Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Impresszum

Interjú Dr. Pongor György tanár úrral

HK news

Az ösztöndíjosztás elveiről, beszámoló a szakirány-besorolásról, KBME és Kari Jutalom pályázatok, egységes BME rövidítés, és természetesen Veszely for president!

A jegyzetboltban mindig hallani valami érdekeset

Játék

Húsz PC a Schönherznek

Boszorkány II.

Nyomdatörténeti barangolások

Ma már többnyire csak a régi idők emlékét őrzik a betűszekrények a nyomdákban. Nem szabad viszont elfelejtenünk, hogy azok az apró kis ólomdarabok és a többi fa és fém nyomdai eszköz segített bennünket, hogy eljussunk oda, ahol ma tartunk.

Só, ami só: ennek a sónak más az íze!

Jövőpárti este

Néhány gondolat a modulrendszerről

Mint bizonyára tudjátok, a mostani első- és másodéves hallgatók az 5. félév után ún. modulrendszerben fogják tanulmányaikat folytatni. Ez azt jelenti, hogy az addig egységes tantervet felváltja egy, a választott modulokhoz alkalmazkodó rugalmasabb oktatás. Legalább is az eredeti elképzelés így szólt. Október végén volt szerencsém részt venni a Dékáni Tanácsban, ahol Selényi prof. úr elmondta, hogy mi az aktuális elképzelés ebben a tárgyban. E szerint 16 főmodulból kell minden hallgatónak kiválasztani egyet, 24 vagy több "B" modulból szintén egyet. A főmodulok a mérnöki alaptudást hivatottak képviselni, a "B" modulok a kiegészítő, látókörszélesítő funkciót kapnák. Eddig a pontig nem is volt gondunk a rendszerrel, hanem hamar kiderült, hogy a főmodulok létszámát úgy akarják megszabni, hogy az pontosan megegyezzen a hallgatói létszámmal, azaz úgymond "föl akarnak tölteni" minden modult. Ez azonban egyrészt azt eredményezi, hogy a hallgatóknak kb. 1/4-1/3 része tanulhat az általa választott modulban, a többiek a másodsorban vagy harmadsorban választott tárgyakat kénytelenek tanulni, illetve lehet, hogy olyat, amelyet egyáltalán nem akartak választani. A javaslat háttere mindenkinek világos. A tanszékek megriadtak a versenyhelyzettől, félnek a valós megmérettetéstől. Hiszen egy szabad rendszerben az évekig kis érdeklődést vonzó műhelyek visszafejlődnek, ezzel helyet adnak a versenyképesebb társaiknak. A múlt héten részt vettem egy nemzetközi oktatási, kutatás-fejlesztési konferencián, ahol körbeérdeklődtem a fejlődő és a fejlett országok egyetemein követett gyakorlatról. A demokratikus országokban működő egyetemek alapeleme a tanszékek, műhelyek versenye. És ez az, amit mi a haladás nevében, a modern oktatás zászlaja alatt ki akarunk zárni az életünkből. Mindenesetre a Hallgatói Képviseletnek jó időre meg van határozva a teendője a modulrendszerrel kapcsolatban. Minden energiánkal megpróbáljuk elérni, hogy egy rugalmas, a hallgatói érdekeket is figyelembe vevő rendszer szülessen meg. Remélem nem vagyunk egyedül, számíthatunk a haladó szellemű oktatókra is, akik felismerik hogy hosszútávú stabilitást csak egy jól megtervezett oktatási rendszer jelenthet, amely nem csak a hallgatói szférába engedi be a megmérettetést és a folyamatos versenyt.

- Radnóti Tibor -
Hallgatói Képviselet