellyel lehetővé válik archív műsorok bedigitalizálása, és MPEG-be tömörítése, így a kollégisták számára könnyebben elérhetővé válnak ezek az anyagok. Ezzel a géppel már ún. non-lineáris vágásra is lehetőség lesz, persze azért még csak alapfokon.

Csilla, Gzuri