Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A tanszék alapvetően három fő területen dolgozik: beágyazott információs rendszerek, intelligens rendszerek tervezése, valamint szolgáltatásbiztos számítástechnika.

Harmatcsepp

MASTERPLAN / MASTERPLAN

Dibó Zoltán

Loreena McKennitt

A liftben

"Már két hete kereste tekintetével a lányt."

Kálmán György (Gyuri), III. Info.

Fiatalság

Hende Szabolcs Márton (Xabi), II. Vill.

Számítógépek, kártyaleolvasók, operátorok

"Egy-másfél órára nem ül le az ember programozni"

"Spagetti Xabi-módra"

Hozzávalók1 (két fő2 részére):

30 dkg darált, nem túl zsíros marha- vagy sertéshús;
fél-háromnegyed csomag spagettitészta;
két közepes fej vöröshagyma;
1 nagy vagy 2 kicsi paradicsomsűrítmény;
10 dkg füstöltsajt;
2 gerezd fokhagyma;
olaj, só, bors, víz, majoránna, babérlevél, cukor, erőspaprika, vörösbor, paradicsomlé, pirospaprika, oregano, kis üveg gomba.

A szósz

A hagymát3 olajon4, kis sóval5, folyamatos kevergetés mellett üvegesre6 pirítjuk7, majd karamellírozzuk8 kb. két evőkanál cukorral. Hozzáadjuk az apróra vágott – esetleg darált – húst, kicsit megpirítjuk9. Öntünk hozzá egy keveset10 a borból, hagyjuk egyet rottyanni11. Belekeverjük a paradicsomszószt, esetleg egy kis12 vizet, vagy paradicsomlevet. Ehhez jön még a nagyon apróra vágott vagy nyomott13 fokhagyma, kevés14 bors, két körömnyi15 összetört babérlevél, oregano, kevés16 erőspaprika. A majoránnát és a gombát csak később, a szósz elkészülte előtt néhány perccel tegyük bele.

A tészta

Egy fazékba17 tegyünk vizet, adjunk hozzá kevés olajat18, sót19. Várjuk meg, míg felforr20. Tegyük bele a tésztát, főzzük 10 percen keresztül, majd szűrjük le21. A szósszal és reszelt sajttal tálaljuk. Jó étvágyat!

szakács: Xabi
kukták: Blue, nessie

Magyarázatok

1. A dőlt betűvel jelzettek opcionálisan használhatók, hozzáadásukkal az ízhatás javítható.

2. Értsd: kollégista.

3. Vöröshagyma: kb. vöröses-narancssárga színű hagyma, a boltban biztosan a legolcsóbb.

4. A kevés olaj itt körülbelül fél deciliter.

5. Egy lapos teáskanálnyit rászórunk, érzéssel. Majd belejövünk!

6. Szakkifejezés, kicsit barnás, kicsit átlátszó. Hagyma mindig ilyen legyen, ha megpirítjuk, például rántottába vagy bármi másba.

7. A pirítás nem azt jelenti, hogy szénné égetjük, maradjunk inkább a másfeles-kettes fokozatnál. Hármas (maximum) fokozaton csak teát főzünk!

8. A hagymát félrehúzzuk, beletesszük a cukrot, várunk, míg megbarnul egy kicsit, aztán összekeverjük.

9. Annyira pirítjuk meg, hogy elveszítse a pirosas hússzínt, és kicsit barnábbá váljon.

10. KEVESET! Nem borlevest főzünk, hanem az íze miatt öntünk hozzá egy keveset. A többit majd evés közben elfogyaszthatjuk, könnyű vörösbor ajánlott.

11. Újraforrástól számított kb. 40 másodperc, természetesen továbbra is kb. kettes fokozaton.

12. Szakácskönyvben ilyen helyre írják azt, hogy "amennyit felvesz" vagy azt, hogy "érzéssel". Tegyünk úgy, érzéssel öntsünk rá fél-egy decit.

13. Ha van fokhagymanyomód, isten vagy. :) Nekünk nem volt, viszont csináltunk egy húszemberes adagot... :)

14. Mondjuk két csipet, ami annyit tesz, hogy hüvelyk- és mutatóujjal az ember belenyúl a zacskóba/dobozba és annyit vesz ki, amennyit komoly erőlködés nélkül is ki tud.

15. Na, vajon az mennyi lehet?! Nézegessük a hüvelykujjunkat közben.

16. Ajánlott egy-egy háromujjas csipet (hüvelyk-mutató-gyűrűs). Mindkettő meglehetősen karakteres fűszer, gondold meg, mennyire szereted, utólag is lehet tenni bele.

17. A fazék az, amelyik magasabb, mint a lábas, ami viszont nem tévesztendő össze a serpenyővel. Azért jobb, mert több fér bele, bár gyakrabban kell keverni. :)

18. Most tényleg keveset, három-négy evőkanállal. Így érhető el, hogy a tészta hidegen sem ragad össze.

19. A só főzésnél több ok miatt kell: egyrészről ugye javítja az étel ízét (vagy legalábbis sósabbá teszi), másrészről a melegítendő víz (és más folyadék) forráspontját megemeli, ezért érdemes például konzerv melegítésénél is tenni sót a vízbe.

20. A forrásban lévő víz nagyon határozottan bugyborékol, gőzölög. Nem tévesztendő össze a gyöngyöző vízzel, ami úgy néz ki, mintha kis gyöngyök lennének benne. Csak apró légbuborékok, gyöngyhalászni nem érdemes.

21. Tészta leszűrésének több módja van: próbálkozhatunk egyszerűen szűrővel, bár ebben kevés a kihívás. A bátrabbak egészen kicsit elcsúsztatva szorítsák rá az edényre a fedőt konyharuhával az edény fülét megfogva, majd hideg vizet folyatva a mosogatóba, öntsék le a vizet. Azért szükséges a hideg víz, mert néhány régebbi mosogató hajlamos megolvadni a forró víz miatt, ezt érdemes elkerülni. Emellett, így a felcsapó gőz nem égeti annyira a kezedet.