Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A zürügy

Egy doktorandusz órarendje

Pécsett van az Internet

BME-s hallgatók egy különleges tényt fedeztek fel...

Hírek

Budavári Schönherz Stúdió

A BSS ma az ország talán legjobban felszerelt, hallgatók által működtetett egyetemi stúdiója.

SOAP

Extrapoláció

Számokba fojtva

Kalmár Péter (Kalmár)

A Villanykar új virágai

Nekünk való

prohardver.hu

Sokan vagyunk itt az Egyetemen, akik nem egyszerűen csak használjuk a számítógépet, hanem állandóan bütyköljük, szétszedjük-összerakjuk, a maximumot próbáljuk kihozni belőle – és közben többet költünk rá, mint a barátnőnkre

Üdítő színfolt a magyar hardware-buzerálók számára a – harmadik keresztelő után – prohardver elnevezésű site, ahol up-to-date információkat és teszteket találhat az érdeklődő kocka.

Mivel csiripelték a madarak, hogy BME-s érdekeltség is van a dologban, kicsit kikérdeztem a srácokat.

– Jöjjön minden ilyen interjú default kérdése: honnan jött az ötlet, hogy hardware site-ot csináljatok?

Parci: Utólag végiggondolva a dolgot, ez egy hosszú és logikus folyamat eredménye. Keopsz és én régóta programozgattunk, de főleg a még szinte szűz magyar hw scene-t vizslattuk. Fórumoztunk Old Man oldalán, rajta voltunk a Malay Sandokanos (tuning P2-esek) témán, Athlonokat forrasztottunk (tavaly nyár, Slot A Athlonok), gépeket szereltünk össze ismerősöknek és eképp egyre jobban és jobban megismertük a magyar piacot, a nagykereket stb.

Ezek után tavaly nyáron megszületett bennünk a gondolat, hogy akár közre is adhatnánk a tapasztalatainkat. Egyrészt, mert sokat dumáltunk a témáról egyébként is.

"Te is olvastad az Anandon, hogy mit művel az Intel a Celeronokkal?", vagy "Képzeld, a Menyusnak 850 MHz-en megy a procija, nemá ne tudjuk lenyomni" stb.

Ami a végleg eldöntötte a kérdést, az egy lehetőség volt a CHS-nél. Ők szerették volna, ha valaki értően ír a cuccaikról, mert supportra már nemigen volt idejük. Mi pedig konstatáltuk, hogy egész jó cuccaik vannak. Úgy döntöttünk tehát, hogy megpróbáljuk, és megszületett a PLUSABIT. Első cikkünk 2000. június 23-án, egy Soltek Slot A-s alaplapról szólt :).

– Kikből áll a csapat?

keopsz: az ELTE-re járok alkalmazott matek szakra, de alapvetően full-time a lapot csinálom.

Parci: negyedéves közgazdász és harmadéves BME informatikus vagyok.

Hactor: harmadéves BME informatikus vagyok.

– Hogyan jött össze a társaság?

Parci: Keopsz és én a fent leírt módon. Viszont látszott, hogy a napi hírezést és a rendszeres teszteket ketten már nem bírjuk, így ismerősöket kerestünk, akik beszállnának. Meg is találtuk őket, Hactor, Boty és Bazsi személyében. Ők évfolyamtársaim a BME-n, tehát beszervezésük az én lelkemen szárad :).

Mint utóbb kiderült, nem tettünk "rossz lovakra", ugyanis Boty önerőből összeütött két designt, egyrészt a november 20-án "izomból" elrajtoló PLUSABIT-ét (ekkor kezdtünk napi híreket kitenni, és rendesen, közösen dolgozni), másrészt a későbbi utód oldalét, a RiO-ét.

Bazsi hamar kihullott, feltehetően a lelkesedés hiánya miatt – a munka ugyanis nagyon sok (és nehéz) volt, anyagi javakkal pedig még csak kecsegtetni sem tudtuk magunkat, tehát a középtávú perspektívája is kérdéses volt a dolognak. Boty idővel szintén kiszállt, ez a RiO design véglegesítése után történt. A munkamennyiség amúgy azóta is egyre durvul, kell hozzá némi fanatizmus, hogy az ember hosszútávon elviselje ezt az egészet.

Az állandó tagok mellett vannak rendszeres, és kevésbé rendszeres segítőink. Ilyen karib, aki szinte egy személyben viszi "periféria részlegünket", számos egér és játékvezérlő tesztje tapad a kezéhez :). Ilyen Adi, a rendszergazdánk. Ilyen Goodman, akinek már két tesztje is megjelent oldalunkon. És ilyenek még sokan mások, akiket most nem sorolok mind föl

– Mi alapján választotok témákat? Mindenki ír arról, amihez ért, vagy az igények alapján néztek utána a dolgoknak?

Hactor: Eredetileg felosztottuk szakterületekre" a hardveres világot. Grafika, processzorok, alaplapok, perifériák stb. A kőkemény specializáció azért nem valósult meg, napi híreknél pl. nincs alaplap-hírezőnk". Vicces is lenne, három emberrel :).

