Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Cím nélkül

Kispéter Zita, V. Vill.

Elsős kirándulás Doborgazon

A második este is vidámnak ígérkezett, miután megjött az aznapi adag 110 liter bor, ekkor már mindenki sejtette, hogy sokaknak ez az este igencsak csúnya lesz, és milyen igazuk is volt!

Interjú Győrfi "Szialaci" Lászlóval

Sítábor '93

Mit jósolnak a csillagok?

AIESEC, avagy buli, munka, tapasztalat...

Részt vehetsz mindezektől függetlenül külföldi szakmai gyakorlatcsere programunkban, melynek keretén belül akár másfél évet is külföldön tölthetsz, hatalmas előnyre téve szert ezáltal, mind a külföldi szakmai tapasztalattal, mind nyelvtudásod aktív, mindennapi fejlesztése révén.

Kína

Gondolj bele! Egyetlen kínai sem beszél akcentus nélkül más nyelven. A természetes nyelvek feldolgozása mind a mai napig nem tökéletesen megoldott probléma. Ők is hibáznak az értésben, a kiejtésről nem is beszélve!

Impresszum

Új Vár Klub

"Beépülsz a rendszerbe..."

Úgy is nevezik, hogy Hallgatói Információs és Pénzügyi Rendszer. A Neptun főleg arra hivatott, hogy az egyetem tanulmányi és részben pénzügyi adminisztrációját ennek segítségével lehessen elvégezni.

Ha megkérdezel egy felsőbbévest a Neptunról, először röhög egy sort, majd idegrohamot fog kapni – a válasz helyett. Ennek hosszú a története.

Nem is olyan régen még semmiféle számítógépes hallgatói rendszer nem létezett. Az adminisztráció részére léteztek már nyilvántartások, de ezeket a hallgatók még nem használták. Mi anno még a tanszékekre kihelyezett füzetekben jelentkeztünk vizsgákra és az órarendünket, a választott tárgyakat papíron adtuk le a Dékániban.

Aztán 1995-ben beindították a Hallgatói Információs Rendszert, a HIR-t. Ez még nem volt ilyen "szép" windows-os, mint a mostani, de legalább jó sem volt. Lassúsága és rendszeres lefagyásai miatt nehéz volt a kezelése. Időnként az adatok is hibásan kerültek be a rendszerbe, egy-két év alatt teljes káosz uralkodott az adatbázisában.

A rendszer egyik eleme volt a TIRIS-kártya, amely egy rádiófrekvenciás, érintkezőfelület nélküli azonosító kártya. A rendszerbe a hallgató csak úgy tudott belépni, ha volt ilyenje. Aztán persze az igazán jó villanyosok feltörték a rendszert, be lehetett lépni kártya nélkül is. Biztonsági szempontból is sérült lett a HIR.

1997. decemberében indították útjára az új szoftvert, melyet Neptun névre kereszteltek el. Az átállás persze nem ment minden bosszúság nélkül. Kezdetben nagyon sok működési rendellenesség volt a szoftver hibájából, amit a fejlesztők folyamatosan javítottak. A hardverháttér sem volt megfelelő: a szerverek lassúak voltak, a hálózat nehezen birkózott meg a megnövekedett forgalommal. Azóta szerencsére sok minden előnyére változott.

Miből is áll a Neptun? Az alapját ma már egy kétprocesszoros Digital Alphaserver feletti Oracle adatbázis jelenti. A felhasználói felületet biztosító windows-os kliensek 8 nagyteljesítményű NT Terminal Serveren futnak. Aki neptunozni szeretne, annak ezen terminál szerverek valamelyikéhez kell kapcsolódnia; ezt gyakorlatilag már bárhonnan megteheti az Internetről. Néhány pénzügyi funkció használata azonban csak TIRIS-kártyával és csak a Hallgatói Számítógép Központból (HSzK) lehetséges.

A rendszer kezeli a hallgatói törzsadatokat és a tanulmányi adatokat. Itt hirdetik meg a tárgyakat, melyek alapján itt kell összeállítanod az órarendedet, később itt kell vizsgákra is jelentkezned és ide viszik fel kapott jegyeidet is. A rendszeren keresztül zajlik az ösztöndíjak és egyéb juttatások kifizetése is. Jó tudni, hogy a gép makacs, és ha mondjuk az adóazonosító jel, TAJ-szám és bankszámlaszám közül bármi hiányzik, akkor nem fizet ki egy árva vasat sem.

A Neptun "legnépszerűbb" része a hallgatói befizetéseket kezelő alrendszer. A BME-nek van egy úgynevezett gyűjtőszámlája, melyen minden hallgató rendelkezik egy saját alszámlával. A különböző díjakat (tandíj, IV-díj stb.) az alszámláról lehet a Neptunon keresztül befizetni. A befizetés megtörténtét a dékáni és tanszéki adminisztrációk a rendszerből azonnal látják is. Ez így nagyon egyszerűnek is tűnhetne, de a valóságban nagyon bonyolult tud lenni...

A hallgatói kezelői felület megismerése önmagában is érdekes labirintusjáték, különösen kezdőknek. Már csak ezért is érdemes kipróbálni.

A rendszer fontosságát fokozza, hogy a Dékánik szeretik úgy tekinteni, hogy ami nincs a Neptunon, az nincs is. Ebből jókora viták szoktak kerekedni, és általában esélyed sincs bizonyítani, hogy te mégis felvetted ezt meg azt, csak valahogy "eltűnt". Megelőzésképpen érdemes néha leellenőrizni, megvan-e még mindened a Neptunon, a belépési jelszavadat pedig szigorúan titokban tartani.

A tanulmányi ügyek gépesített intézése ellenére egy-egy nem is túl bonyolult lekérdezés elkészítése ma még esetenként megoldhatatlan feladatot jelent a Dékáni számára. Ez különösen akkor ciki, ha mondjuk emiatt késik hetekig az ösztöndíjad kifizetése. A problémák mellé csatlakozik, hogy a fejlesztő cég a Neptun BME-nél működő változatát már nem támogatja. Ezen okok miatt az elkövetkezendő években feltehetőleg a hallgatói információs rendszerek újabb generációit fogjuk megélni. De ezt majd úgyis meglátjátok.

Gergő