Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Utazás másokkal...

Korszakalkotó felfedezés a BMÉ-n

Neptun

Kalandozások Európában

Pozsonyban a tömegközlekedés 10, 30 és 60 perces jeggyel működik, de úgyse nagyon kell majd: a város érdemi része nagyon kicsi.

Szabadság

A beszélgetés során egyszer csak valakinek nagyszerű ötlete támadt: Modellről beszélünk akkor, ha az elv, tézis, gondolat megváltozása nem okoz lelki fájdalmat, ellenkező esetben pedig hit.

EHK-tükör

AC Stúdió & Live

Sztriptíz (test)közelből

Őszi féléves kollégiumi rendezvénynaptár

2000/2001-es tanév, őszi félév

Programozók körében elterjedt kifejezések

Gyorstalpaló

Kedves Álláskereső!

Az InFoBörzén (de általában minden állásbörzén) a kiállítók felkeresése mellett számos programon vehetsz részt, melyeken hasznos tanácsokat kaphatsz arról, hogyan indulj neki az álláskeresésnek. Nem árt, ha tudod jó előre, mely vállalatok milyen álláslehetőségekkel érkeznek a börzére. A rendezvényt megelőző napokban érdemes a börze honlapján (http://www.allasborze.bme.hu) tájékozódni a részt vevő cégekről, kiválasztani azokat a vállalatokat, melyek Téged érdekelnek. Így egy előzetes tervet felállítva könnyebben találhatod meg a kiszemelt cégek standjait és tájékozódhatsz a felkínált pozíciókról. Érdemes önéletrajzodból több példányt magaddal vinni, annak megfelelően, hogy előreláthatólag hány álláslehetőséget szeretnél megpályázni.

Önéletrajz

Az önéletrajzod elkészítésére ne sajnáld az időt és energiát, mivel a munkaadó annak megtekintésekor pár perc alatt eldönti, hogy be kíván-e hívni egy személyes elbeszélgetésre. Ezért fontos, hogy először az általános változatot készítsd el, melyet minden esetben az adott állásajánlatnak megfelelően formálhatsz.

A legfontosabb szabályok:

A személyes adatoknak az életrajz elején kell szerepelniük (neved, címed, telefonszámod, e-mail címed és állampolgárságod). Csak azokat az elérhetőségeket szerepeltesd, amelyeken el is tudnak érni (pl.: otthoni telefonszámot ne adj meg, ha ritkán vagy otthon).

A végzettségek felsorolásakor haladj időrendben visszafelé, de az érettséginél tovább ne nyúlj vissza.

Részletezd az elismeréseidet, mindazon képzésedet, amely kapcsolható a megpályázott munkakörhöz.

Mindenképpen emeld ki, ha tagja vagy/voltál valamilyen szakmai szervezetnek, öntevékeny csoportnak, szakkollégiumnak.

A jól szerkesztett életrajz logikus, átlátható és könnyen olvasható kell, hogy legyen.

A papír, melyen önéletrajzod szerepel, minden esetben legyen tiszta és megfelelő minőségű fehér vagy pasztellszínű. A beküldött önéletrajz legyen rövid, tömör, és csak a leglényegesebb információkat tartalmazza. Ne használj nagyon kicsi, nehezen olvasható betűket, és igyekezz a helyesírási hibák mindegyikét kiküszöbölni. Olvastasd át barátaiddal, ismerőseiddel, kérd meg őket, hogy figyelmesen, kritikus szemmel nézzék át. Ügyelj arra, hogy az adatok mindig a valóságnak megfelelőek legyenek, hiszen bármikor előfordulhat, hogy leendő munkaadód ellenőrzi a leírtakat. Tényszerűen közöld a mondanivalód, kerüld a magyarázkodó jellegű, hosszú összekötő szövegeket. Figyelj arra, hogy lényegretörő, határozott, világos formában közöld a legfontosabb információkat. A kétoldalas önéletrajz még elfogadható hosszúságú, de ne sorold fel az összes kisebb jelentőségű munkát, amit valaha is végeztél. Az önéletrajzod olyan pályázatokra juttasd el, melyek által támasztott követelményeknek teljes mértékben megfelelsz, így sok kellemetlenségtől és csalódástól mented meg magad.

