Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Kiküldött tudósítók jelentése Karlsruhéból

Sporthírek

A csapból is ez folyik!

"Igazából ennek az ügynek nem kéne ilyen undorítónak lennie."

Címlapsztori

Hetrovicz László (Heti), IV. Vill.

Vas, halál, cserebogár

Chilis kakaó

A vak Angie és kutyája

2005 éve – a fizika és a kultúra egysége

József Attila csodálatos verseket alkotott, mégsem tudott megélni belőle. A kor nagy irodalmárai fordításokból biztosították megélhetésüket, azonban ehhez az ő iskolázottsága kevés volt. Küzdött, sokan pártfogolták, mások nem ismerték el.

Tóth Bálint

Nylonzacskó-pukkasztás az Interneten

Aki kicsit is ért a Flash-hez, tudja, hogy egy ilyen játékot összerakni maximum félnapi munka, egy kis animáció meg néhány hang, hogy azért kicsit változatos legyen, plusz minimális programozás ActionScript-ben.

Főzősarok

Helló kedves olvasók! A méltán nagyhírű nemzetközi mester útmutatása alapján ezúttal is ínycsiklandozó étkeket készíthettek otthonaitokban, megörvendeztetve a finomságok megkóstolására meginvitált vendégeiteket.

Kisebb technikai malőr után olvassátok tehát MonSenior Mó mester személyhez szóló szívélyes szavait:

Képzeld mennyire el voltam keseredve, mikor az újság szerkesztői közölték velem, hogy a korábban elkészített összeállításom elveszett. Tönkrement a fájl, nem olvasható, stb. Ez nekem semmit sem mond. Nekem, kinek a kezébe a fakanál való, kénytelen kelletlen ismét a tőlem oly idegen számítógép billentyűit kell keresgélnem. De minthogy nem hagyhatlak cserben, fogadd szeretettel megújult gasztronómiai összeállításom ezen baráti lap hasábjain!

A következő menü a világ számos pontjáról származó ételkülönlegességekből lett harmonikusan összeállítva.

Előétel: Giligulla (féreg aszpikban)

Főzzünk fel két marék jól megmosott trágya- (hiányában földi-) gilisztát egy marhahúskivonat kockával, kétszerannyi vízben. Amint megpuhult, dobjunk hozzá egy-egy marék fekete-, s vörös ribizlit. Rögtön húzzuk félre a tűzről, s keverjünk bele előzőleg langyos vízben oldott zselatint. Kevés csicskenyelekvárral tegyük pikánsabbá az ízét. Tegyük vissza a tűzre, s folytonos kavargatás mellett sűrítsük be vigyázva arra, hogy ne forrjon. Jól behűtött tálkákba csurgatva a hűlő szűrt léből, képezzünk egy 4-5 mm-es falat. Szép, egészséges málnával rakjuk körbe a forma tetejét, majd töltsük fel a zselével teljesen. Szobahőmérsékletig hagyjuk hűlni, majd szekrényben dermesszük tovább. Tálalás előtt a formákat meleg vízbe mártva könnyedén tányérra boríthatjuk a giligullákat. Tetejüket két kis fodormenta levélkével díszítsük, s tegyünk félbevágott fügét a tányérra.

Leves: American popkorn - zúzaleves

Kevés mogyoróolajon pirítgassuk a karikára vágott zöldséget, sárgarépát, karalábét, kevés vágott mangusz-hagymát. Engedjük fel kevés vízzel, s tegyük bele a jól megtisztított, nagyon apróra darabolt csirkezúzát. Fedő alatt főzzük puhára. Barna sört, ugyanennyi tejszínt, s egy kevés ketchupot keverjünk el pici kukoricaliszttel, s habarjuk be a levest. Tálaláskor szórjuk a levesbe a popkornt, szükség esetén sózzuk, s kistányérban adjunk hozzá mosómedvemirigy-krémet (készen, tubusban kapható).

Főétel I.: Sri denevérszárny szotter körettel

Figyelem! Kizárólag jól megtisztított denevérszárnyat vegyünk, ha nem akarunk magunknak kellemetlen perceket szerezni.

Forraljunk kevés rizsbort egy serpenyőben, menta, s citromfű darabokkal. Tekerjük be a szárnyakat vékony hájhártyába, s helyezzük bele a borba. Pároljuk el teljesen a levét, s a hájból nyert kevés zsiradékon pirítsuk meg a szárnyakat. Eztán sózzuk.

Tegyünk fel egy kisebb edényben kevés zsírt, s egy kanál lisztet. Hevítsük, míg aranybarna színt nem kap. Méregerős chili - paprika darálmányt, egy paradicsomot, csipetnyi thymiant tegyünk bele, majd öntsük fel kevés húslevessel. Az így nyert szósszal kínáljuk az ételt.

Pirítsunk kecskevajon árpagyöngyöt, vadrizst, engedjük fel hideg vízzel, s tegyünk bele egy kis citromsavat, majd helyezzünk bele egy felkockázott cukorrépát. Amint puhára főtt, szedjük a tányérra, morzsoljunk rá kecskesajtot, tegyük a szárnyakat a tányérra, s külön kistálkában mellé a csípős szószt.

Főétel II.: Kapros kakasjava pajorkrémmel, káposzta-körettel

A kakas javát jó alaposan tisztítsuk, majd főzzük enyhén sós lében körülbelül másfél órán keresztül, a főzővizet kétszer lecserélve közben. Ha megpuhult, szűrjük le, majd adjuk a serpenyőben pirított hagymához, s kaporhoz. Fűszerezzük sáfránnyal, ek. mákkal. Közben készítsük el a pajorkrémet. A fagyasztott áru kiengedése után tejben főzzük meg a pajort, pici sóval, martinival, fehérborssal ízesítve. Mixeljük, s sűrű szitán törjük át. Közepes lángon főzzük még picit, s fehérburgonya püréjével sűrítsük. A köretnek való vöröskáposztát gyaluljuk le, majd dinszteljük karamellen, töpörtyűzúzalékkal, kevés borecettel, kevés sóval.

Formázóval nyomjunk rózsákat a tányérra a krémből, helyezzük mellé a káposztát, végül szedjük rá a kapros kakasjavát.

Desszert: - Tevelepény mézzel, datolyával

Ezen rendkívül ízletes édességet sokhelyütt rossz módon készítik el, nem a megfelelő eljárást alkalmazva, kellemetlen élményt szerezve a turistáknak. Most közzéteszem azt a tradicionális módot, ahogyan ezt a remeket ősidők óta készítik a bumbaluaiak.

Vegyünk úgy kb. 4 marék félig száraz tevetrágyát (fontos, hogy egyen előtte szálas takarmányt). Egy nagy fazékban forraljunk meszes vizet, s felette gőzöljük ki a trágyát (fél nap). Ha nem így teszünk, ammóniás maradhat a trágya. Serpenyőben forrósított olivában süssünk karikázott póréhagymát, majd helyezzük bele a pogácsákra formált trágyát. Tegyünk rá gazdagon mézet, s adjuk hozzá a magozott datolyát. Süssük ropogósra. Vagdalt dióval, mandulával szórjuk meg, majd bőségesen locsoljuk meg calvadossal. Asztalnál flambírozzuk.

Jó étvágyat kíván az egész stáb nevében:

MonSenior Mó