Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Néhány adalék...

...a villamosmérnöki és informatikai tudományok poétikai előzményeihez Füstöss László tanár úr tollából.

Sziget

SPOT fény-képrejtvény!

Árral szemben

Utcanevek nyomában

"Ne izguljon, Józsi bátyám..."

Szeretnénk a Quimbyt meghívni, és már kaptunk is ígéretet, hogy következő félévben fellépnek nálunk. Még teljesen nyitott, hogy ebben a félévben kik jönnek el, nagyon remélem, hogy a Hiperkarmát meg lehet oldani...

Indexörömök

A helyzet egy kicsit megváltozott!

Az ERASMUS ösztöndíjról

A HA5KFU kollégiumi rádióklub

Villamoskari induló

Villanykari nóták

Száz év cikkei két órában

Tudta például a kedves olvasó, hogy a Műegyetemen a zsidótörvény bevezetésekor külön akarták választani az egyetemi előadótermeket zsidó és nem zsidó ülőhelyeket tartalmazó részekre? Ismeri a két világháború között aktuális divatot?

InfoBörze Y2K

A Karrier KözPont a Hallgatói Önkormányzat, valamint a Schönherz KKB támogatásával 2000. november 28-29-én a BME Informatikai épületében megrendezi az első szak-állásbörzét InfoBörze 2000 néven.

A részt vevő 46 cég a gazdaság egész területéről képviselteti magát. Az állásajánlatok között a legtöbbször a szoftverfejlesztő, informatikus, villamosmérnök, internetes szolgáltató munkakörök illetve a telekommunikáció, kereskedelem, minőségbiztosítás területek szerepelnek. A gyártással foglalkozó vállalatok is a legkülönbözőbb területekre keresnek alkalmazottakat. A résztvevő cégek közel 1000 állásajánlattal érkeznek az InfoBörzére! Ebben a kiemelkedően nagyszámú kínálatban a versenyképes fizetés mellett hazai és külföldi szakmai továbbképzésekkel, nyelvtanfolyamokkal és külföldi munkalehetőségekkel próbálják megnyerni a választás előtt állókat. A részletes ajánlatokat illetve a rendezvénnyel kapcsolatos információkat a http://www.infoborze.bme.hu címen találtok.

A rendezvény 2000. november 28-29-én várja az érdeklődőket az Informatikai épületben.

A két nap programjában a szokásos cégbemutatkozásokon, próbainterjún és grafológuson kívül előadások is színesítik a rendezvényt. November 28-án, kedden az Ablemen Consulting előadásában megtudhatják az odalátogatók, hogy milyen is az "Álláskeresés informatikai területen", november 29-én, szerdán pedig Geszti Péter tart várhatóan színes és emlékezetes előadást "Hogyan legyünk sikeresek?" címmel. A fenti előadásokra a Karrier KözPontban előre kell jelezni a részvételi szándékot.

A szervezők fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy a sikeres álláskeresés egyik legkiválóbb fóruma a végzős, illetve friss diplomás informatikusok, programozó matematikusok, villamosmérnökök számára az InfoBörze. A legjobb munkaerőkért folytatott harcban az állásbörzék a munkaerő-közvetítésben nyújtott kedvező áraik mellett a legközvetlenebb formáját kínálják a leendő munkatársakkal történő kapcsolatfelvételnek, az egyetemi helyszínt. E rendezvény külön érdekessége, hogy nem csak a Magyarországon tanuló, hanem a határokon túli, informatikai tanulmányokat folytató magyar diákokat is várják a szervezők, számukra az utazáshoz külön segítséget is nyújtanak.

Mindezen előkészületeket összegezve a szervezők által tervezett 2000-2500 fő egyetemi, főiskolai hallgató, illetve friss diplomás minden bizonnyal felkeresi a rendezvényt, és rengeteg kedvező állásajánlattal a tarsolyában távozik.

Emellett az sem elhanyagolható, illetve az előzetes felmérések alapján bizton állítható, hogy e kimagasló kereslet a fiatal informatikus szakemberek iránt még évekig jelentkezni fog.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az 1998-ban végzettek elhelyezkedési esélyeit vizsgáló felmérésből kiderül, hogy a Villamosmérnöki és Informatikai Karon végzettek számára a munkanélküliség szó szinte ismeretlen. Az ex-hallgatók a képzésükben a sok pozitívum mellett hiányosságként a kevés szakmai gyakorlatot, illetve a kevés szakmai anyagon túlmenő ismeretet jelölték meg. Az oktatás színvonalának elismertséget a mérnököket alkalmazó cégek is alátámasztják, akik a karon oktatott szakmai tudás piacképessége jeléül igen magas jövedelmekkel próbálják megnyerni az itt végzetteket.

Mindezek mellett a hallgatók körében 100%-os a továbbképzési igény, szakmai (2/3) és közgazdasági oldalról (1/3) is egyaránt. Ennek megvalósulási formáját a posztgraduális képzéseken túlmenően tanfolyamokban, illetve vállalati tréningekben látják.

A felmérésből az is kiderül, hogy a műegyetemisták több mint negyede az egyetemi kapcsolatokon (Karrier KözPont, állásbörze) keresztül találta meg munkahelyét. Ezt az egyetemi segítséget a hallgatók 78%-a igényelte volna.

A Műegyetemről kikerülők közül a Villamosmérnöki és Informatikai Karon végzettek helyezkednek el a legtöbb eltérő profilú vállalatnál, ami a számítástechnika és az informatika általános elterjedtségével és széles körű felhasználásával magyarázható. Az elhelyezkedett mérnökök háromnegyede első munkahelyén van még. 54%-a tervező-fejlesztő munkakörben, 10%-uk a gyártó-üzemeltető, 6% pedig a kereskedelem területén talált munkát.

A villamosmérnökök és informatikusok túlnyomó többsége (81%) szakmailag elégedett a munkahelyével és a várakozásoknak megfelelően körükben a legmagasabb a kezdő havi bruttó jövedelem is (216 ezer Ft). Közöttük 43% mondhat magáénak 201 ezer forint feletti keresetet! (Az 1999-es, KSH által számított adatok alapján szellemi foglalkozásúak országos átlagban bruttó 137 ezer Ft-ot keresnek.) A kezdő villamosmérnökök, illetve informatikusok 25%-a multinacionális, 18%-uk kizárólag külföldi tulajdonú cégnél helyezkedett el, a tisztán magyar tulajdonú cégek aránya 31%. Ezen cégek többsége 100 fő feletti alkalmazottat foglalkoztat.

Fontos még megemlíteni, hogy a hallgatók 36%-a budapesti lakos, mégis végzés után 91%-uk helyezkedett el budapesti székhelyű cégnél, ami nagyon erős főváros-központúságra utal e szakterületen!

A felmérés részletei a http://www.karrier.bme.hu cím felmérések alpontjában megtalálható.

A szervezők