Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Bevezetés a PCSA használatába

Pályázati felhívás

A KSZK jelenti...

Balu · Hálózatfejlesztés · Worm · Szerverelhelyezés · Hálóregisztráció

"It is time to grow up." Hackerek szabadlábon

"...a több ezer fős táborban nem volt egyetlenegy rendfenntartó sem."

Elsős, tanulj!

Farkas Károly

Fejes Róbert (Sziffrid)

Nylonzacskó-pukkasztás az Interneten

Aki kicsit is ért a Flash-hez, tudja, hogy egy ilyen játékot összerakni maximum félnapi munka, egy kis animáció meg néhány hang, hogy azért kicsit változatos legyen, plusz minimális programozás ActionScript-ben.

IgényVezérelt Fiúk

Tejeslábos és teafőzés

HK news

Rövid (de nem mindenhol, pl. a HGy-s rész
nem rövid) beszámoló a félév eddigi eseményeiről

Szakirány

Nyáron nagyobb problémák nélkül elkészült a szakiránybesorolás Varga István és Hende Szabolcs Márton munkája eredményeként.

Szoc.tám.

Lezárult a szociális támogatás pályázat e féléves kiértékelése is, az eredményeket a HK Weben találjátok (http://www.sch.bme.hu/hk/). Mivel a fellebbezés is lezárult, utólagos módosításra már nincs lehetőség.

Lakhatási támogatás

A végleges lista a HK Weben található. A kifizetés két részletben történik, de a konkrét időpontokról sajnos nincs információnk.

Ösztöndíj

Az ösztöndíjtábla összegei 6 hónapra vonatkoznak, a 6. havi a decemberi és januári kifizetéssel együtt kerül a számlákra.

Záróvizsga szabályzat módosítása

A Kari Tanács október 9-ei ülésén módosította a záróvizsgaszabályzatot. Főbb változások:

– A három záróvizsgatárgyból azon tárgy vizsgája, amely szorosan kapcsolódik a diplomaterv témájához, a diplomavédéssel egyidejű szóbeli vizsga, a másik két tárgy vizsgája elkülönített szóbeli vagy írásbeli vizsga.

– Az elkülönített vizsga akkor lehet írásbeli, ha a résztvevők száma legalább 20 fő (őszi félévben 10 fő). Ezek a számok (a hallgatói létszámarányok változásával) a jövőben az oktatási dékánhelyettesnek a Hallgatói Képviselettel egyetértésben hozott döntése alapján megváltozhatnak.

HGy

A szokásos kellemes hangulatban, a vége felé egy kisebb vitával megfűszerezve lezajlott az idei Hallgatói Gyűlés.

Először Krázli Zoltán EHK elnök mesélt az EHK munkájáról, majd meghallgattuk a HK csoportvezetőinek és az Impulzus főszerkesztőjének beszámolóit.

A kisebb vitát egy hallgató kérdésnek álcázott rosszalló megjegyzés-sorozata implikálta, melyben nemtetszését fejezte ki nagyjából minden kapcsán. A vita hamar elült, mivel kiderült, hogy a kolléga "nincs túlzottan képben" és a hozzászólás inkább csak hangulatkeltés jellegű volt.

A HGy végén Arató Péter dékán úr tartott egy összefoglalót a Kar aktuális helyzetéről. Néhány szóban a Dékán úr által érintett témákról:

– A júliusban tartott dékánválasztáson ő nyerte el ezt a címet, régi dékánunk, Pap Lászlót pedig rektorhelyettessé nevezték ki.

– Örömét fejezte ki aziránt, hogy sikerült ittmarasztalnia az összes eddigi dékánhelyettest.

– Az oktatók átlagéletkora tovább növekedett, meg is fogyatkoztak, ellenben a hallgatók száma az utóbbi években csaknem duplájára növekedett, ezért össze kell majd fogni a színvonal megőrzésének érdekében.

– Tud róla, hogy számos olyan tárgy van, ahol egyre csökken a színvonal, elsősorban a különböző laboroknál. Már cégektől is kaptak visszajelzéseket arra vonatkozóan, hogy a lediplomázottak tudása nem felel meg a tantervnek, vannak olyan tárgyak, melyek benne vannak az indexben, ellenben a végzettek nem tudják az ott tanultakat alkalmazni.

Választás

Sikeresen megválasztottátok az új Hallgatói Képviseletet. Összesen 1366 szavazat érkezett, ebből 21 Németországból, a kint tartózkodó németes kollégáktól.

Aktuális dolgok

...és ki a főnök?

Az új HK alakuló ülése november 7-én lesz. Ekkor dől el, hogy ki lesz a HÖK elnöke és a HK koordinátora.

Kari BME ösztöndíj, Kari Jutalom

Kiírásra kerültek a Kari BME és Kari Jutalom pályázatok. Részletek a plakátokon és a HK Weben.

A Kari BME pályázat célja: ösztöndíjat biztosítani azon hallgatók számára, akik tanulmányi kötelezettségeiken túl szakmai, tudományos és/vagy kari közéleti tevékenységet végeznek magas színvonalon. A pályázaton csak olyan hallgatók vehetnek részt, akik előző félévi tanulmányi átlaguk alapján tanulmányi ösztöndíjban is részesülnek, és nem kapnak egyetemi BME, illetve Köztársasági ösztöndíjat.

A rendszeres Kari Jutalom célja az előző féléves rendszeres, kari szintű szakmai és/vagy közéleti munka jutalmazása. Nem vesszük azonban figyelembe azokat a tevékenységeket, amiért a hallgató Kari BME ösztöndíjban, vagy az előző félévben egyszeri Kari Jutalomban részesült.

Egyszeri Kari Jutalom az adott félévben végzett kari szintű, egyszeri, projekt jellegű szakmai és/vagy közéleti munkára adható.

A pályázatok beadási határideje: november 23.

hknews levlista

Aki nem akar lemaradni a fontos, aktuális hallgatói információkról, de nincs kedve állandóan a HK Webet nézni, az továbbra is feliratkozhat a hknews levelező listára.

A feliratkozás módja:

küldj egy levelet a listproc@hszk.bme.hu címre "subscribe hknews [név]" tartalommal, ahol a [név] helyére a teljes nevedet kell írni. Csak BME domain-en belüli – azaz ".bme.hu"-ra végződő – címmel lehet feljelentkezni!

Elérhetőség

Az új HK-sok elérhetősége hamarosan felkerül a HK Webre. Problémáitokkal, kérdéseitekkel személyesen őket kereshetitek, de a továbbiakban is szívesen látjuk az érdeklődőket a HK ülésein szerdánként 20 órától. Levelező listánk, a hk@hk.sch.bme.hu is él és virul, ezen a listán beszéljük meg a HK aktuális munkáit és ide várjuk az esetleges kérdéseket is. Konkrét, KDJB-s témájú kérdéseiteket (szoc.tám., lakhatási...) a kdjb@hk.sch.bme.hu címen tegyétek fel, tanulmányi témában pedig a tanulmanyi@hk.sch.bme.hu címen kaptok segítséget.

Rzsó, Tom