Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Elnök úr

"... olyan elnökre lenne szükség, aki ezt az áldatlan állapotot megszakítja és konszenzusra képes."

2003-as rendezvénynaptár

ÚjVár, Táncklub, Banális és a többiek.

Mi is az a kétlépcsős képzés?

A bolognai folyamat és következményei.

HK news

Sporthírek

November 2-án következett a schakkverseny. Nagyon jó hangulatban zajlott, sikerült egypár új tagot elcsábítani a hétfő esti foglalkozásokra, nagy örömünkra nemcsak schönherzesek vettek részt a rendezvényen, hanem külsősök is szép számmal.

Sporthírek

Powered by Schönherz DSK

36. Magyar Filmszemle

Tavaly a Filmszemlén jó filmeket láttam. Idén nem. Idén szórakoztató filmeket láttam. A világ változik, és már a celluloid sem örök.

Korsóavató Szakestély

Alkoholfogyasztás hatásai a gólyára, a rácsszerkezetek változásai és a termikusan aktivált folyamatok.

Hopp Ferenc Világjáró Klub

Rövid hírek

Jön! Jön! Jön!

A Kreditrendszer

Az Egyetemi Tanács egy korábbi határozata alapján 1993 szeptemberétől a Budapesti Műszaki Egyetemen felmenő rendszerben bevezetésre kerül a kreditrendszer, amelyet Nyugat-Európában széles körben alkalmaznak, s amely lehetővé teszi az egyetemi tanulmányok rugalmasabb elvégzését.

A kreditrendszer lényege, hogy az oktatás nem egy szigorúan megszabott tanterv szerint folyik. A hallgatónak lehetősége van bizonyos határok között megválogatni, hogy milyen tantárgyakat és azokat milyen sorrendben kívánja hallgatni, valamint azt is, hogy egy félévben hány tárgyat tud megtanulni.

A tehetségesebbek gyorsabban elvégezhetik az egyetemet, a gyengébbek pedig lazábbra foghatják a tempót. Nem kell évet ismételni amiatt, ha valakinek nem sikerül valamelyik vizsgája. S nem kell emiatt újra tanulnia azokat a tárgyakat, amelyekből sikeresen teljesítette a félévi követelményeket. A hallgatók tanulmányainak alakulását egy pontrendszerrel követik. A diploma megszerzéséhez megadott témakörökből megfelelő pontszámot kell összegyűjteni.

A kreditrendszert már több felsőoktatási intézmény bevezette, s jelenleg folyik a BME-n is a szabályok kidolgozása. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a gondok lesznek abból, hogy a rendszer túl feszes, hogy a tantervi kötöttségeket nehezen lehet oldani.

Az sem egészen tisztázott, hogy miként lesz a kreditrendszerben a tanulmányi ügyek szabályozása. Amíg ugyanis nincs felsőoktatási törvény, addig a jelenlegi miniszteri rendelet (21/1986. /VIII.31/MM) alapján az évismétlésektől eltekinteni nem lehet – hogy csak egy problémát ragadjak ki a sok közül. A felsőoktatási törvény pedig csak annyit említ, hogy a törvény keretei között az oktatási intézmények maguk alkotják meg a szabályokat. Félő, hogy ha minden egyetem, sőt minden kar egyénileg szabályoz mindent, akkor a kreditrendszerből adódó átjárhatóság a különböző intézmények, karok és szakok között pusztán elvi lehetőség marad.

K. Zs.