Szóval azért mindenki ért mindenhez (remélhetőleg), max. mindenkinek vannak kedvelt és kevésbé kedvelt témái.

Témákat a lehetőségek és az igény alapján választunk. Az embereket főleg a procik, a tuning, az alaplapok és a videokártyák érdeklik, megfejelve a CD-írókkal talán. Persze, ez a nagy átlag, és nyilván csak az igények 80-90%-a fedhető le így.

– Mennyire vagytok profi hardware-esek és mennyire újságírók?

Parci: Azt hiszem, mostanra már profi hardveresek vagyunk. Kilóra szívunk a cuccokkal, romokban áll a szobánk, keopsz el sem fér a sok hardver között.

Nálunk pl. van egy bárpult, ami tele van hardverrel – pia nincs is benne. Újságírói vénám nincs, sajnos, ellenben vagy 5 évig programoztam hardcore x86 assembly-ben, tehát bizonyos szempontból fanatikusnak tarthatnak. Keopsz ellenben folytatott újságírói tanulmányokat.

– Honnan szerzitek a híreket, információkat?

keopsz: Nagy külföldi oldalakról, a gyártóktól közvetlenül (hírlevél stb.), magyar nagykerekből.

– Megéri-e a munka a site-tal anyagilag?

Parci: Nem. Eleddig egy büdös vasat nem kerestünk. Ezt amúgy hosszú távon már nem bírjuk, én pl. egyik egyetemre sem igazán tudok járni, annyi a meló.

Mivel pénzünk nincs, ezért mindent magunknak kell megcsinálni. Boty, Parci – design, keopsz – cikkek irdatlan mennyiségben, Parci – site engine stb. Mindenki írja a híreket, cikkeket, szervezi a kapcsolatokat stb.

– Mit jelent az, hogy a prohardver.hu a RiO és az index.hu közös portálja? Az Index-szel milyen (üzleti) viszonyban vagytok?

Parci: A kérdés akár indiszkrét is lehetne :). A prohardver.hu a RiO új élete, RiO nincs többé. Illetve csak a név változott, a tartalom nem. A lehetőségeink viszont bővültek, végre nagyobb publicitást kap a munkánk. A prohardver.hu tehát a 100%-osan saját, független, önálló oldalunk. Senki sem szól bele, hogy miről, mit, mikor és mennyit írunk, az oldal a saját szerverünkön, a saját fejlesztésű engine-ünkön fut, saját designnal stb.

Az Indexhez mellékletként kapcsolódunk, az Index tehát hivatkozhat ránk, mint saját tartalmára, de a prohardver.hu-ról mi döntünk. A közös működésnek nyilván csomó jellemzője van, ilyen a bannerhelyek megosztása, bevételmegosztás stb. A látogatottságunk az Indexéhez számolódik, ami az ő helyzetüket javíthatja a reklámügynökségekkel való tárgyaláskor.

Tehát: minden maradt a régiben, kivéve, hogy a bevételeink 100%-át nem realizálhatjuk mostantól. Az index amúgy rendkívül szimpatikus volt mindvégig (most is az), segítenek nekünk és abszolút pozitívan állnak hozzá a kéréseinkhez. Le a kalappal előttük! Nem egymást fejjük átmenetileg, és utána jól lekoptatjuk a másikat", hanem közösen dolgozunk, összedobva azt, amink van.

– Milyen változások jártak a RiO – prohardver átállással?

Parci: Teljesen új HTML kód, nagyjából új design (a színek maradtak, azt Boty nagyon eltalálta!), új engine funkciók.

A látogatottságunk dimenziókat váltott, végre éledezik a fórumunk, olvassák híreinket és cikkeinket. Úgy gondoljuk, hogy nem rosszabb, amit csinálunk, mint az alternatíváink, ezért fontos számunkra, hogy az emberek tudjanak róla, hogy létezünk. Utána úgyis a minőség alapján döntenek, a közönségünk tehát vagy igazol minket, vagy sem.

Ha viszont nem is ismernek minket, akkor választ sem kapunk a kérdésre. Márpedig nagyon nehéz kitörni az ismeretlenségből, ezt tapasztaltuk. A legnagyobb változás így ez volt, nem is bánjuk :).

– Az Új Alaplapban is olvashatjuk az általatok készített teszteket. Velük milyen kapcsolatban álltok?

Parci: A kapcsolat lényege, hogy tartalmat szolgáltatunk az Új Alaplapnak. Ez nekünk jó referencia, hiszen az Új Alaplap talán még mindig az egyik legnívósabbnak tartott hazai szaklap (noha popularitásban többen megelőzik). Másrészt az újságban a cikkeink picit rövidített változata jelenik meg, forráshivatkozással, tehát potenciálisan reklám" is nekünk.

– Mely cégek támogatnak Titeket?