Kísérő levél

A beadott pályázati anyagnak az önéletrajzon kívül tartalmaznia kell egy kísérőlevelet vagy motivációs levelet. A kísérőlevél éppolyan fontos, mint maga az önéletrajz, csak kissé kötetlenebb hangnemben foglalja össze személyes elvárásaid, céljaid. A levél első részében célszerű megemlíteni, hogy hol találtad meg az adott állásajánlatot. Fontos megnevezni a munkakört is vagy a pozíciószámot, amennyiben ez feltüntetésre került, hiszen előfordulhat, hogy a vállalat egyszerre több álláshirdetést jelentetett meg. Ezt követően kell kifejteni, hogy miért tetszett meg az ajánlat, miért szeretnél a cégnél dolgozni, s az adott pozíciót betölteni. Itt utalhatsz iskolai végzettségedre, szakmai tapasztalataidra, az eddig betöltött munkakörre, feladataidra. Mindenképpen emeld ki, mi az, amivel a jövőben hozzá tudsz járulni a cég sikereihez. A kísérőlevél utolsó részében kérd meg a levél címzettjét, biztosítson lehetőséget a személyes bemutatkozásra.

Interjú

A megpályázott állás elnyeréséhez jó benyomást kell keltened a felvételi interjú során. Biztosra vehetjük, hogy az első pillanatokban beszélgetőpartnerünk végigmér bennünket, és külsőnk, megjelenésünk alapján levon bizonyos következtetéseket. Az első néhány pillanat alatt figyelmet szentelnek ruházatunknak, hanghordozásunknak, sőt még az illatunknak is. A ruha kiválasztásánál kerüljük a harsány színeket, hölgyeknél a mély dekoltázst. Fontos, hogy olyan ruhát válasszunk, melyben nem fogunk feszengeni egy esetleg hosszúra nyúló beszélgetés során sem, hiszen a kulturáltan természetes, spontán viselkedés már önmagában is jó benyomást kelt. Megjelenésünket próbáljunk mindig a megpályázott pozíció elvárásaihoz igazítani. A munkakörtől, az adott cég kultúrájától is függővé kell tennünk a viseletünket.

A jelentkezési csomagod alapján valószínűleg már kialakítottak Rólad egy képet. Az első találkozáskor ezt kell megerősítened, illetve javítanod. Az első benyomást nem lehet megismételni, ezért nagyon fontos, hogy már a kapun való belépéskor legyél udvarias, de határozott; már a recepciósban is pozitív képet alakíts ki magadról. Rátermettnek, a munkakör betöltésére alkalmasnak kell látszanod. Ha úgy őrzöd meg magabiztosságod, megfontoltságod, hogy közben sugárzik belőled az akaraterő, őszintén tudsz beszélni mindenről, biztos lehetsz a sikerben.

A kiválasztási folyamatnak számtalan formája van: lehet egy félórás-órás beszélgetés a személyzeti osztály egyik munkatársával, leendő közvetlen vezetőddel, esetleg mindkettőjükkel együtt, amely után néhány napon belül értesítenek döntésükről, de lehet egy háromlépcsős interjúsorozat vagy egy komplex kiválasztási rendszer, amely egyaránt tartalmaz interjú(ka)t, teszteket és Assessment Centert is. Ezért nagyon fontos előre felderíteni, hogy mire számíthatsz az első találkozás alkalmával és a továbbiakban. Attól függően, hogy milyen típusú cégnél szeretnél dolgozni, illetve milyen munkakört pályázol meg, különböző "vizsgálati módszerekkel" találkozhatsz. Az interjúk, bár nincs két egyforma, hasonló szerkezetűek: amellett, hogy Téged megismer az interjúztatód, Neked is lehetőséged nyílik arra, hogy megtudd a számodra lényeges információkat a vállalatról. Éppen ezért bátran kérdezz, érdeklődj (a vállalatok többsége el is várja a jelölttől, hogy érdeklődést mutasson), hiszen csak akkor tudsz felelős döntést hozni, amennyiben tisztában vagy a betöltendő munkakörrel, a leendő feladatokkal, a vállalat által támasztott általános elvárásokkal, valamint az állás betöltéséhez szükséges tulajdonságokkal.

Végezetül

Reméljük, e pár sor is segít abban, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb állást. Természetesen jó néhány dologról nem esett, nem eshetett szó a hely szűke miatt. Ha felkeltettük az érdeklődésedet a téma iránt, látogasd meg honlapunkat (http://www.karrier.bme.hu), ahol a pályaorientációtól a munkajogig számos témában találsz hasznos információt, illetve keress fel minket, szívesen állunk rendelkezésedre.

Címünk:

1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K.I.52.

Telefon: 463-3840, Fax: 463-3844

E-mail: karrier@sc.bme.hu