Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Az utolsó első tollvonás

Főszerkesztői köszöntő helyett

Amszterdami útibeszámoló

"Sör, drog, nők"

Túlélőtelefon

"...ezen kívül Rambo is ezt használta."

Interjú

... mi elmentünk, és csináltunk velük egy riportot

Rohanás

"Na de hova rohannak ők is? Sietnek meghalni."

2003-as rendezvénynaptár

ÚjVár, Táncklub, Banális és a többiek.

HPösztöndíjak

SchNet – a korszerűsítés küszöbén

II. 24 órás programozóverseny

Csajkovszkij Diótörőjére kellett a robotoknak táncot bemutatniuk

Hidegről

A hallgatók nem hallgatnak

Február 24-én Pécsett tartotta a HÖOK téli közgyűlését, amelyen egy kényes téma is napirendre került. Ez a téma a Bursa Hungarica, az Oktatási Minisztérium által bevezetett ösztöndíjforma, amely nagy felzúdulást váltott ki az ország felsőoktatási intézményeinek hallgatói önkormányzataiban.

A pécsi szervezők kellemes programmal kedveskedtek a Közgyűlés körítéseként, ennek első megnyilvánulása egy vacsorával egybekötött borkóstoló volt egy villányi pincében. Persze a lényeg a másnapi Közgyűlés volt.

A Közgyűlés eleje apró vitáktól eltekintve simán folyt: a beszámolókat és a költségvetést nagy többséggel elfogadtuk.

Dr. Kiss Ádám helyettes államtitkár úr is megtisztelt minket jelenlétével, és átadta a díjakat az integrációs pályázaton nyertes hallgatói önkormányzatoknak.

A Bursa Hungarica, a várva várt napirendi pont azonban felkavarta az addig csak gyengén hullámzó vizet. A helyzet ismertetése után hozzászólások áradata indult meg, és a lavina megállításához néha a levezető elnök határozott beavatkozására is szükség volt.

Mi is ez a Bursa Hungarica? A név egy önkormányzati ösztöndíjat takar, amelyet szociális alapon kaphatnak a felsőoktatásban tanulók a települési önkormányzatuktól. Amennyiben a hallgató az oktatási intézményétől kevesebb szociális támogatást kap, mint amennyit a települési önkormányzatától, az Oktatási Minisztérium kiegészíti az intézménytől kapott összeget az önkormányzati támogatással megegyező összegre, de legfeljebb 5000 Ft-ra.

A probléma a megvalósítással volt: a Minisztérium a kiegészítést a hallgatói normatívából kívánta fedezni. Február elején egy körlevélben a hallgatói normatíva 10%-ának elkülönítését és fenntartását kérték e célból az intézmények vezetőitől. A hallgatói önkormányzatok tiltakozásukat fejezték ki, elvi és szakmai kifogásaik a sajtóban is hangsúlyosan megjelentek, néhány intézményben aláírásgyűjtés is folyt a normatíva befagyasztása ellen. A normatíva bizonyos értelemben vett megnyírbálása mellett a HÖOK kifogásolta az esélyek egyenlőtlenségét is, hiszen a programohoz csak az önkormányzatok egyharmada csatlakozott.

A HÖOK tárgyalást kezdeményezett a Minisztériummal, majd február 20-án, többszöri egyeztetést követően végül sikerült megállapodni. A megállapodás értelmében a Minisztérium e félévben saját tartaléka terhére forrást biztosít a szociális támogatás kiegészítésére. A szociális támogatás egy hallgatóra nem lehet kevesebb, mint 3000 Ft/hó. A kiosztás a jelenleg hatályos szabályok alapján történik és a Bursa ösztöndíj eredményeit semmilyen hátrányos megkülönböztetésként nem szabad figyelembe venni. A Minisztérium és a HÖOK közös munkabizottságot hoz létre a hallgatói juttatási rendszer áttekintésére.

A megállapodás része volt, hogy a benne említett kérdéseket a HÖOK Közgyűlés megtárgyalja, és amennyiben a megállapodásban megfogalmazottaktól eltérő véleményt alakít ki, azt szakmai érvekkel alátámasztja. A kérdés tehát az volt, hogy a megállapodást, amelyet az addigi egyeztetések után Dr. Gál András Levente államtitkár úr és Almássy Kornél HÖOK elnök aláírtak, elfogadja-e a Közgyűlés.

Rengeteg vélemény hangzott el, és elég jól kialakult, mi a hallgatók véleménye a kormánykoncepcióról. Végül a Közgyűlés nagyjából egyetértett abban, hogy e félévre a megállapodással nem veszíthetünk, de a továbbiakban szükség van a HÖOK által szorgalmazott addig is reformokra. Ennek megfelelően a HÖOK Közgyűlés a megállapodást azzal a feltétellel szentesítette, hogy a Minisztérium szeptemberig új hallgatói normatíva rendszert vezet be a HÖOK-kal egyetértésben.

A maradék napirendi pontok már percek alatt lezajlottak, mivel a képviselők is eléggé elfáradtak és a vacsora ideje is vészesen közeledett.

A feszültségeket levezetendő este táncbemutató várt minket a frissen felújított Pécsi Egyetemi Klubban, majd zenés-táncos mulatság vette kezdetét.

Gyenes Tamás