Parci: Számos és időben megjelenő cikkünknek hála az MSI (pl. nálunk volt cikk a 4-rétegű P4-es lapjukról először a világon, mely angolul is megjelent). Támogat minket a Coolink is, tőlük kapjuk a processzorhűtőinket. Az AMD-vel is viszonylag jó, bár nem elég gördülékeny a kapcsolatunk. Ők is támogattak minket Athlon processzorokkal. Támogatónk volt még a 3dfx, mely sajnos mára megszűnt L.

Nagyjából ennyi, befektetőink még nincsenek, szabad tehát a pálya :).

– Hogyan történik a tesztalanyok kiválasztása?

keopsz: Szólnak az MSI-től, hogy van KT266A-s alaplapjuk. Azt mondjuk, jöhet". Szólnak a CHS-ből, hogy van P4X266-os alaplapjuk. Azt mondjuk, ide vele". Meglátjuk egy nagyker árlistáján a Kyro II-őt, viszont senki sem szól. Megvesszük. Majd eladjuk. Ugyanezt tettük a P4-es procikkal is. Annyi az újdonság, hogy alig győzzük, de nyilván egy GeForce3 Titanium előnyt élvez az A4Tech új egerével szemben :).

– A teszteknél mennyire befolyásol Titeket az, hogy mely cégek támogatnak?

Parci: A képlet egyszerű és lineáris. Minél inkább támogat minket egy cég, annál nagyobbakat hazudunk róla, annál elfogultabb cikkeket írunk... :)

Komolyra fordítva a szót: FÜGGETLEN hardver oldal vagyunk. Azt írjuk le, amit tapasztalunk, se többet, se kevesebbet. Ha egy cégnek a legtöbb terméke jó, azt írjuk. Ha egy másiknak a legtöbb közepes, azt írjuk. Objektivitás nélkül már zárhatnánk is be a boltot.

– Milyen a viszonyotok a többi magyar (esetleg külföldi) hasonló hardware site-tal (gondolok itt pl. a hwsw-re)? Konkurenciának tekintitek egymást vagy inkább hasonló cipőben evező sorstársaknak, esetleg haveroknak?

Parci: A külföldiek közül az Anandtech és a HardOCP, valamint az AMDZone eddig nagyon pozitív volt, több angolul megjelenő cikkünkre is linkeltek, írtak róla ajánlót. Ettől függetlenül napi kapcsolatban nem állunk.

Ami a magyar hardver scene-t illeti, jó a kapcsolat. Havernak és sorstársnak tekintjük őket, bár úgy gondoljuk, hogy echte hardver oldal talán csak a Hardware Hunpage rajtunk kívül. Nem célunk gazdasági/IT portállá alakulni, így konkurencia sem vagyunk egymásnak. Hosszútávon szeretnénk A magyar HARDVERoldal lenni.

– Milyennek ítéled a magyar, informatikával foglalkozó portálok helyzetét?

Parci: Úgy gondolom, hogy IT portálból sokat nem tart el a piac. A HWSW remekül megtalálta a helyét, a Supergamez is éldegél. Hogy a reklámpiac kit és hogyan fog eltartani hosszútávon, az más kérdés természetesen nem bánnánk, ha idővel mi is tényezők lehetnénk, de ez egyáltalán nem triviális dolog

– Ha valaki szeretne beszállni, van-e esélye, keressen-e Titeket?

Parci: Igen, igen, igen! Ha tud írni, érdekli a hardver, és képes rendszeres munkára, akkor mindenképpen, van még mit pörgetni az oldalunkon. Marketingest", valamint egy Letöltések" rovatvezetőt is keresünk.

– Nyerni is lehet nálatok, indítottatok egy nyereményjátékot.

Parci: Igen, az első fordulóban 3 db. GeForce2 MX400 64MB + TV kelt el, most 2 db. GeForce2 Pro 64MB DDR+TV, a következő körben egy Athlon 1200-as proci es egy MSI K7T266 Pro DDR-es alaplap talál majd gazdára, és van egy nagyon zúzós nyeremény a negyedik fordulóban, amit most nem árulhatok el, de a P4 és a GeForce3 egyaránt megtalálható benne". :)

– Hogyan tovább? Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Tartalmilag fogjátok-e szélesíteni a palettát?

Parci: Igen, tervezzük. Egészen rövid távú elképzelésünk, hogy találunk valakit, akinek a segítségével egy ütős letöltések rovatot tudunk vinni. Ami most van ugyanis, az messze nem elég pörgős.

Középtávú tervünk, hogy nem csak a hardverről írunk, és teszteljük, hogy x játékban milyen teljesítményt nyújt, hanem x játékról is írunk valamit. Magyarán maradna a lazább stílus, de szépen elkezdenénk minden olyan tartalmat bevenni, amihez a hardver kapcsolódik. Játékok, letöltések a triviális kérdés, hogy onnan merre tovább (programozás?), kiderül.

Ehhez persze munkaerő kell, és annak már most is szűkében vagyunk, amíg ez meg nem oldódik, nem lesz tartalmi bővítés.

Tom

Riportalanyok voltak:

keopsz – Szőts Dávid

Hactor – Simon Zoltán

Parci – Balog Márton