Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Tévedések tragikomédiája

Ballada

"Ifjonti szíve emésztő lánggal ég..."

Rajzer Attila

Medveczki Gábor (medu)

Real-time áramszünet

"Csönd, az van."

Interjú Kokas Zsolttal

Egy villanykarosnak regénye jelenik meg. Egy ismerősnek kiadják a könyvét. Egy szerkesztőségi tag írása jelenik meg többezres példányszámban. Ezekből az okokból már egy is elég ahhoz, hogy interjú készüljön az illetővel.

"Levlistánk gyöngyszemei" sorozatunk bemutatja...

Moszkva tér

Rövidhírek

Gólyabál

Levelezzünk!

„Szia Kedves Idegen!"

Levélváltás

IMPULZUS szerkesztősége
Hadnagy László főszerkesztő

Tisztelt Szerkesztőség!

Az IMPULZUS XX. évfolyam 1. számának 7. oldalán cikk látott napvilágot "Pénteki Buli" címmel. Magával a cikkel nem kívánunk foglalkozni – legyen az a KKB dolga, hogyha érdemesnek tartja, hogy az abban található tárgyi tévedésekre reagáljon. Annál inkább érdekes volt számunkra a cikkhez fűzött "a szerkesztő" aláírással jegyzett kommentár, annak is különösen egy mondata: "... a fentiek csak egy részét képezik azoknak az aggasztó folyamatoknak, melyeket az utóbbi időben a kollégium vezetése indított el, amelyek a korábban oly élénk kollégiumi közélet elsorvadásához vezethetnek." Túllépve azon, hogy a kollégium vezetését vádolni az idézetben felsorolt folyamatok elindításával talán nem túl megalapozott kijelentés, és nem belemenve abba a vitába, hogy vajon most élénkebb-e a kollégiumi közélet, vagy mondjuk egy éve, két éve volt, egy tárgyra szeretnénk koncentrálni. Úgy találjuk, hogy a kommentár megfogalmazása meglehetősen homályos, igazából nem fedi fel, hogy mire alapozza a szerkesztőség a jelzett kommentárban kifejtett véleményét. Tény, hogy maga a kommentár is inkább kérdésfelvetésnek szeretné magát feltüntetni, véleményünk szerint azonban a nagyon ködös, nagyon általános állításoknak és a hangulati elemekre appelláló kezdő mondatnak köszönhetően ezen a feladatán messze túlmegy. Mivel mi mindhárman a kollégium vezetői voltunk az "utóbbi időben" (sajnos a szerkesztőségi írás e ponton is homályos, nem tudtuk azonosítani, hogy ez az időhatározó melyőnket illet), szeretnénk, ha konkrétabban is választ kaphatnánk arra a kérdésünkre, hogy melyek azok az általunk (utódaink által?, elődeink által?) elindított folyamatok, amelyek a fentebb írt szomorú eredményre vezetnek (vezettek, vezethetnek majd). Reméljük, hogy kérdésünk a szerkesztőségnek is alkalmat ad arra, hogy véleményét a megjelentebbnél konkrétabb formában is kifejthesse.

Budapest, 1992. november 18.

Dénes Ferenc
volt KKB titkár (1990-91)

Drajkó László
volt KKB titkár(1989-90)

Nagy Lajos
volt KKB titkár (1987-89)


Tisztelt Dénes Ferenc, Drajkó László és Nagy Lajos!

Rendkívüli megtiszteltetés az Impulzus számára, hogy három, a kollégiumért oly sokat tett és ezért méltán elismert személyiség levélben fordult hozzánk.

Sajnos a levél témája már nem ad ekkora lelkesedésre okot. De lássuk, mi is történt!

Múltkori számunkban megjelent egy cikk "Pénteki Buli" címmel, melynek szerzője a KKB (természetesen a jelenlegi) egyik döntését kritizálta. Beszélgettem a cikk írójával, valamint rajta kívül még másokkal is, akik valamennyien a KKB számukra nem megfelelő döntéseire panaszkodtak. Ilyenkor két eset lehetséges: vagy valóban hibásak ezek az intézkedések, vagy pedig szükségből meghozott népszerűtlen döntésekről van szó, amelyeket viszont ekkor nem a megfelelő módon (korrekt információátadás, háttérmagyarázat, esetleges könnyítések ismertetése stb.) hozták az érintettek tudomására. Hogy mi az igazság, azt az egyik fél meghallgatásával nem lehet eldönteni, viszont a vita kezdeményezéséhez a véleményt ismertetni kell.

Az a bizonyos szerkesztői megjegyzés (melynek elkövetésével személyesen engem lehet vádolni) tulajdonképpen ezt a vitára felhívást tartotta céljának. Az idézett mondattöredék valóban elég kemény és könnyen lehet, hogy túlzó, ám az nem a szerkesztőség és nem is a saját véleményem, hanem beszélgetőtársaimé. Ez egyébként a cikkbeli – a levélben nagyvonalúan csak három ponttal jelzett – "Sokak szerint (akik közvetlenebbül is érintve vannak az ügyben)" kitételből is látható. Ugyanakkor az idézett szerkesztői megjegyzés utolsó mondatában ígéretet tettem arra, hogy a fenti vélemény megalapozottságának utánajárunk. Ennek első része a jelen számunkban olvasható interjú Radnóti Tiborral, a KKB egyik tagjával.

Ugyanakkor el kell ismernem, hogy a vita tárgyát képező pár sor nem volt szerencsés ebben a megfogalmazásban, hiszen akár sértő is lehet az érintettek (sőt, mint a fenti levélből látható, a nem érintettek) részére is. Éppen ezért ígéretet teszek arra, hogy a jövőben törekedni fogunk a diplomatikusabb megfogalmazásokra, annál is inkább, mert nem szeretnénk, ha az Impulzus kevésbé lényeges dolgokról szóló, ám annál véresebb viták színtere lenne.

Végezetül, szeretném megköszönni a levélíróknak, hogy egy olyan hibára hívták fel a figyelmünket, amelynek kijavításával az Impulzus még több ember számára válik korrekt és megbízható információforrássá.

Budapest, 1992. november 22.

Hadnagy László
főszerkesztő