Impulzus

 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hallgatói Képviseletének lapja
Random cikkajánló

Bemutatkozik a SPOT!

Fejérvári Bence (Bentse), V. Info.

AC Stúdió & Live

Döbb

"Ülök a Francia Intézetben..."

Egy levélváltás margójára

Ne légy beteg

Szakmai rejtvény

"A nyeremények viszont valódiak..."

C64 inside

"...a tokozást addig kellett reszelni, míg csak egy vékony réteg maradt belőle..."

Villamos Elosztó

Véres vasárnap

Míg Ridley Scott látványosan hazafias, minden katonája zubbonyán szembeötlően ott virít a csillagos-sávos lobogó, addig az európai alkotásban összesen két ír zászlót látni a tüntetők kezében.

Mint kertben a virágok...

Mindig szép idő volt, amikor kiment a temetőbe. Aznap éppen alkonyodott. Milyen gyönyörű csend van, gondolta a lány. Egy lélek sem volt sehol, és az autók zaját se hallotta a távolból. Örült neki, hogy egyedül van, mert szeretett egyedül lenni, és a csendet is szerette, másrészt ez jobban megfelelt a céljainak. Letért a macskakövekkel kirakott járdáról, s rátért egy sírok között vezető ösvényre. A sírok közt alig észrevehető csapások haladtak, amiket azok jártak ki, akiknek a halott hozzátartozóik a kikövezett járdától messze feküdtek. A lány éppen egy ilyen sírt keresett. Utálta a manapság annyira divatos betonlappal lefedett sírokat. Beleborzongott, ha arra gondolt, hogy őt halála után egy ilyen betonbunkerbe temessék. Azokat a sírokat szerette, amelyek olyanok voltak, mint egy kert: tele voltak ültetve virágokkal és más zöld növényekkel. Voltak sírok, amelyeken tavasszal, nyáron és ősszel színpompás virágok nyíltak, voltak, amelyeken a növények keresztet, vagy más egyszerű alakzatokat formáztak, de voltak elhanyagolt, kiszáradófélben lévők is.

Hamarosan talált is egy megfelelőt. Május eleje volt, mostanában ültették a vadonatúj palántákat. Kék és fehér virágok virítottak a síron. A lány jól ismerte már ezt a helyet: "Egressy József (1925-1999) és Egressy Józsefné sz. Kovács Rozália (1930- )" felirat állt a fejfán. A lány már többször is látta az idős asszonyt virágot öntözni és ültetni. Megfigyelte, hogy minden vasárnap, kedden és pénteken kint van a temetőben. Aznap hétfő este volt.

– Jó estét, kedveském, igaz, milyen gyönyörűek? – Ő volt az, Kovács néni.

"Hogyhogy ma, ilyen későn itt van" – gondolta a lány, de ezt mondta:

– Tényleg gyönyörűek. Én is nagyon szeretem az árvácskát.

– A megboldogult jó uram is szerette. Imádta a virágokat. Minden évben ültetek neki, had örüljön ott fenn, amíg nem megyek utána...

– Ugyan, még fiatal tetszik lenni!

– Öreg vagyok már én, nem vagyok én jó semmire. Néha az unokáimnak csinálok süteményt, meg kijárok ide, meg a templomba. Ennyi az életem. De sebaj: szép volt, hosszú volt, elég volt. És ezek a virágok... milyen szépek... csoda, hogy idén még el nem lopták őket. Nem szent azoknak semmi.

A lányban egy pillanatra meghűlt a vér, és dolgavégezetlenül elment, hogy egy másik sírt keressen. Hamarosan megtalálta. A közepén egy egészséges, két-három éves törpefenyő nőtt, körülötte szimmetrikusan kék és sárga virágok, amiknek nem ismerte a nevét. Hátizsákjából elővett egy kis kőműveskanalat, ami a kapát helyettesítette, és egy nejlonszatyrot. Finoman, gyakorlottan állt neki a munkának. Először a szebb sárga virágokat ásta ki, majd ügyesen elhelyezte őket a szatyorban, hogy meg ne sérüljenek. A kékek közül csak a legszebbeket szedte ki; a kevésbé szépeket, vagy amiken látszott, hogy hamarosan elpusztulnak, otthagy ta. Tudta, hogy egy hibátlan palántáért akár száz forintot is kaphat a piacon, vagyis ha szép sírokat talál, napi két-háromezer forintot nyugodtan megkereshet esténként (persze, csak ha el tudja adni másnap az árut). Úgy gondolta, hogy a törpefenyőért majd pár óra múlva visszajön, amikor már tényleg sötét van, mert az nem fért volna el a hátizsákjában, a kezében pedig a szatyrokat kellett fogni a palántákkal. Tényleg sajnálta volna otthagyni a fenyőt, mert egy ilyen szép példányért akár kétezret is fizethetnek.

Körülnézett, egy másik sírról elvett három szál friss vágott virágot, és elsietett.

A kórház épülete nem messze állt a temetőtől. A lány felment a harmadik emeletre, bement a 14-es szobába, ahol az édesanyja feküdt. Hetente ötezret fizetett az orvosnak azért, hogy a beteget a legjobb szobába rakja, és különösen is odafigyeljen rá. A lány megcsókolta az alvót, majd a virágot beletette a vázába. Az anya lassan kinyitotta a szemét, és megszólalt:

– De jó, hogy itt vagy! Olyan rossz volt itt nekem egyedül... és ezek a virágok... milyen szépek...

A lány nem mondott semmit, csak megfogta az anyja kezét, megvárta, amíg elalszik, majd felállt, kiment a szobából, fogta a kőműveskanalát, és visszament a törpefenyőért.

csaba@impulzus.com