Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Irodalomóra helyett

Ajánló

Fejérvári Bence (Bentse)

Behind the tree and under the snow

Kívül az időn

Fél hat, felkelek, felcsatolnám a karórám – és nem működik.

(Hogy) az a csodálatos ATX-ház...

"...kezd vele tele lenni elég sok mindenem..."

Ismét itt az idő, válasszatok!

Fontos tehát, hogy a Hallgatói Képviselet időben, és megfelelően fel tudjon állni, meg tudja kezdeni működését. Fontos, hogy ebből ti is kivegyétek a magatok részét, azaz gyertek el szavazni, döntsetek arról, hogy ki harcolhat majd egy évig értetek.

Music News

SPOT

Temetés

"Szegény elhunyt most ugyan kicsit kellemetlenül érzi magát ..."

Értekezés az időről

Milyen jövőt mutat egy jövőbelátó gép, és meg lehet-e azt változtatni?
Látom a jövőmet – meg tudom változtatni: nem lehet! A változás utánit látod! De ha nem nézted volna meg, akkor honnan tudod, hogy meg kell valamit változtatnod? A jövőbe látással már eleve megváltoztatod a jövőt? Elfelejted, hogy ellenállni akartál a sorsnak?
Időugrás: mi van, ha visszamennék az időben és azt mondanám magamnak, hogy semmiképpen ne menjek vissza az időben?!

Filmekben: tönkreteszik a jövőt, mert valamit elpiszkálnak a múltban: ez szerintem képtelenség: ha egyszer már valaki a múltban valamit megtett – függetlenül attól, hogy a jövőből jött-e vissza vagy sem – akkor az megtörtént és kész. Amikor ő azt a múltban megtette, akkor végleg lehetetlenné tette egy olyan jövő eljövetelét, mely előtt az adott dolog nem történt meg. Pont a fenti ok miatt az is lehetetlen, hogy valaki utólag visszamenjen a múltba és visszacsinálja a dolgokat (pl. lebeszélje róla), mert akkor már meg sem történhetett volna.

A jövőbe ugrással kapcsolatban szerintem nem merül fel ilyesfajta gubanc.
Mi van, ha az a jövő, amit a jövőbelátó lát, csak egy lehetséges jövő? (Lásd Csillagok Háborúja: a jövő mindig mozgásban van) Vagyis a jóslat nagy valószínűséggel bekövetkezik, ha senki nem tesz ellene semmit.
Ha látnám a jövőmet, akkor el tudnám kerülni a bajokat. Szerintem ez sem működhet, csak ha a fenti "lehetséges jövő elmélet" érvényes, hiszen különben az, amit a jövőbe látó látna mindenképpen bekövetkezne. Tehát már azt az állapotot látná, amely az esetleges módosítás után fennáll. Persze itt megint ellentmondásba keverdhetünk: Tegyük fel hogy azt derítem ki a jövővel kapcsolatban, hogy fogok-e módosítani rajta, és utána csak azért sem azt teszem...

Lehetséges volna, hogy az időben ugrani csak előre lehet, míg ugrás nélkül látni csak a múltat lehet?
– A múltba ugró nem képes változtatni, olyan, mint egy szellem? :)

Kristóf