Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Új lehetőségek az űrben

Lézershow, mutatványos, tűztáncosok, óriásfilm, kvízjáték a polgármesterrel, s az elmaradhatatan beszédek.

QPak

Túlélési útmutató

EHK-tükör

"Dübörög a demokrácia ..."

"Célunk az, hogy az emberek jól érezzék magukat"

Sok a várakozási idő, ezzel sajnos nem tudunk mit csinálni. Jelenlegi kapacitásunk a maximális, három nagy és három kicsi szendvicssütőt használunk, folyamatosan van kenyér a sütőben, folyamatosan készítjük a szendvicseket.

Eltévedni jó dolog

"Lesz egy hótúránk várfoglalással, meg eltévedéssel."

Itt a BSS!

Rövid hírek házunk tájáról

"Feltörték a Balut!"

Schönherz Hegymászó Kör

Néhány adalék...

...a villamosmérnöki és informatikai tudományok poétikai előzményeihez Füstöss László tanár úr tollából.

Internyet

avagy Linux rulez, Bill gatez

Ömlik a süket duma az Internetről a TV-ben, rádióban, újságokban – egyszóval már egy ideje az a menő, aki az "információs szupersztrádáról", World Wide Web-ről pofázik állandóan. Persze, úgy igazán senki sem ért hozzá. (Egyedül mi. :))

Ha már bekerültél az egyetemre, nagyszerű lehetőséget kapsz arra, hogy hasznot húzz az Internetből. Ami pedig igazán fontos: néha (kis túlzással) egyetemista léted függhet attól, hogy eligazodj rajta. Egyébként különösen a koleszban lehet olyan nagy gyakorlatra és szakértelemre szert tenni ebben a témában, ami itthon egyedülálló. Annak idején, mikor mi, most N-ed évesek idejöttünk, még eléggé gyerekcipőben járt ez a dolog – a SuliNet program miatt most már valószínű, hogy neked is van valami közöd az Internethez. Ennek ellenére ajánljuk, hogy olvasd végig ezt a cikket, ami remélhetőleg segít majd eligazodni a kezdeti zűrzavarban, meg talán röhögsz is majd egy kicsit azon, hogy milyen hülyék vagyunk. Jó pár száz oldal kellene egy korrekt leíráshoz, ezért most csak egy rövid, de tömör ízelítőt adunk. Ha valamit nem értesz, ne ijedj meg – nem leszel egyedül.

Hálózat: a kolesz minden szobájába be van vezetve egy 10 Mbit/sec átvitelű Ethernet-II LAN kábel (koax). Ezen kívül a KSzK-sok (egész pontosan a Hilteam) folyamatosan vezetik keresztül-kasul a koleszon a nagyobb megbízhatóságú UTP kábeleket és fúrják széjjel az egész kollégiumot (lásd: "Miaf@szérkellszombatestefúrni" kör megalapítása), mely tevékenység eredményeképpen már sok szinten el is felejtették a koax-szal járó kellemetlenségeket, és várhatóan őszre teljesen kész lesz a munka. Ezt a helyi hálót a KSzK üzemelteti, és az egyetemi hálózat része, annak szabályzataival együtt.

Ide tudod a gépedet csatlakoztatni, ha van kábeled, hálókártyád és megfelelő software-eid. Fizetni néhány ezer Ft-ot kell egy félévre gépenként – ezután annyit netezel, amennyit akarsz. Mindenképp ajánlott minél hamarabb beköttetni legalább egy gépet szobánként, már csak kényelmi szempontokból is. Ha valamit rosszul kötsz be, nem kell megijedni, biztosan megver valaki pár percen belül ("Melyik állat húzta le a lezáró ellenállást?!" – a verés az új UTP rendszerrel elkerülhető! Rendelje meg most! J). A DOS-on (újabban kapásból Windows-on) felnőtt emberkéknek valószínűleg új lesz, hogy itt az egyetemen elég elterjedt a Linux, ezt mindenkinek érdemes legalább alapszinten megismerni. (Nem Microsoft op. rendszer, ingyenes és jó, hálózathoz meg különösen.) Ez a 10 (ha mázlid van 100) Mbit egyébként nem piskóta: ne feledd, hogy az országban nagyon kevés embernek adatik meg, hogy ennyi pénzért állandó jelleggel ilyen elérése legyen. Azt hiszem, nem árulunk el nagy titkot azzal, ha elmondjuk, hogy az ország nagy web-oldalainak elkészítéséért, vonalak felügyeletéért, Internet-szolgáltatók gépeinek összerakásáért és csomó egyéb netes dolog jelentős százalékáért volt vagy aktív BME-sek a felelősek. (Na, hadd mosolyogjuk be a nagy arcot egy kicsit: többek között a legendás Tétova Teve Club és a Hungarian TOP1000 összerakása is egy-egy volt Impulzus főszerkesztő lelkét nyomja...)

