Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

SchNet – a korszerűsítés küszöbén

Erdélyi Boróka (Boró)

Új egyetemi szabályzatok szeptembertől

"Szabadságra mentem STOP"

Hende Szabolcs Márton (Xabi), III. Vill.

A különös szavak látogatása

"...ugyanis ennek a szónak ilyen volt a természete."

Székely Király Zsolt, V. Vill.

Kedves Új Diákjaink!

Történelem

A Pascalra való áttérés 1981-ben történt, amiben Pongor tanár úrnak elévülhetetlen érdemei voltak. Ekkor még a 4 külön szakon (technikus, műszer, híradó, erősáram) külön folyt az oktatás.

SSSL – Szent Schönherz Senior Lovagrend

HK News

Hallgatói Gyűlés, választási időszak

Október 6-án a Hallgatói Gyűlésen számolt be a jelenlegi Hallgatói Képviselet az elmúlt egyéves munkájáról. Ezzel egyidőben kezdetét vette a jelölési időszak. Bárki lehetett jelölt, csupán ki kellett töltenie egy adatlapot. Összesen 20 jelölés érkezett. A választási Impulzusban az összes jelöltről olvashattatok, egy rövidebb bemutatkozás szerepelt a választási lapon is.

Maga a választás több helyszínen zajlott, hogy minél többen leadhassátok szavazatotokat. Az előző években problémát jelentett, hogy csak az utolsó nap utolsó perceire gyűlt össze a választás érvényességéhez szükséges szavazatmennyiség. Idén megpróbálkoztunk azzal, hogy a hangulat és a szavazókedv meghozása végett minden szavazó sörjegyet kapott, amit a Schönherzes választási időpontokban lehetett beváltani. Úgy tűnik, az ötlet bevált. :-)

Nem mindenkinek sikerült helyesen értelmezni a "legfeljebb 14" kifejezést (n<15, n E Z+) – ennyi nevet kellett megjelölni a szavazólapon a szavazat érvényességéhez. A beérkezett 1100 szavazatból 7 érvénytelen volt.

A választások november 2-án zárultak le. Érdekes adat: a Hallgatói Képviselet 28,57%-a lány. :-) [Kár, hogy a kari arányok nem ezt tükrözik. – Tom]

A Hallgatói Képviselet november 10-ei ülésén HÖK elnököt és ezzel együtt HK koordinátort választott Endrődi Csilla személyében. Gratulálunk!

Az EHK-sok és a csoportvezetők választása illetve kijelölése a következő ülésen történik.

Kifizetések

november 4. szoc.tám. fellebbezésekre megítélt összegekből háromhavi;

november 5. kiment egyhavi lakhatási, a második havi csak november 16-án (a Diákközpont hibájából – elfelejtették megszorozni az összeget 2-vel :-();

december 2. kéthavi (december, január) szoc.tám., ösztöndíj;

december 2-3. háromhavi lakhatási;

december 21. maradvány (karácsonyi pénz), összege egyelőre ismeretlen.

"Felső Fokon", egyetemi és főiskolai börze

Idén első alkalommal rendezte meg az Oktatási Minisztérium a Felső Fokon nevű börzét. Itt egy helyen találkozhatnak a középiskolások az összes felsőoktatási intézménnyel. Az ELTE teljes lágymányosi épületét és az I épület földszintjét kitöltő rendezvényen a felvételivel, magával a képzéssel és a hallgatói mozgalmakkal kapcsolatos kérdéseket tehettek fel (jobb esetben értelmes választ is kaptak :-)). Volt pályaválasztási tanácsadás is: kitettek 6 gépet, ezeken futott egy program, ami feltett egy rakás kérdést az emberkének a beállítottságával kapcsolatban, majd kiköpte, hogy hova menjen.

A helyszínre érkező emberek számából arra lehet következtetni, hogy elég komoly igény van a rendezvényre, hiszen itt egy helyen megismerkedhetnek az összes intézménnyel, ahelyett, hogy körbeutaznák a fél országot a nyílt napokra. Hátrány azonban, hogy nem nyílik lehetőség az egyetemek részletes bemutatására (a prospektusok nyomába sem érhetnek mondjuk egy laborlátogatásnak).

