Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Pótkupák és társaik

Fürgerókalábak...

A Microsoft segít a tanulásban!

Az előadások egy kb. egy órás bemutatóból állnak, és utána baráti légkörben, tea mellett tetszőleges témában lehet kérdéseket feltenni, beszélgetni. Jelen esetben lehetőség volt egy picit kézbe venni és kipróbálni a TabletPC-t.

Árlista

Ne mondja rám senki, hogy nem vagyok elég okos...

Alkony

"...a természet alapjában véve unalmas."

Megrovást kapott felelős kiadónk

Élő olimpikon

A Villanykar új virágai

Kari BME ösztöndíjasok

"Omega – @" kategória, jutalmuk 21000 Ft

VIR, KIR és egyéb hárombetűsök

A KIR meg a VIR sokkal több, mint amit az ember először gondol róla, egy csomó adminisztratív funkciót lát el, amiknek a megvalósítása folyamatos feladat.

Az egyetemen szerzett tudás konvertálható

Egy évvel ezelőtt, 1992 februárjában röppent fel a hír, hogy magyar mérnökök is kaphatnak euromérnöki diplomát, s hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen (Technical University of Budapest) szerzett tudás konvertálható.

Elsőként olyan kimagasló személyek vehették át euromérnöki diplomájukat, mint dr. Ginsztler János professzor, az EMMNB elöke, dr. Michelberger Pál akadémikus, egyetemünk, a Budapesti Műszaki Egyetem (Technical University of Budapest) jelenlegi rektora, dr. Pungor Ernő akadémikus, (nem pénz)tárcanélküli miniszter, az OMFB elöke, és rajtuk kívül sok neves ipari szakember; tehát: miniszterek, akadémikusok, a tudomány doktorai, valamint hosszabb ideje az iparban tevékenykedő neves szakemberek. Közülük a legfiatalabb is elmúlt 40 éves, nagyrészük azonban 60 év fölött jár, talán nem is emlékeznek arra, hogy mikor ültek utoljára egyetemünk padjaiban.

Az euromérnöki diploma megszerzésének feltétele érettségi (SIC!) valamint egyetemi diploma, legalább egy idegen nyelv ismerete, ezenkívül szakmai és etikai követelményeknek is eleget kell tenni. Például az euromérnöki címre pályázónak rendelkeznie kell legalább két év szakmában eltöltött gyakorlattal (érdekes, a tudás mérőszáma itt nem kilogramm, hanem kilosecundum), valamint kell egy ajánló egyesület, amely szakmai-etikai garanciát vállal. Tehát leghamarabb 26 éves korban lehet pályázni. A pályázatokat folyamatosan lehet benyújtani.

Végigtekintve hazánk euromérnökeinek listáján csupa nagy nevet láthatunk, elismert szakemberekét. Érdekes módon valahogy mintha nem állnának ott tömött sorokban egyetemünk néhány éve végzett hallgatóinak nevei, de ugyanez elmondható az egyetemünkön évek óta oktató tanársegédekről, adjunktusokról is. Ilyen módon felmerülhet a kérdés, hogy az euromérnöki diploma valóban az egyetemen szerzett tudást ismeri-e el. Miért pont azt? Mert esetleg kétségek merülnek fel az emberben, hogy professzoraink euromérnöki diplomája akadémiai illetőleg doktori tevékenységüket, netán érettségi bizonyítványukat (talán mind a makói gimnáziumba jártak(?)), általános (elemi) iskolai záróbizonyítványukat, vagy mi az istent ismer el.

Kincses Zsolt