Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A csapból is ez folyik!

"Igazából ennek az ügynek nem kéne ilyen undorítónak lennie."

Impresszum

Interjú Dr. Veszely Gyula tanár úrral

Tapasztalatszerzés, bulik, AIESEC

"Beépülsz a rendszerbe..."

Eltűnt egy dal

"...úgy fejeződött be a NoHAB-ok pályafutása, ahogy elkezdődött: egy gyorsvonattal."

Útmutató "karriertanácsok pályakezdő diplomásoknak"

A cégek sem a pályakezdőket keresik manapság, hanem a fiatal, de már tapasztalattal rendelkező diplomásokat, akik már valahol bizonyítottak, ismertek a képességeik, a szükséges (át)képzésük rövidebb ideig tart és költséghatékonyabb.

Köszöntő

Mikor kerestünk egy szervezőt, hogy megkérdezzük, pontosan mi is ez, akkor egy hölgy büszkén húzta ki magát, s mutatott rá melleire, hogy olvassam el a pólóján virító "Őszi Fesztivál" feliratot.

Egy kis irodalom

Cím nélkül, Acélemlék, Bolond vagyok, Balaton, Cím nélkül 2., Különleges vagy...

Bolt++

"A "Hogyan legyünk gazdagok?", a "Sikeres élet titkai" és a "Hogyan érveljünk gyorsan és hatásosan?" című munkák bestsellerek lettek, íróik pedig egycsapásra meggazdagodtak. Az Impulzus sem maradhat ki ebből az üzletből, így egy tanulmányt készítettünk..."

Én is csak azt mondom, amit Ikarosz
mielőtt szárnyaival a mélybe zuhant:

Kalandra fel!

1506. május 20-án Valladolidban (Spanyolország) a Calle Magdaléna egyik házában halt meg Amerika felfedezője, az Óceán admirálisa, Don Cristobál Colón, akit mi Kolumbusz Kristóf néven ismerünk. A felfedezéstörténet legnagyobb felfedezőjének tartják számon még akkor is, ha később megállapították, hogy a normannok vagy ötszáz évvel korábban jutottak el Amerikába, mint Kolumbusz. A normann felfedezéseknek azonban semmi következménye nem volt sem az amerikai indiánok, sem az eszkimók, sem az európaiak számára. Kolumbusz felfedezése világtörténelmi jelentőségű, mert majdnem kétszeresére tágította az ismert világot.

Hosszú és küzdelmes utat járt meg Kolumbusz, a genovai takács fia, járta a Földközi-tengert, megjárta Angliát, Írországot, Madeira-szigetét, az Azori-szigeteket, és hajózott Guinea partvidékén is. Úgy is mondhatnánk, hogy igazi világjáró volt, szívesen láttam volna a VJK-ban, s tarthatott volna egy-két diás élménybeszámolót. De hát egy picit lemaradtunk. Sebaj.

Az ő és a kortársai emlékére készítettem ezt a rejtvénysort:

1, Ki volt az a Tengerész Henrik, mi jót csinált, és mi volt a születési anyakönyvi kivonatba beírt neve?

2, Mi volt Kolumbusz Kristóf három hajójának a neve, amelyekkel 1492. augusztus 3-án reggel 8 órakor felszedték a horgonyt, s elindultak, hogy megtalálják Indiát?

3, A XV.század végén kiadott tordesillasi szerződésben a még felfedezetlen és a felfedezett területeket felosztották a portugálok és a spanyolok között. Hol és hányadik hosszúsági foknál húzodott ez a határ?

4, Ki fedezte fel Brazíliát, mikor, és hova indult el valójában, miközben véletlenül akadt a horgára ez a nem hétköznapi zsákmány?

5, Ki fedezte fel a Csendes-óceánt, és mikor? (Nagy karrier volt, rá négy évre lefejezték)

6, Mi az a Déli-tenger (mar del Sur), és hol található? (Vigyázat! Azóta más a neve!)

7, Hogyan fedezték fel a Golf-áramlatot?

8, Francisco Orellana mikor hajózta végig elsőként az Amazonast?

9, Magellán hány hajóval vágott neki a Föld megkerüléséhez, és mi volt ezeknek a nevük?

10, Mik azok a Trollok, és hol fordulnak elő igen nagy számban?

Beadási határidő: március huszonnyolc vasárnap éjfél.

Jó időtöltést!

Sipos Csaba