Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Kaktuszok gondozása a lakásban

és ősszel inkább reggel, míg nyáron inkább este locsoljunk. A víz minimum szobahőmérsékletű legyen, hisz a kb. 25°C-os víz döntően hozzájárul a növény jó fejlődéséhez.

SSSL – Szent Schönherz Senior Lovagrend

Kovács Csaba Tamás (Tsaby)

VERS-ELŐ

Túlélési útmutató

Már a rektor is?

Há-há! Én már átmentem!

EESTEC Exchange

A látogatás végén a menzán ebédeltünk, ami nem egy Goldmann... Kaja csak menüjelleggel van, de 6 menüből lehet választani, mindegyik nagyon gazdag, jár hozzá saláta is, csak az innivalóért kell külön fizetni.

Vihar és szikla

Hajnal

"Gyilkolni készülök, megint."

HK News

Hallgatói Gyűlés, választási időszak

Október 6-án a Hallgatói Gyűlésen számolt be a jelenlegi Hallgatói Képviselet az elmúlt egyéves munkájáról. Ezzel egyidőben kezdetét vette a jelölési időszak. Minden hallgató jelölhető. A jelölés részleteiről a keretes részben olvashatsz.

Oktatók Hallgatói Véleményezése

Az elmúlt félévben először - a villanykari példájára (nálunk már régóta van) - az egész egyetemen bevezetésre került az OHV. A kérdőívek feldolgozását most már központilag végzik, így amint megkapjuk az eredményeket, az egész elmúlt egy év adatait olvashatjátok majd egy Impulzus-OHV számban.

Tanulmányi és Vizsgaszabályzat

Szeptember 1-jétől új szabályzatok léptek életbe a BME-n (ezeket beiratkozáskor minden hallgató kézhez kapta a Dékáni Hivatalban). A fontosabb változásokról már írtunk itt, az Impulzusban is. Érdemes átnézni az új TVSz-t a HK Weben, itt az egyetemi és a kari szabályzat egybeszerkesztett változata található meg.

Lakhatási támogatás

Ez azok számára nyújtható (szabályzat szerint), akik pályáztak kollégiumi férőhelyre, ám elutasították őket. Nekik nem kell külön pályázatot készíteniük, a Kari Diák Jóléti Bizottság (KDJB) automatikusan figyelembe veszi a kolesz pályázatukkal együtt leadott szociális helyzetet igazoló papírokat, ez alapján fogják kiutalni számukra a megállapított pénzösszeget.

Új tantervek a karon

A szeptember 7-i Kari Tanács elfogadta mindkét szakon a tantervek megújítására vonatkozó előterjesztéseket. Ezek közül az informatika szakot érinti nagyobb változás (villanyon csak kisebb, tárgyon belüli korszerűsítések várhatók). Az infósoknál a tanterv struktúrája is átalakul (két szakirány helyett csak egy lesz stb. - erről is írtunk már részletesen), itt az átállás a jelenlegi és az új képzés között valószinűleg okoz majd kisebb "döccenőket". A jelenleg másodéves informatikus hallgatók egy átmeneti tanterv szerint haladnak, amely lényegében megegyezik az új tantervvel, attól csak kissé tér el. A régi képzésben részt vevő hallgatók számára a megszűnő tárgyakból valószínűleg még egy évig kínál fel a kar keresztfélévet, ám később ezt nem tudja garantálni. A Hallgatói Képviselet szeretné elérni azt is, hogy akik a régi képzés alapozó részében vettek (vesznek) részt, de nem tudnak a saját évfolyamukkal együtt szakirányra kerülni, azok számára legyen lehetőség a következő félévben becsatlakozni ezekbe (a régi szakirányok jövőre indulnak utoljára). Aki erről is lemarad, annak valószínűleg tárgyak akkreditációján, egyéni tanrenden és esetleg különbözeti vizsgákon keresztül vezet majd az útja a szakirány és a diploma felé...

