Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Siemens támogatás

IAESTE Hungary

"Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete"

Bemutatkozik a Sport reszort

Sokat éltél vidéken és nem fejlődött ki az agyad!

HK news

"Sikerrel zárult le a 2000. évi hallgatói képviselő-választás, ..."

Néhány gondolat a hitről

"Mégis, miért hiszek inkább az axiómákban...?"

Csajozás a Villanykaron – Női szemmel

Pályázat külföldi szakmai gyakorlatra

Budavári Schönherz Stúdió

10 év

"A Fekosz idén 10 éves."

Budavári Schönherz Stúdió

A BSS a Ház egyik legnagyobb múlttal rendelkező szakmai köre. Alapítói 1962-ben, még a Vári Koleszban alapították házi hangadások sugárzására.

A jelenlegi stúdióban azonban ma már a videótechnikán van a fő hangsúly. A "videó" annak idején a Magyar Televíziótól örökölt közvetítőkocsival (Bedford) és EMI kamerákkal kezdődött, bár ezeknek az eszközöknek jó részét azóta odaadtuk az Ipari Múzeumnak.

A BSS ma az ország talán legjobban felszerelt egyetemi stúdiója. A videóadások elkészítéséhez egy komplett S-VHS technika áll rendelkezésre, öt stúdió- és két riporterkamerával, egy teljes S-VHS és egy non-lineáris editálórendszerrel. Az elkészített műsorok a kollégium zártláncú RF hálózatán kerülnek sugárzásra, a kollégisták nagy örömére.

Külső felkérésre is készítünk adásokat, közvetítéseket és egyéb munkálatokat. Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Televízió egyre több ifjúsági műsorában szerepelnek anyagaink. Számos fesztivál koncertjeinek és előadásainak rögzítésére kértek már fel minket, és mivel az ajándékba kapott közvetítőkocsiba sikerült a mai technikát is betelepíteni, ezért szükség esetén az ország bármely területére el tudunk jutni. Rögzítettünk már színhazi előadást, önkormányzati gyűlést, MATÁV díjátadást. Többször készítette a stúdió a Z+ különböző produkcióit is.

Adásaink színvonalának javítása érdekében tanfolyamokat szervezünk, amelyek a résztvevők szakmai fejlődését segítik. Rendszeresen indítunk kamerakezelői-, videotechnikai- és filmkészítő tanfolyamokat. Mindhárom tanfolyamtípus házilag szervezett, és képzett szakemberek tartják. A tanfolyamok nyitottak az egész kollégium számára, és természetesen ingyenesek.

A stúdiósok minden évben szerveznek stúdiós kirandulást is, melynek keretében az egész stúdió felkerekedik és meglátogatja a vidéki rádió- és televízióstúdiókat. Ezen eseményre a már végzett stúdiósok is szívesen eljönnek.

A szakmai munka a tapasztalatok alapján nagyon jó alapozást jelent. Azok, akik a stúdió tagjaiként végezték el az egyetemet, többnyire ezen a területen is ragadtak és általában a körzeti adók és kábeltelevíziók munkatársaiként helyezkedtek el.

Rádióadások

Amint belépsz a kollégiumi szobába, hamarosan fel fog tűnni a falon levő hangszóró-szerű szerkezet. (Mi faliqtyának hívjuk.) Hozzáértő műszaki ember rövid vizsgálódás után talál a szerkezeten egy kapcsolót és egy hangerőszabályzót. Ezután már semmi nem választ el attól, hogy működésbe hozd a szerkezetet.

Ha szerencséd van, akkor megszólal rajta valamelyik országos rádió adása. Ha még nagyobb szerencséd van, akkor a mi szerkesztett adásunkat hallgathatod. Ennek valószínűségét úgy tudod növelni, hogy hétköznap (vasárnaptól szerdáig) este 8 és 11 között kapcsolod be a faliqtyát. A hét minden napján másik társaság csinálja az adást, így a műsorok mind tartalmilag, mind zeneileg meglehetősen különböznek egymástól. Talán egyetlen közös, hogy a résztvevők bármikor szívesen fogadják a véleményedet, hozzászólásodat. A 123-as kollégiumi telefonmelléken kapcsolódhatsz be az adásokba, itt közölheted zenei kívánságodat is, és a rejtvények, feladványok kérdéseire is itt válaszolhatsz.

Ha nincs szerencséd, az azt jelenti, hogy este 11 és reggel 1/2 8 között kapcsoltad be a faliqutyát. Ilyenkor ugyanis - akár be van kapcsolva, akár nincs - csöndben van a szerkezet. Reggel 1/2 8-kor azonban kezdetét veszi a fél órás ébresztőadás, amely nem csak azt próbálja elérni, hogy vidáman ébredj, hanem fontosabb információkkal is szolgál (időjárás-előrejelzés, kollégiumi hírek). Ehhez nem kell mást tenned, mint este bekapcsolva hagyni a faliqtyát. (Ne aggódj, elaludni semmiképpen nem fogsz, mert ha véletlenül még sincs szerkesztett ébresztőadás, akkor valamelyik országos rádió fog megszólalni 1/2 8-kor).

Azt, hogy pontosan mikor milyen adás van, a BSS faliújságról tudhatod meg, amely a kolesz földszintjén, a nagyterem felőli két lift között van.

TV adások

Minden szobába be van vezetve egy házon belüli RF hálózat, és némelyik emeleten van TV szoba is. A TV készülékeket egy bizonyos csatornára hangolva a Stúdióból sugárzott adást foghatod. Általában a képújságot láthatod, mely nagy részben a kollégiumon belüli eseményekről tájékoztat.

Csütörtök esténként 8-tól 10-ig szerkesztett adást láthattok, Híradóval (benne a kollégistákat érintő egyetemi és kollégiumi témákról szóló riportokkal); élő vitaműsorral; híres vagy érdekes embereket bemutató beszélgetésekkel; és az elmaradhatatlan Sörrejtvénysorral. Az adás tartalmáról a BSS faliújságon találsz információt. A szerkesztett adás nélkül való estéket filmek vetítésével töltjük ki.

A BSTV közvetít illetve felvételt készít a kollégium és az egyetem főbb eseményeiről (pl. Qpa, Fesztivál7, Küldöttgyűlés stb.).

Ha érdekel a hang- és videotechnika, ha tagja akarsz lenni egy jó körnek, akkor mindenképpen látogass el a BSS-be. Minden érdeklődőt szívesen várunk.