Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Órarend

Mi is az a kétlépcsős képzés?

A bolognai folyamat és következményei.

Gyorstalpaló

Elnök úr

"... olyan elnökre lenne szükség, aki ezt az áldatlan állapotot megszakítja és konszenzusra képes."

Sztriptíz (test)közelből

Impresszum

Csorba Kristóf, II. Info.

A (haza)Küldött( )gyűlés

Aktuális ZOH!

"...aki felírja, hogy fájl, azt berakjuk a hűtőbe..."

Felező

"Beépülsz a rendszerbe..."

Úgy is nevezik, hogy Hallgatói Információs és Pénzügyi Rendszer. A Neptun főleg arra hivatott, hogy az egyetem tanulmányi és részben pénzügyi adminisztrációját ennek segítségével lehessen elvégezni.

Ha megkérdezel egy felsőbbévest a Neptunról, először röhög egy sort, majd idegrohamot fog kapni – a válasz helyett. Ennek hosszú a története.

Nem is olyan régen még semmiféle számítógépes hallgatói rendszer nem létezett. Az adminisztráció részére léteztek már nyilvántartások, de ezeket a hallgatók még nem használták. Mi anno még a tanszékekre kihelyezett füzetekben jelentkeztünk vizsgákra és az órarendünket, a választott tárgyakat papíron adtuk le a Dékániban.

Aztán 1995-ben beindították a Hallgatói Információs Rendszert, a HIR-t. Ez még nem volt ilyen "szép" windows-os, mint a mostani, de legalább jó sem volt. Lassúsága és rendszeres lefagyásai miatt nehéz volt a kezelése. Időnként az adatok is hibásan kerültek be a rendszerbe, egy-két év alatt teljes káosz uralkodott az adatbázisában.

A rendszer egyik eleme volt a TIRIS-kártya, amely egy rádiófrekvenciás, érintkezőfelület nélküli azonosító kártya. A rendszerbe a hallgató csak úgy tudott belépni, ha volt ilyenje. Aztán persze az igazán jó villanyosok feltörték a rendszert, be lehetett lépni kártya nélkül is. Biztonsági szempontból is sérült lett a HIR.

1997. decemberében indították útjára az új szoftvert, melyet Neptun névre kereszteltek el. Az átállás persze nem ment minden bosszúság nélkül. Kezdetben nagyon sok működési rendellenesség volt a szoftver hibájából, amit a fejlesztők folyamatosan javítottak. A hardverháttér sem volt megfelelő: a szerverek lassúak voltak, a hálózat nehezen birkózott meg a megnövekedett forgalommal. Azóta szerencsére sok minden előnyére változott.

Miből is áll a Neptun? Az alapját ma már egy kétprocesszoros Digital Alphaserver feletti Oracle adatbázis jelenti. A felhasználói felületet biztosító windows-os kliensek 8 nagyteljesítményű NT Terminal Serveren futnak. Aki neptunozni szeretne, annak ezen terminál szerverek valamelyikéhez kell kapcsolódnia; ezt gyakorlatilag már bárhonnan megteheti az Internetről. Néhány pénzügyi funkció használata azonban csak TIRIS-kártyával és csak a Hallgatói Számítógép Központból (HSzK) lehetséges.

A rendszer kezeli a hallgatói törzsadatokat és a tanulmányi adatokat. Itt hirdetik meg a tárgyakat, melyek alapján itt kell összeállítanod az órarendedet, később itt kell vizsgákra is jelentkezned és ide viszik fel kapott jegyeidet is. A rendszeren keresztül zajlik az ösztöndíjak és egyéb juttatások kifizetése is. Jó tudni, hogy a gép makacs, és ha mondjuk az adóazonosító jel, TAJ-szám és bankszámlaszám közül bármi hiányzik, akkor nem fizet ki egy árva vasat sem.

A Neptun "legnépszerűbb" része a hallgatói befizetéseket kezelő alrendszer. A BME-nek van egy úgynevezett gyűjtőszámlája, melyen minden hallgató rendelkezik egy saját alszámlával. A különböző díjakat (tandíj, IV-díj stb.) az alszámláról lehet a Neptunon keresztül befizetni. A befizetés megtörténtét a dékáni és tanszéki adminisztrációk a rendszerből azonnal látják is. Ez így nagyon egyszerűnek is tűnhetne, de a valóságban nagyon bonyolult tud lenni...

A hallgatói kezelői felület megismerése önmagában is érdekes labirintusjáték, különösen kezdőknek. Már csak ezért is érdemes kipróbálni.

A rendszer fontosságát fokozza, hogy a Dékánik szeretik úgy tekinteni, hogy ami nincs a Neptunon, az nincs is. Ebből jókora viták szoktak kerekedni, és általában esélyed sincs bizonyítani, hogy te mégis felvetted ezt meg azt, csak valahogy "eltűnt". Megelőzésképpen érdemes néha leellenőrizni, megvan-e még mindened a Neptunon, a belépési jelszavadat pedig szigorúan titokban tartani.

A tanulmányi ügyek gépesített intézése ellenére egy-egy nem is túl bonyolult lekérdezés elkészítése ma még esetenként megoldhatatlan feladatot jelent a Dékáni számára. Ez különösen akkor ciki, ha mondjuk emiatt késik hetekig az ösztöndíjad kifizetése. A problémák mellé csatlakozik, hogy a fejlesztő cég a Neptun BME-nél működő változatát már nem támogatja. Ezen okok miatt az elkövetkezendő években feltehetőleg a hallgatói információs rendszerek újabb generációit fogjuk megélni. De ezt majd úgyis meglátjátok.

Gergő