Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

A vak Angie és kutyája

HK-választás 2003

Tasi Csongor

Egyetemi nagyszótár

Az új tanterv és a szigorlatok

Médiakonferencia?! Csak mese...

Jól megkaptuk a MESE elnökétől (aki egykor BME-s hallgató volt, és egyébként minden tiszteletem az övé), hogy mennyire nem tiszteljük a Katikát... izé, Editkét... ja, megvan, az etikát!

Tóth Bálint

VERS-ELŐ

Takarékos webszerver

Az USB egy nagy előrelépés: gyors, tápfeszültséget is ad, többféle adatátvitel közül is választhatunk. 2-3 ezer Ft-ért lehet beszerezni univerzális USB-illesztő IC-t, amely 8 bites buszra vagy i2c-re fordít.

Impresszum

A Műegyetemi Kórus

Talán kevesen tudják, hogy az Egyetemnek van saját kórusa, sőt már elég nagy múltra tekint vissza. 1952-ben alakult a háború miatt megszűnt Műegyetemi Dalárda utódaként, tehát lassan már fél évszázada képviseli Egyetemünket ebben a művészeti ágban.

A számos nemzetközi és országos kulturális eseményen kívül rendszeresen lépnek fel az Egyetem különféle rendezvényein, hivatalos ünnepségein. Talán ahol a legtöbben találkozhattak velük, az a szokásos tavaszi Műegyetemi Napok rendezvénye, de ezenkívül évnyitók, doktoravatások, diplomaosztók, illetve egyéb rektori rendezvények (arany-gyémánt-vasdiplomaosztók) adnak lehetőséget arra, hogy megrezegtethessék dobhártyáinkat. Legutóbb például a K épület Oktatói Klubjában adtak karácsonyi koncertet, remélem, ebből hagyomány lesz.

A külső rendezvények között szerepelt több közös koncert hazai illetve külföldi énekkarokkal, kórusokkal és zenekarokkal, ezeken kívül számos külföldi fellépés és fesztiválon való részvétel öregbíti nevüket. A helyszínek koncerttermek, múzeumok, templomok, ahol a lehetőségeknek megfelelően akár orgonakísérettel, akár kíséret nélkül adják elő repertoárjukat. Ez elég széles spektrumot fog át, a vallási énekeken, a kortárs magyar szerzők művein keresztül a Carmina Burana-ig, de természetesen nem maradhatnak ki a klasszikus szerzők (Mozart, Rossini, Händel, Mendelssohn) művei sem.

Az anyagi problémákkal persze nekik is szembesülniük kell: mivel nonprofit egyesület, bevételei nincsenek, a költségeiket pályázatokból és egyetemi támogatásokból próbálják finanszírozni, illetve lehetőség van arra, hogy a régi tagok, támogatók felajánlják jövedelemadójuk 1%-át. Ezzel együtt is a fennmaradás a tagok elkötelezettségének, áldozatvállalásának köszönhető, illetve annak, hogy rektorunk személyesen próbálja támogatni erőfeszítéseiket. Ennek egyik megnyilvánulása, hogy a próbákhoz ingyen biztosítanak "próbatermet", azaz a K.II.53-as tantermet.

Sajnos az érdeklődés az Egyetemen belül eddig csekély volt. Ez betudható a korlátozott reklámnak, az akadozó információáramlásnak, illetve annak, hogy a tervezett programok elég képlékenyek, sokszor változnak, így nehéz előre jelezni őket. A 2001-es esztendőre azonban van néhány biztosnak látszó pont. Ilyen a március eleji zeneakadémiai koncert, amit egy japán társulattal közösen fognak előadni. Ezenkívül a Műegyetemi Napok rendezvényein belül is fellelhető lesz a társaság, és idén lehetőséget kapnak arra is, hogy felvegyenek CD-re egy komolyabb, nagyobb terjedelmű művet.

A kórus jelenleg 40-50 tagot számlál, ennek körülbelül a fele műegyetemista, de megtalálható itt minden rendű és rangú kórista. Mivel amatőr társulatról van szó (ez nem a színvonalat jelenti), bárki csatlakozhat hozzájuk, aki tehetséget és kedvet érez az énekléshez; ez nem jár semmiféle kötelezettséggel (felvételivel sem), de aki komolyan gondolja, annak érdemes rendszeresen lejárni a heti egy próbára (csütörtökönként 18 órától a K.II.53-ban). A kórusról többet megtudhattok a honlapukon a

http://www.bme.hu/korus/

címen. Minden érdeklődőt szívesen lát a kórus karnagya, Vida Györgyi.

Higgins
(MűSajt, 2001. február)