Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Fejezetek az Izland-expedíció naplójából

Sport-totó

"x"

The Gathering: Mandylion

Bor, igény, kultúra

Fürgerókalábak...

Kapok szocpontot

"Cumisüvegem csak nekem volt, tizenhét testvéremnek nem jutott."

Fesztivál 7

Teleki Réka

EHK-tükör

"Dübörög a demokrácia ..."

Jegyosztás SZIF-es módra

Diákközpont

Az egyetem ma már nem ugyanazt jelenti, mint húsz-harminc éve. Ma már nem a szakirányú oktatás az egyetlen cél, hanem a hallgatók minél szélesebb körű képzése. Ahhoz, hogy az ember jó mérnök legyen, ma már nem elég, hogy tudja a mechanikát, ismernie kell a management alapjait, és az sem árt, ha a jogi alapokat is elsajátítja. Ezen felül az oktatáson kívüli élet minél hasznosabb eltöltésével fel lehet készülni arra, hogy a diploma megszerzése után könnyedén vegye a munkahelyi akadályokat. Erről és a Diákközpont (DIK) szolgáltatásairól beszélgettünk Wintermantel Zsolttal (képünkön), a Diákközpont igazgatójával.

Az egyetem vezetésének egyre jelentősebb érdeke, hogy törődjön hallgatóival, és az általa biztosított hallgatói szolgáltatások színvonalát emelje. Ezen okok már elegendőek voltak ahhoz, hogy egy átfogó szervezeti egységben álmodják meg a jövőt, és ez nem más, mint a Diákközpont. Itt fogják egybe azokat a szolgáltatásokat, programokat, szervezeteket, amelyek már több éve segítik egyetemünk és más felsőoktatási intézmények hallgatóit. Még az első szülinapot sem ünnepelték meg, de már most is számos szolgáltatást működtetnek, és rengeteg elképzelésük van a jövőt illetőleg. A hallgatók már felvételük előtt kapcsolatba kerülhetnek velük is a Nyílt Napon, ahol megismertetik őket a felvétel rendszerével, az oktatás profiljaival, és mindazzal, amire kíváncsiak a leendő elsősök. Ha valaki eljutott a diplomáig, és semmi ötlete sincs, hogy merre tovább, érdemes felkeresnie a DIK berkein belül működő Karrier Központot. Itt biztosan összehozzák egy neki megfelelő céggel. Ha valakinek a hazai keretek sem elegendőek, akkor a külföldi tanulmányút, félév-áthallgatás megpályázásánál a Részképzés tanácsadó iroda nyújt segítséget. Az irodában kapott helyet a Soros Alapítvány által támogatott Amerikai Továbbtanulási Központ is. A Diákközpont olyan segítő szolgáltatást is indít, melynek alapvető célja és feladata, hogy a hallgatóknak szinte minden nehéz helyzetben legyen hová fordulniuk, számukra biztonságot adjon, a tanácsot kérőket továbbsegítse egyetemi tevékenységükben, saját életútjuk építésében. A Diáktanácsadó három fő területet foglal magába: tanulmányi tanácsadás, karrier-tanácsadás, illetve életviteli, pszichológiai tanácsadás.

Mindezek mellett a Diákközpont a kulturális élet terén is nyújt szolgáltatásokat. A Kulturális Titkárág célja, hogy a tanulás mellett rendszeres és színvonalas programokat kínáljon. Működteti a Műegyetemi Vegyeskórust, a Szimfonikus Zenekart, valamint a Szkéné Színházat, amely mára szinte az egyetlen színházszerűen működő egyetemi színpad. Szolgáltatásai körébe tartozik az R-Klub, a balatonlellei tábor és a gödi Fenyőliget-Szálló fenntartása. Foglalkoznak albérlet-közvetítéssel is, ami mindkét fél számára ingyenes, és sajnos egyre több szükség is van rá, mert a hallgatók száma növekszik, de a kollégiumi férőhelyek száma nem.

A kulisszák mögött...

A Diákközpontban működnek különböző jogi személyiséggel bíró diákszervezetek is, ilyen például a BEST, az IAESTE és a BME Management Szakkollégium. Számukra az egyetemi szabályok szerint biztosít infrastruktúrát a Diákközpont.

A Diákközpont munkatársai közalkalmazotti viszonyban dolgoznak, nagyon kicsi bérkeretek között. Aki hosszabb ideje dolgozik itt, azt tulajdonképpen a lelkesedés, a kapcsolatrendszer, a tapasztalatszerzés és a siker motiválja. Nemrég ment el egy munkatárs, a sok munka és az alacsony fizetés miatt (35 000 Ft volt a bruttója). A Diákközpont jelenleg az egyetemen belül leosztott állami költségvetési támogatásból, az alapszolgáltatásokból származó bevételekből és pályázatokból él. A pályázatokból megszerzett pénzt többnyire valamilyen konkrétan megnevezett projektre, vagy program finanszírozására lehet fordítani (például sikerült az egyetemi hallgatói sportra is kb. 2 millió Ft-os összeget megpályázni).

Az egyetem idén a költségvetésében megszavazott 51 millió Ft-ot költ ifjúságpolitikai célokra. Ebből 21 millió Ft-ot költenek a HÖK feladatok ellátására, amiből 10 millió Ft-ot a kari Hallgatói Irodák közt osztanak szét működési költségek támogatására. 2-3 millió Ft-ot költenek évente az öntevékeny körök, kulturális körök és a sport támogatására, további 2-3 millió Ft-ból fedezik a kari lapok nyomdaköltségeit is. A fennmaradó 30 millió Ft-ból kell a Diákközpont szolgáltatásait, és programjait működtetni, infrastruktúráját fenntartani, ebből fedezik az irodaköltségeket, az egyes tagszervezetek költségeit az Egyetemi Hallgatói Képviselet döntésétől függően. Szintén ebből a pénzből működik a Diáktanácsadó, a Lellei Ifjúsági Tábor, kiadványokat készítenek (Csatlakozó, Útravaló) és végezetül, de nem utolsó sorban működtetik a Kulturális Titkárságot is.

Viki & Ts. Co.