Amire használhatod:

– E-mail: Elektronikus levél, amit begépelsz egy hálózatba kötött gépen, és egy vagy több címre elküldöd. Egy ilyen cím kb. így néz ki: név@szerver.domain. Például inyl@impulzus.com vagy impulzus@impulzus.sch.bme.hu. Levélküldésre az általad használt operációs rendszeren futó levelezőprogramot kell használni. Pl. Unix alatt Pine (ez az általános), vagy DOS alatt Pmail (hát ez már nem nagyon dívik...), Windows alatt Netscape Messenger. Ahhoz, hogy ezt a szolgáltatást tudd használni, kell lennie egy accountodnak valamilyen szerverre. Ilyet ingyen kaphatsz több kollégiumi gépre, pl. a Balura és a Sirkanra (az elsőn Unix, a másodikon Novell fut). A gép és a hálózat indítása után bejelentkezhetsz a szerverre, innen küldheted a leveleidet – vagy POP3-on keresztül, de erről most nem írunk, majd megkérdezed valakitől J.

A bejelentkezés Novell alatt: login server/username, ami után a rendszer kérni fogja a jelszavadat. Linux alatt: ssh név@szerver, majd jelszó. A telnet-et mostanában már nem használjuk biztonsági okokból (a telnet nem kódolva küldi el a jelszót, így a hálózat figyelésével érdekes információkat szerezhetnek mások...), van helyette SSH. Ezzel be tudsz lépni egy – általában Unixos – gépre, és ott csinálhatsz mindenfélét egy text-only felületen. A jelszavadat te adod meg, amikor az accountért jelentkezel. Lehetőleg ne felejtsd el, mert leharapják a fejedet. Nagybetű-kisbetű fontos, és legyen is benne, mert egy szótárprogramot lefuttatni rajta nem nagy feladat! Kerüljük az "alma", a "titok" és hasonló jelszavakat, legyünk paranoiásak. A user-neved (pl. Pista, Superman, GayJoe, ami tetszik, ha még senki sem használja az adott szerveren) is te adod meg. Ez lesz az a bizonyos "név" mező a címed legelején, úgyhogy gondold meg, mielőtt a "hullacincáló" nevet választanád.

– Levlista: Levelezési lista, az elektronikus levelezés egyik formája. Itt egy gyűjtőcímre küldöd a levelet, s azok kapják meg, akik a listára fel vannak iratkozva. Ilyen listája van sok kollégiumi körnek, egyetemi csoportnak, így az Impulzusnak is. Sok mindent itt szokás megbeszélni, ezért is fontos, hogy hamar szerezz saját e-mail-címet. [A legtöbb egyetemi évfolyam is csinál magának saját listát (pl. info2000@sch.bme.hu – a 2000-ben kezdett infósoké), amiken egy sereg fontos információ megy át ("Mikor is lesz Anal ZH?", "Kinek van meg a múltkori ... órai jegyzete?", "Hogy vizsgáztat xy?" stb.).]

