Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

BMgE

"... a rövidítés (BME) nem változott!"

Műegyetemi Kórus tájékoztató

Fórum az R-klubban

EHK-tükör

Ha sokat tettél Karod vagy az Egyetem hírnevéért, hamarosan érkezik a Kari illetve az Egyetemi BME ösztöndíjkiírás.

Rácsok

"Akkor én is csak idomítható vagyok?"

Majoros Péter

SZJA

(Hogy) az a csodálatos ATX-ház...

Mosolygós fesztivál a Balaton-parton

Idén Fonyódon volt az EFOTT

Csillagtúra

Karriertörténet

Pécsy Gábor vagyok, 1998-ban végeztem programtervező matematikusként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, Budapesten. A Nokiával még egyetemi tanulmányaim ideje alatt kerültem kapcsolatba. Az újonnan alakuló kutató-fejlesztő központról tartottak előadást, amelyen a Nokia üzleti tevékenységének bemutatása mellett sok érdekeset hallottam a Magyarországon végzendő jövőbeni sokrétű kutatási és fejlesztési tervekről. Mindehhez lelkes fiatal munkatársakat kerestek. Az egyetem után doktori tanulmányokat akartam folytatni, és a Nokia által felvázolt lehetőségek azzal bíztattak, hogy az egyetemen végzett elméleti kutatások gyakorlati alkalmazásaiba is betekintést nyerhetek. Így szeptemberben tanulmányaim megkezdésével egyidőben jelentkeztem a Nokiához is.

Munkámat az akkor még hat fős Nokia Research Centerben (NRC) kezdtem el, ahol a Nokia-csapat tagjaként WAP protokoll-teszteléssel, később pedig implementációval foglalkoztam. A kommunikáció biztonságáért felelő réteg (WTLS) fejlesztésén kezdtem el dolgozni. Időközben Finnországból egyre több WAP-fejlesztéssel kapcsolatos fontos feladat került át Magyarországra, így csoportunk gyors növekedésnek indult, leváltunk az NRC-ről és mostanra közel 100 szoftverfejlesztő és tesztelő dolgozik együtt kisebb team-ekben. Most a Nokia Wireless Software Solutions részlegéhez tartozunk, amely a mobil internet megvalósításához kínál eszközöket.

1999. áprilisa óta egyik fő feladatom az, hogy chief delegate-ként képviseljem a Nokiát a WAP Fórumon, amely a WAP szabványosítási szervezete. Itt más vezető távközlési cégek és operátorok különböző nemzetiségű képviselőivel együtt alakítjuk-bővítjük a WAP szolgáltatásait. Ez a feladat izgalmas, kihívásokkal teli és igazi világjáróvá tett. Hong Kong, Róma, Miami, München mind szerepelt az uticéljaim közt, sok más várossal egyetemben. Ugyanakkor ez a munka nagyon komoly felelősséggel jár, hiszen a Nokiát képviselve lehetőségem nyílik arra, hogy döntően befolyásoljam a jövő mobil internetjének megvalósítását és szolgáltatásait.

1999. őszén neveztek ki itthon főmérnöknek. Jelenleg csapatommal a Nokia-szerverekbe szánt WAP implementációján dolgozunk. Elkészítettük a protokoll implemetációjának egy újabb változatát, amely a korábbinál jobb teljesítményű, jobban méretezhető és megbízhatóbb. Termékünket a Nokián kívül más cégek is használják.

Szeretek a Nokiánál dolgozni. Azzal foglalkozhatom, ami igazán érdekel, egy olyan fiatal csapatban, ahol az átlagéletkor 30 év alatt van, és ahol a munkatársaim egyben barátaim is. Valahányszor meglátok valaki kezében egy WAP-telefont, büszkén gondolok rá, hogy a programja egyes részeit én írtam, olyan szerver oldali szoftverrel kommunikál, amit részben én terveztem, és egy olyan szabvány szerint teszi mindezt, amelynek kialakításához magam is hozzájárultam. Számomra ez jelenti a legnagyobb motivációt a munkában.

Doktori tanulmányaimat továbbra is folytatom. Részt vettem egy könyv megírásában, amelynek kiadását a Nokia anyagilag is támogatta. Az egyetemen óraadóként tanítok, és tervezem egy olyan tárgy beindítását, amely a Nokiánál haszált fejlesztési technológiákat oktatja a hallgatóknak.

(x)