Többen csak úgy eljöttek, hogy bóklászhassanak valahol, erre utalnak az "Ez itt egy egyetem?", "Ti milyen Kar vagytok?" (igen, háttérben a BME logo, nagybetűkkel kiírva a Kar neve) jellegű kérdések.

Összességében van jövője a rendezvénynek, bár a szervezés módján még van mit finomítani...

A rendezvényre készült egy Felsőoktatási Kalauz című kiadvány is, ebben az egyes karokról szerepelnek alapvető információk (ösztöndíjak, szociális juttatások, jegyzettámogatás, kollégiumok, kari lapok, egyéb szolgáltatások, rendezvények). Az információk korántsem teljesek, jópár adatra lenne még szükség egy ilyen gyűjteményben, ennek ellenére hasznos a kiadvány, és igényes is (ahhoz képest, hogy mennyi idő alatt készítették).

Megtudhatjuk belőle például, hogy a tanulmányi ösztöndíjakat tekintve Karunk 16 500 Ft-os 5.0-ra járó összege viszonylag jónak mondható, kiugróan magas a Rendőrtiszti Főiskola 5.0-ra járó 37 800 Ft-ja.

A kiadvány bevezetőjében olvashatunk az Írisz-SuliNet programról: a közoktatásból eddig 1526 labor kapott Internet-elérést, és ez a szám még 1999-ben nőni fog. A technikai fejlesztéseken túl igyekeznek odafigyelni a tartalomszolgáltatásra is – még nyugodtan igyekezhetnek, de a programnak valóban hasznos és kézzelfogható eredményei vannak.

Tandíj

Az 1998/99-es tanév 2. félévében nem teljesített tárgyakért kreditpontoként 840 Ft-ot kell fizetni.

A Neptunban a képzés adatlap tandíj rovatában van feltüntetve a fizetendő összeg.

Az összeget a szokott módon kell átutalni, a Neptunon keresztül, tandíj címszó alatt, 1999. november 15. és 30. között.

Az átutaláshoz kell a befizető neve (aki az adóból leírhatja a tandíjat), címe és adószáma. Ha nem töltöd ki ezeket az adatokat, akkor a rendszer automatikusan a saját adataidra állítja ki az igazolást.

Indexet csak az kaphat, aki kifizette a tandíjat.

50 éves a Kar

Hát igen, már ennyi ideje annak, hogy a Villamosmérnöki Kar kivált a Gépészmérnökiből. Ennek megünneplésére 2000 februárjában egy ünnepséget szervez a kari vezetés, Kollár tanár úr vezényletével.

Új nyelvvizsga-rendszer

A kormány 1998-as rendelete értelmében megváltozik Magyarországon a nyelvvizsgáztatási rendszer. A Rigó utca monopóliuma megszűnik, és a nyelvvizsgáztatás jogáért fizetni kell. Szerencsére egyetemünk az új rendszerben is szeretné megtartani ezt a jogát, de anyagi okokból minden hallgatónak csak egy nyelvvizsga letételét támogatja, a többiért már fizetni kell. Amennyiben sikerül a Nyelvi Intézet akkreditációja, ezentúl felsőfokú nyelvvizsga letételére is lesz lehetőség.

Web

Érdemes nézegetni a HK Webet, pl. az aktuális információk között több pályázatot is találhattok.

A HK kapott egy gépet a Pannon GSM kollégiumnak adott ajándékából. Ezen lesz az infoCentrum, amelynek készítése nemrég új lendületet vett. Megkerestünk olyan embereket, akik már az előző tanévben is érdeklődtek, felajánlották segítségüket, és tartottunk egy személyes megbeszélést. Kialakult egy kb. tíz fős csapat, ami a feladat méretét tekintve, hosszútávon kevés lesz. Aki szívesen segítene munkánkban – főként azzal, hogy néhány dokumentumot átnéz, és megadott szempontok alapján abból egy igényes anyagot állít össze –, írjon az alábbi címre: blue@sch.bme.hu.

Végül egy hír a Dékán úrtól: 2001 őszén egyetemünkön közgazdász-képzés indul. No comment. :-)

Rzsó, Csilla, Tom