– WWW: World Wide Web, az Internet talán legszórakoztatóbb része. Grafikus felülete van, így tipikusan X Window (pl. Linux alatt) vagy Microsoft Windows alól lehet elérni. Egyedül egy browser-re (böngésző, "borzoló") van még szükséged, mint pl. a Microsoft Internet Explorer vagy a Netscape Navigator/ Communicator ("netcápa"). Ha lemondasz a grafikus felületről, Linux alatt használhatod a lynx nevű programot is, amely egy szöveges alapú böngésző. Innen aztán nézegetheted a világot napestig. Ha nem tudod, hol van, amit keresel, használhatsz keresőket is (http://www.google.com, http://index.index.hu és társai). Na, és hogy mi van a Web-en? Ezt nehéz elmondani, látni kell. Leginkább csak minden: programok, zenék, képek, leírások és dokumentációk, szex, üzletek és bármi, amit csak ki tudsz találni. Ez a sok-sok adat oldalakra van osztva, az intézményeknek, cégeknek, magánszemélyeknek van egy nyitó oldala (ezt nevezik angolul homepage-nek, mi magyarul honlapnak fordítanánk – mások meg pl. "kikötőnek", ami nagy hülyeség, de legalább jól hangzik meg választékos), és innen újabb és újabb oldalak nyílnak. Egy web-oldal kb. úgy néz ki, mint egy színes újságoldal, csak éppen lehet rajta animáció, zene meg hasonló dolgok is – ráadásul link-ek, amikkel újabb oldalakra ugorhatsz.

Lásd: http://www.impulzus.com/

– IRC: Internet Relay Chat. Ezt nem mondom meg, mi, mert úgyis rájössz. Csak egy program, de inkább betegség – ha elkapod, nincs belőle gyógyulás.

Lásd: http://dome.impulzus.com/docs/irc.html Egy kicsit mindenki beleőrül, csak a többségnél nem okoz maradandó károsodást. [Azért ne ijedj meg nagyon, és nézz be egyszer az irc-re... Olyan emberekkel találkozhatsz, akikkel máshol nem tudsz, pl. az ország, esetleg a világ másik felén szerzel egy jó barátot.] Régen a "nagy IRC-sek"-et mindenki ismerte. Ez a kissé belterjes világ mostanra kinyílott, sokan lógnak az IRC-n és egyéb CHAT-eken, így mára talán kissé megkopott a fénye.

Egyetemi dolgok: A tanszékek által fenntartott szervereken gyakran vannak fenn jó kis cuccok, például jegyzetek, vizsgasorok, tematika, házi feladat meg ilyesmi. Az első előadáson a tanár valószínűleg megadja az e-mail-címét, ott lehet zargatni kérdésekkel (kinek van kedve az egyetemen utána rohangászni?), meg elmondja, hogy hol található a tárgy Web-oldala, vagy valamelyik első előadáson megmondják majd, hogy "a ... címről tudják a régi vizsgasorokat leFTP-zni, PostScriptben vagy DVI-ban...". Digitális technikából pl. a tanszék egy web-oldaláról lehetett letölteni a nagyházit. Egy koleszos szerverről pedig a megoldást. J Az elmúlt néhány évben jöttek létre az évfolyam-honlapok is, ahonnan minden tárgyhoz egy csomó régi ZH-sort, vizsgasort, tételeket lehet letölteni, és felkerülnek a legfrissebb vizsgák is.

FTP: Tudományosan File Transfer Protocol. Némileg pongyolán egy program, amivel file-okat lehet a hálózatba kötött távoli gépekről letölteni saját gépre (vagy fel egy másikra).

Na, ennyit ízelítőül. És még valami: ha nincs számítógéped, tegyél róla, hogy legyen. Programozni, NYÁK-ot tervezni, szöveget szerkeszteni, vagy házi feladatot megírni/oldani kellemetlen úgy, hogy valahova járni kell a gép után. A koleszban is árulnak ezt-azt sokan (néha garanciával is), meg van egy csomó üzlet is errefele – valószínűleg olcsóbban kijössz a pénzedből itt, mint otthon. (Már persze ha nem selejtezik le apuka cégénél a
PIII-asokat 17"-os monitorokkal 1000 Ft-ért.) Nem kell valami atomdrága PIII, inkább RAM legyen benne kiló, meg normális monitor, szt kalap :) – mostanság a Celeron nagyságrend dívik. Mire másodikos leszel, úgyis rájössz, hogy kell valamilyen gép...

Inyl & Tom