Diákigazolvány

A régi diákigazolványok szeptember 30-ig voltak érvényesek. Az érvényesítéshez be kell ballagni személyesen a Dékániba, ott kaphattok új matricát a régi mellé (alá kell írni az átvételt). Akinek valamiért nincsen (rendelt, de nem érkezett meg, megérkezett, de téves adatokkal, elveszett, eltörött), az kérhet ideigleneset a Dékániban, ez szabály szerint 45 napig jó. Ha önhibádon kívül nem jó a diákod, akkor a nyomda köteles ingyen újat csinálni!

Szociális támogatás

Az eredményt már kiplakátoltuk és a Weben is megtalálható. Első kifizetés az első tanulmányi ösztöndíjjal egyidőben (vagy előbb, ha a tanulmányi késik :( ). Ha valaki nem ért egyet a megítélt összeggel, lehetősége lesz fellebezni (hogy pontosan mikor, az ki lesz plakátolva). Az összegek korrekciója visszamenőleg is érvényes!

Kari BME ösztöndíj

A szeptemberi HK ülésen döntés született a fenti pályázat nyerteseiről. Pályázni két kategóriában lehetett, kiemelkedő szakmai illetve kari szintű közéleti munkával. Az elfogadott pályázatokat idén is 3+1 kategóriába soroltuk: A-tól C-ig csökkenő, valamint @: kiemelt kategória, aki mind közéleti, mind tudományos téren kiemelkedő munkát végzett (ilyen idén nem volt). Az elutasítottak között sajnos idén megint szerepelnek olyanok, akik valamilyen eredményüket nem igazolták megfelelő papírokkal. Sajnos az ilyen hivatkozásokat nem áll módunkban elfogadni!

Az ösztöndíjat kapott hallgatók névsora a következő oldalon olvasható.

Gólyabál

Az idei gólyabál november 12-én lesz.

InfoCentrum

http://impulzus.sch.bme.hu/hk/ic/

Érdemes ide ellátogatni... Ugyan az oldal még fejlesztés alatt áll, de már így is sok hasznos információval szolgál (ha pedig neked vannak ZH- és vizsgasoraid, akkor itt megoszthatod másokkal). Többek között a régi ZULU-féle segédletek egy része is elérhető innen (a ZULU anyagai ismét elérhetők az előző szerveren bekövetkezett adatvesztés után, az IC-n csak hivatkozás van erre).

Ösztöndíj

A kifizetési dátumok:
szeptember 30.: "nulladik kifizetés" (elmúlt féléves szoctám + ösztöndíj)
október 14.: szeptemberi + októberi ösztöndíj + szoctám
november 4.: novemberi ösztöndíj + szoctám
december 2.: decemberi + januári ösztöndíj + szoctám
december 21.: maradvány (ha lesz)

Az idei ösztöndíjtábla megalkotásával sajnos megint nem volt egyszerű dolga a HK-nak. Ugyanis a Dékáni Hivataltól kapott adatbázisban még a régi módon számított ösztöndíjátlagok voltak benne (vagyis ha valaki 40 kreditnél többet vett fel, akkor beszoroztak egy felvett/teljesített korrekciós tényezővel, amivel csökkent az átlag - bár ezt a szabályt már eltörölték). Mivel nem akartunk ezekkel az adatokkal dolgozni, sajnos még az is kétségessé vált, hogy az október 14-es kifizetés nem fog csúszni.

Szerencsére azóta megszületett az ösztöndíjtábla, amit a keretben láthattok. Mind a négy homogén hallgatói csoport tagjai azonos átlagra ugyanannyi ösztöndíjat kapnak. Akik az előző félévben műszaki informatika alapképzésben vettek részt, 2.8-as átlagtól kapnak ösztöndíjat, villamosmérnöki alapképzésen ez az átlag 2.2. Szakirányon az informatikusok 4.2-es, a villanyosok 4.0-ás átlagtól kapnak pénzt. Az 5.0 feletti átlagok esetében tizedenként 800 Ft-tal emelkedik az ösztöndíj.