Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Programozás 24 órán át

A csapatoknak először is egy előválogató versenyen kell helyt állniuk, amelyet teljes egészében az Interneten bonyolítanak le. Csak a legjobbak kerülhetnek be a döntőbe.

Copycat pie perv burnt

Rácsok

"Akkor én is csak idomítható vagyok?"

Dargó Sándor

Második reneszánsz

A Public Private Partnership (PPP) egy együttműködési forma az állam és a magánszektor között, melynek célja, hogy a közfeladatok, közcélú projektek megvalósításában – és nem titkoltan a finanszírozásában – a magántőke az eddiginél nagyobb szerephez jusson.

Egy doktorandusz órarendje

Filmszemle

HK news

Csak hogy tudjátok...

Idézet a Gazdasági Versenyhivatal weboldaláról

Siemens támogatás

Endrődi Csilla, V. Info.

Tavaly ilyenkor lettem tagja a villanykari Hallgatói Képviseletnek. Ez alatt az egy év alatt sikerült elég alaposan belekóstolnom a HK-s élet mindennapjaiba.

Mielőtt aktívan HK-zni kezdtem volna, a kollégiumi önkormányzat munkájában vettem részt. Tagja voltam a KKB-nak (háromnak is), ezalatt több mint másfél évig vezettem a Titkári Reszortot. KKB propagandásként a "Tisztelt Ház" nevű kollégiumi kiadvány egyik létrehozója voltam. A Szent Schönherz Senior Lovagrend (SSSL) színeiben eddig jelen voltam minden gólyarendezvény lebonyolításánál, az elsősöket év közben is szívesen patronálom. A 35 éves jubileumi Schönherz Kollégista Találkozó egyik fő szervezője voltam, valamint részt vettem annak a pályázatnak az elkészítésében, amivel a Schönherz elnyerte az "Év kollégiuma" címet idén a FEKOSZ által meghirdetett pályázaton. Így azt hiszem, elmondhatom, hogy elég változatos múlt áll mögöttem.

Az elmúlt egy évben megpróbáltam a HK sorait erősíteni. A tavalyi választáskor elég sok célt tűztem ki magam elé, és így utólag értékelve azt hiszem, a tevékenységem elég nagy mértékben összhangban is volt ezekkel a tervekkel.

Elsősorban a Tanulmányi Csoport munkájában vettem részt. Hallgatói részről én koordináltam az informatikus szakirányválasztást. Részt vettem több kari bizottság munkájában [Informatika Ad Hoc Bizottság, Informatika Szakbizottság (alapvetően ezeknek köszönhetitek az új infós tantervet), Tanulmányi Bizottság (többek között itt történik a hallgatói kérvények elbírálása)]. Az új Egyetemi Tanulmányi és Vizsgaszabályzat kari kiegészítésének (KTVSz) elkészítésében is nyakig benne voltam. Ezeket a munkákat szeretném folytatni, hiszen az informatika tanterv megreformálásának folyamata még nem zárult le, a Kari TVSz-hez pedig most készül az első módosítás, amiben a kimaradt vagy hibás dolgokat korrigálni lehet. És azt hiszem, ezeken a területeken kiemelten fontos a hallgatói részvétel!

A másik vesszőparipám a hallgatók, a Kar és a HK kommunikációjának javítása volt. Szakirányos társaim körében végeztem egy közvéleménykutatást az oktatást illetően, amiből egy elég átfogó anyag készült. Úgy tűnik, a Kari vezetés is értékelte, hogy valamiképpen viszacsatolást kapott a hallgatóktól, és a véleményeket figyelembe véve egy-két konkrét változás is történt azóta. Ezt a fajta véleménygyűjtést szeretném idén is megismételni, mert úgy látom, hogy van rá igény mindkét fél részéről.

Gyakran írok az Impulzusba, itt az elmúlt évben a koleszos szekciót vezettem, de több közéleti (karral, egyetemmel, szabályzatokkal, tantervvel foglalkozó) cikket is sikerült összehoznom, amivel remélem, hozzájárultam ahhoz, hogy tájékozottabbak legyetek az egyetemi életet illetően.

Magam több egyéni vagy csoportos hallgatói problémának jártam a végére, és azt hiszem, hogy aki eljutott odáig, hogy a HK-hoz forduljon problémájával, annak (az extrém eseteket kivéve) mindig tudtunk is segíteni.

Sajnos mindezek ellenére úgy érzem, hogy még mindig van hova fejlődnünk a hallgatók és a HK kapcsolattartását illetően, bár ebben az évben egy nagyon pozitív változás indult el (HKnews levlista, infoCentrum, HK web, állandó Impulzus cikkek és HKnews hírsarok). Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a PR csoport által elindított folyamatot tovább vigyük.

Rengeteg örömöt és bosszúságot, csalódást és sikert hozott a számomra ez az elmúlt egy év a HK csapatában. Számos eredmény van a hátunk mögött, és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg kihívás, megoldandó feladat vár ránk. De ezektől nem szabad megijedni, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket! :-)

Én nem osztom azt a szemléletet, hogy itt vagyunk az egyetemen, és mint a birkák, alávetjük magunkat mindennek, amit a rendszer kitalál számunkra. Mert igenis megvan a lehetőségünk arra, hogy beleszóljunk a saját életünk, körülményeink alakításába. Az egyetem (a Kar) igenis kiváncsi a véleményünkre, igenis szóhoz hagy jutni minket. Csak kellenek emberek, akik megkeresik az erre megfelelő fórumokat, odamennek, és megmondják, hogyan lenne jobb.

Kérlek Benneteket, tiszteljetek meg szavazatotokkal!

E-mail cím: csilla@impulzus.sch.bme.hu